Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images
BARCELONA VS VALENCIA

IVAN RAKITIĆ U SVOJOJ SEVILLI LOVI PETI NASLOV U KUPU KRALJA 'Dvostrukih kruna nema puno. Bila bi to onda fantastična sezona'

FINALE KUPA KRALJA U SEVILLI Barcelona večeras (21.00) protiv Valencije brani naslov pobjednika Španjolskog kupa
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 25. svibanj 2019. 16:29

Ivan Rakitić bi večeras s Barcelonom mogao osvojiti svoj peti Španjolski kup zaredom i tako isprati gorak okus ispadanja u polufinalu Lige prvaka od Liverpoola. Vezni 31-godišnji igrač trebao bi istrčati u udarnoj postavi protiv Valencije, momčadi koja je zauzela četvrto mjesto u prvenstvu i koja se nada iznenađenju u finalu Kupa.

Finale se igra od 21 sat u Sevilli, gradu u kojem je Rakitić živio od zime 2011. do ljeta 2014. godine, no ne na stadionu njegova bivšeg kluba, već onom Betisa. Pehar je prevezen iz Madrida na Estadio Benito Villamarin. Rakitić ga je podizao svake godine od kada je došao u Barcelonu u ljeto 2014. godine. Premda su Katalonci ove sezone obranili naslov prvaka, jedino bi se dodatnim osvajanjem Kupa ova sezona mogla smatrati uspješnom, budući da su ciljali na europski tron. Nakon novog potopa u Ligi prvaka bilo je velikih turbulencija na Camp Nouu, no dojam je da se situacija u međuvremenu ipak malo smirila.

Finale Kupa kralja na PlanetSport Promo kanalu

Finale španjolskog Kupa kralja, utakmica Barcelona - Valencia, u subotu 25. svibnja samo na PlanetSport Promo kanalu koji se nalazi u Osnovnom paketu i dostupan je svim A1 korisnicima bez dodatne naknade.

- Dvostrukih kruna nema puno, a to bi bila deveta u povijesti kluba. Bila bi to onda fantastična sezona - rekao je Ivan Rakitić.

- Da se barem svake sezone može osvojiti dvostruka kruna. Čini se lako doći do nje, no nije - dodao je hrvatski reprezentativni veznjak.

Pa ipak, lani je u finalu Kupa sa 5:0 bila pregažena Sevilla, a hrvatski je reprezentativac odigrao svih 90 minuta. Samo sedam minuta manje proveo je na terenu sezonu ranije u slavlju od 3:1 nad Alavesom. Godinu prije finale mu je, pak, pokvario suigrač i branič Javier Mascherano, koji je u 36. minuti utakmice protiv Seville bio dobio crveni karton, pa je tadašnji trener Luis Enrique na poluvremenu izvukao Rakitića, a zbog taktičkih razloga uveo rezervnog stopera Jeremya Mathieua kako bi pokrio rupu u obrani. Nakon produžetka je Barcelona pobijedila sa 2:0, pa je novi trofej bio utjeha veznom igraču.

U svojoj prvoj sezoni u plavo-crvenom prugastom dresu Ivan Rakitić je proveo čitavo vrijeme na travnjaku u slavlju od 3:1 nad Athletic Bilbaom, u finalu Kupa igranom na Camp Nou. Ranije ove godine je rekao kako se nada da sada neće prekinuti tradiciju.

No, Barcelona će večeras istrčati bez nekoliko važnih igrača. Sigurno neće biti vratara Ter Stegena, te napadača Luisa Suareza, Dembelea i Boatenga. Coutinho, Artur i Semedo mogli bi dobiti liječničko odobrenje u posljednji trenutak. Unatoč tome, očekuje se dominacija njihovih suigrača u današnjem susretu.

- U više od 90 posto utakmica imamo veći posjed lopte od protivnika, dominiramo i odlučujemo što će se dogoditi - napomenuo je Rakitić, koji je s Barcelonom do sada ukupno osvojio 13 trofeja.

S time se djelomično slaže Santiago Canizares, vratar Valencije u razdoblju od 1998. do 2008. godine.

- Barcelonu se ne pobjeđuje oduzimanjem lopte i dominiranjem u igri. Bilo bi fantastično da je tako, no to nikome ne uspijeva - rekao je.

- Jako oružje Valencije je tranzicija iz obrane u napad, te brzina njenih igrača da dođu pred gol bez puno dodavanja. To je u povijesti najviše štete nanosilo Barceloni. Gledat ćemo Valenciju koja će onemogućavati Barceloni da dolazi pred njeni gol, a zatim će ju kontrama hvatati na preprad - dodao je.

Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v Real Valladolid - Camp Nou, Barcelona, Spain - February 16, 2019   Barcelona's Ivan Rakitic with Barcelona coach Ernesto Valverde as he prepares to come on as a substitute   REUTERS/Albert Gea - RC15DF955410
REUTERS/Albert Gea

Valencia ne može računati na ruskog reprezentativnog napadača Denisa Čeriševa. On je prije mjesec dana upravo na stadionu Benito Villamarin ozlijedio koljeno, zbog čega je završio sezonu. No, sa štakama je otputovao sa suigračima. U Valenciji, inače, vlada euforija nakon što su u zadnjem kolu izborili nastup u Ligi prvaka.

Rekordni u Španjolskoj

Također i zato što su posljednji put u finalu igrali prije jedanaest godina. Te 2008. su sa 3:1 bili bolji od Getafea. Valencia je dosad 16 puta bila u finalu, a do trofeja stigla sedam puta. Barcelona je, pak, dosad igrala 40 puta u finalu Kupa, te ga osvojila 30 puta, čime je najuspješniji klub u Španjolskoj.

Linker
09. svibanj 2024 04:25