Foto: Ante Cizmic / CROPIX
MODRIĆ NAKON ŠEST GODINA...

IVAN RAKITIĆ OVAKO NEŠTO NE PAMTI ZADNJIH SEDAM GODINA To je bila strateška odluka Zlatka Dalića, a evo zašto se odlučio povući takve poteze

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2019. 23:43

Ivan Rakitić, dokapetan Vatrenih i igrač koji je zadnjih godina gotovo uvijek bio starter kad je igrao za nacionalnu vrstu, u Cardiffu nije započeo susret, nego je naknadno ušao u igru.

To je strateška odluka Zlatka Dalića jer Rakitić je izvan ritma nastupa i procijenio je izbornik da je poljudski ogled s Mađarima u četvrtak na njega ostavio traga.

Dalić nije htio ponoviti situaciju iz Bakua gdje ništa nije mijenjao, pa je učinio tri zamjene u početnoj postavi. Zato je Rakitić bio izvan startnih 11.

Dakako, Dalić na njega ubuduće računa kao jednog od nositelja igre, ali za Ivana je također bitno da ima što veću minutažu u Barceloni.

Rakitić je posljednji put kad je bio u kadru za nastup s klupe u kvalifikacijama krenuo još 11. rujna 2012. kad ga je Igor Štimac ostavio među pričuvama u 1:1 remiju kod Belgije.

Osim Rakitića, izbornik Zlatko Dalić iz prve postave izostavio je i Antu Rebića, još jednog igrača koji nema kontinuitet nastupa, a koji je u Cardiffu ušao u drugom dijelu. Šansu su umjesto njih dobili mladi Nikola Vlašić i Josip Brekalo. Kako nije bilo Marcela Brozovića zbog tri žuta kartona, izbornik je u prvi plan stavio i Matea Kovačića. Rebić je bio dobar s Mađarima, ali postavljalo se pitanje koliko to može ponoviti.

Dalić je isticao da je glavni razlog za preinake mali period za oporavak jer igralo se u ritmu četvrtak - nedjelja. Hrvatska sada ima na okupu veći broj igrača na koje izbornik ozbiljno računa i stoga je sigurno želio dati šansu širem krugu igrača, na taj način i oni su vidjeli da su u ozbiljnim kombinacijama. Činjenica je da su i Kovačić i Brekalo startali s istim rivalom i u prvoj utakmici koja je odigrana u lipnju u Osijeku. Tada je Rakitić otkazao, a Rebić je došao na okupljanje i prijavio ozljedu, izbornik ga je pustio kući jer nije mogao pomoći Vatrenima.

Prvi Modrićev žuti karton nakon šest godina i čak 56 utakmica

Luka Modrić dobio je žuti karton, ali ipak puno je to manji problem od ozljede koju je zbog tog preoštrog starta u smiraj utakmice u Cardiffu zaradio kapetan hrvatske nogometne reprezentacije.

Zbog kartona nije upitan za Slovačku, jer ne samo da mu je to bio prvi u ovim kvalifikacijama, već mu je bio prvi nakon čak 56 utakmica bez opomene u dresu reprezentacije.

Prošlo je od zadnjeg žutog kartona kojeg je Modrić dobio igrajući za Vatrene čak šest godina. U 1:2 porazu protiv Belgije 11. listopada 2013. Modrić je dobio svoj peti, do jučer posljednji žuti karton u hrvatskom dresu.

Linker
07. svibanj 2024 06:05