Srdjan Stevanovic/Getty Images
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ MIAMIJA

IVAN RAKITIĆ EKSKLUZIVNO ZA SN 'Ne vjerujem da će se Messi previše uplašiti ako mu bilo što kažem. Napravili smo računicu da idemo dalje...'

Jedan od ključnih nogometaša reprezentacije Hrvatske i Barcelone pun je optimizma uoči lipnja i Svjetskog prvenstva koje se igra Rusiji.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. ožujak 2018. 19:22

Ispada da je Ivan Rakitić svako malo u Miamiju. Lani je s Barcelonom ovdje igrao ljetni El Clasico. Mediji i navijači tada ih nisu puštali iz ‘klinča’, sada može daleko mirnije disati.

- Sasvim je jasno, normalno i razumljivo da je to drugačije. Meni je jako lijepo u reprezentaciji, drago što smo se svi okupili. Zadnje utakmice bile su iznimno emotivne, dobro je što smo ponovno zajedno, što smo kompletni nakon dugo vremena. Sretni smo što smo u Americi - pričao nam je Rakitić u hladovini hotela Renaissance Plantation.

Prošli put na stadionu Hard Rock svladali su Real. Sad čeka Peru, svakako nije ista razina…

- Peru je prvi put na velikom natjecanju od 1982. i za njih je to nešto posebno. Bit će jako spremni i motivirani. Na nama je da odigramo pravu utakmicu, došli smo ovamo da se pripremimo, želja je maksimalna i veselim se tom susretu.

Sjećate se lanjskog sraza, zabili ste gol Realu u pobjedi 3:2.

- Kako ne, jako je to lijep osjećaj. Pamtim da je bilo strašno vruće i sparno, ne znam jesam li ikad igrao u takvim uvjetima. Ali to je odličan stadion, krasan ambijent i vjerujem da će ponovno biti pravi dvoboj.

Zagreb, 050916.
Stadion Maksimir.
Kvalifikacijska nogometna utakmica Hrvatska - Turska za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Utakmica se igra pred praznim stadionom.
Na fotografiji: Ivan Perisic, Ivan Rakitic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Koje koristi Hrvatska može izvući iz ovih utakmica?

- Korist je što smo se okupili, što smo skupa, možemo popričati i pripremiti neke stvari. Rezultat nije na prvoj liniji, ali općenito sportaši idu u svaki nastup s ciljem da pobijede, naprave najbolje što je moguće. Tako će biti i sada, i na taj način svi se moramo složiti.

Meksiko najviše pamtimo po porazu u Brazilu. Iako ih je lani Hrvatska u šarolikom sastavu svladala, to nije ista priča. Je li prilika da demonstrirano kako smo napredovali u odnosu na Brazil?

- Pa dobro, općenito to moramo pokazati, ne samo u usporedbi s Meksikom. To je ozbiljna reprezentacija, znamo da će biti jako teško, doći će sigurno velik broj njihovih navijača na stadion. Daj Bože da bude pun, pa da se vidi koliko možemo.

Sezona ulazi u finiš, s klubom ganjate trostruku krunu, koliko ste se u stanju koncentrirati na reprezentaciju?

- Dugo vremena nije ni bilo reprezentacije. Naravno da se razmišlja što će biti ovog ljeta. Odigrao sam u tekućoj sezoni vrlo mnogo, već pedesetak utakmica, a još ih je puno ostalo. Ako Bog da, neka bude što više nastupa, da nemaš ni vremena previše razmišljati o nekim stvarima, a moje je da pružim najbolje.

Imate li neka specijalna očekivanja od Rusije, od Svjetskog prvenstva?

- Želimo biti što je moguće uspješniji. Ne trebamo stvarati nikakav pritisak nego ići tamo odigrati pravo natjecanje, da se dobro pripremimo, posložimo, da dokažemo cijelom svijetu kako Hrvatska ima odličnu reprezentaciju. Na tome ćemo morati poraditi. Imamo jako nezgodnu skupinu u kojoj će biti vrlo teško, ali posjedujemo i mi svoje adute.

Jeste li u međuvremenu razgovarali s Messijem o ‘bliskom susretu’ u Nižnom Novgorodu?

- Ne vjerujem da će se previše uplašiti ako mu bilo što kažem (smijeh). Vidi se na njemu koliko se sprema i jedva čeka Svjetsko prvenstvo. Jedino o čemu smo popričali je da će biti jako teško jednima i drugima, da bismo voljeli da zajedno prođemo, napravili smo računicu da i oni i mi odemo dalje (smijeh).

REUTERS/Albert Gea - RTS11GX8
REUTERS

Znači dogovorili ste prvo i drugo mjesto.

- Ha, ima tu i drugih. Koliko možemo, mi se slažemo. Bilo bi nam jako drago da možemo proći skupa, kao suigrač mu želim sve najbolje, ali u toj utakmici nikako. Nadam se da ćemo pokazati i njemu, i Argentini, i cijelom svijetu da smo prava reprezentacija.

Mislite da ih možemo pobijediti?

- Uvjeren sam da kvalitetu imamo. Znamo da se na Svjetskom prvenstvu igra protiv najjačih momčadi i igrača, mi smo dobili čast da se suprotstavimo najboljem svih vremena, u tome treba uživati.

Messi ove sezone igra briljantno. Uvijek je bio sjajan, a sad kao da je još bolji. Što se dogodilo?

- To najbolje njega pitajte.

Neko vrijeme imao je zdravstvenih tegoba, povraćao na terenu…

- To je dio svega toga s čime se bavimo. Jako je puno pritiska, utakmica, očekivanja od njega su iznad svega. Vidi se da se izvrsno spremio za ovu sezonu, da je zbilja fit. Nadam se da će se ispuhati u dresu Barcelone, da na Svjetskom prvenstvu neće biti toliko dobar. Iako, ne bih se na to oslanjao, bit će veliki adut Argentine da osvoji titulu.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifiers - Ecuador v Argentina - Olimpico Atahualpa stadium, Quito, Ecuador - October 10, 2017. Argentina's Lionel Messi celebrates after he scored his team's third goal. REUTERS/Henry Romero - RC1D77965A90
REUTERS/Henry Romero / REUTERS
Lionel Messi argentina

To mu jedino nedostaje, u domovini ga šikaniraju u odnosu na Maradonu zbog toga prvog mjesta s nacionalnom vrstom koje nema. Iako je bio u finalu u Brazilu, a od Malog Zelenog je napravio više u karijeri. Jeste li kad razgovarali s njim o tome, muči li ga to?

- Ne, iako on živi taj san, kao i svi mi ostali. Želi veliki trofej s reprezentacijom. Najveća čast i sreća koju možeš i koju želiš je titula s nacionalnom vrstom. On je najbolji igrač svih vremena, za mene, ne samo Argentine, nego svijeta. Ali ne ovisi reprezentacija o jednom nogometašu, ne može on sam pobijediti u bilo kojoj utakmicu, a kamoli uzeti titulu. Teško je pričati o tome, želim mu svu sreću, da bude što uspješniji, ali kao što sam rekao, idemo na njih i probat ćemo ih svladati.

Kako čuvati Lea? Već smo radili analize…

- OK, radili ste analize, ali mislim da niste došli do nekog zaključka. On je u svakom trenutku sposoban napraviti nešto drugo. Jednostavno treba maknuti ostatak momčadi da mu ne mogu dati priliku da bude blizu gola. Što je Messi dalje od vrata, to bolje.

U jednom trenutku pustio je bradu, imali li neki poseban razlog?

- Ne znam, malo promjene…

Vidimo da i vi imate bradicu, to je sad moda.

- Ha-ha, tako je došlo. Ništa posebno. Svima nam se pojavi neka ideja ni iz čega, da obojimo kosu, promijenilo frizuru, pustimo bradu…

Vi ste kosu ofarbali praktički u bijelo. Zašto?

- To je izašlo iz razgovora sa ženom. Rekla je da probamo nešto novo, da napravimo nešto drugačije, a kao i svi ostali muškarci, kod kuće moram poslušati ženu. Rekao sam “zašto ne”. Kad sam bio mlađi jako sam puno farbao kosu, pa sam pustio dugu kad sam tek potpisao za Barcelonu. I na kraju u Sevilli.

Screenshot

CIJELI INTERVJU S IVANOM RAKITIĆEM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN

Linker
25. travanj 2024 03:25