www.sporza.be
PRIČA DANA U BELGIJI

Ivan Leko srušio Anderlecht i postao priča dana u Belgiji: 'Hrvat ima čudesnu vjeru'

Leuven je ostvario tek šestu pobjedu u 29. ligaškoj utakmici ove sezone i to protiv najtrofejnijeg belgijskog kluba Anderlechta, branitelja naslova prvaka
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. ožujak 2014. 11:35

Jedan bod u četiri kola osvojio je Leuven kada su se čelnici tog belgijskog prvoligaša odlučili za neobičan potez i za novog trenera doveli dotadašnjeg igrača Lokerena Ivana Leku. Hrvatski 36-godišnjak bez ikakvog trenerskog iskustva prvi put je na klupu sjeo prije devet dana i u debiju odigrao utakmicu bez pogodaka kod Liersea. I onda je ove subote uslijedio šok, Leuven je ostvario tek šestu pobjedu u 29. ligaškoj utakmici ove sezone i to protiv najtrofejnijeg belgijskog kluba Anderlechta, branitelja naslova prvaka.

Leuven je slavio sa 1:0 pogotkom Bjorna Ruytinxa u 62. minuti. Kolike su Lekine zasluge za veliki trijumf?

- Otkako je Leko došao, osjećamo se nepobjedivima! U dvije utakmice pod njegovim vodstvom nismo primili gol, ni s dva igrača manje kod Liersea, ni protiv aktualnog prvaka. Leko nam je donio nevjerojatno samopouzdanje, iznimno vjeruje u nas i u sebe. Njegovo ime, njegov pristup i taktičko znanje, obave ostali dio posla. Ima čudesnu vjeru koju unosi i u pripremu utakmice do najsitnijih detalja, ali naravno da mi moramo odraditi svoj dio posla. No on nam olakša posao do krajnjih granica.

Ovim biranim riječima odgovor na pitanje dao je Lekin prvotimac Mohamed Messoudi. Hvale trenera bez diplome i belgijski mediji, no situacija Leuvena još je daleko od idealne, iako su Lekina četiri osvojena boda Leuvenu barem donijela nadu. U složenom belgijskom ligaškom sustavu do kraja prvog dijela prvenstva ostalo je još jedno kolo. Ukoliko Leuven u 30. dionici upiše pobjedu kod Monsa, a Beveren kod kuće izgubi od Standarda, Lekina momčad, trenutačno pretposljednja na ljestvici, prvenstvo će okončati na 14. mjestu, natjecanje nastaviti u tzv. play-offu II i spasit će se od ispadanja. Ukoliko se takav rasplet ne dogodi, Leuven ide u razigravanje od čak pet međusobnih utakmica sa sigurno posljednjim Monsom za ostanak u eliti. Poraženi ispada, a pobjednik ide u dodatne kvalifikacije s tri najbolja drugoligaša.

Težak i dugačak put, sve bi za Leku i njegove momke bilo ljepše kada bi ključno pitanje riješili sljedećeg vikenda. No, prije samo dva tjedna u Leuvenu nitko uopće nije ni razmišljao o tako brzom spasu.

Linker
16. svibanj 2024 20:23