Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
POGLED STRUKE

IZBORNIK DALIĆ IMA JEDNOGLASNU PODRŠKU! SVI ZAGOVARAJU 'ŠARENE' VATRENE 'Možda i nije najpoštenije, ali mi moramo gledati sebe'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 25. lipanj 2018. 13:20

Izbornik Zlatko Dalić ima jednoglasnu podršku ljudi iz struke kada je riječ o odmaranju glavnih igrača na utakmici protiv Islanda. Praktički nitko nema dvojbe, dvije utakmice odrađene su na najvišoj razini, a Hrvatska definitivno ima kvalitetu da to bude slučaj i s trećom, čak i da se odmori Modrića, Rakitića i ostatak igrača koji su u dosadašnje dvije utakmice ponijeli najveći teret.

"Moramo samo razmišljati kako što bolje zaštiti reprezentaciju, to je jedini pametan potez. Izbornik zna što radi i apsolutno mu moramo vjerovati, bolje od svih nas zna stanje svakog pojedinog igrača. Treba mu vjerovati kao što smo mu vjerovali do sada i pustiti ga da radi svoj posao bez pitanja zašto odmara ovog ili onog igrača", kaže Zoran Vulić, nekadašnji reprezentativac, danas iskusni trener koji ističe da je to način za nositi se s turnirskim načinom igranja.

Svi imaju kvalitetu

"Kartoni, ozljede, teška utakmica protiv Argentine, pa Modrić i Rakitić koji ne znaju ni sami koliko su utakmica odigrali ove sezone razlozi su zbog kojeg ih moramo poštedjeti sada kad smo prošli skupinu. Znam da to možda nije pošteno prema Argentini ili ne znam kome još, ali mi moramo gledati sebe kao što bi i drugi gledali sebe. Nemamo se što kome opravdavati, pa nama su četiri reprezentativca igrala finala euro kupova, treba to respektirati", naglašava Vulić koji vjeruje i da igrači koji uđu s klube mogu odraditi posao.

"Na Svjetsko prvenstvo odlazi 23 igrača, a ne 11, svaki od njih je tamo s razlogom, zbog nekakve kvalitete su dio reprezentacije i možda je ovo prilika onima koji su manje igrali da se pokažu i nametnu. Ja sam siguran da hoće", zaključio je iskusni strateg.

Dosta potrošenih

Da će izbornik Zlatko Dalić napraviti dobar potez ako svoje najave da je Island prilika igračima koji do sada nisu puno igrali smatra i Zoran Ban, nekadašnji napadač Rijeke i Juventusa.

"Sve reprezentacije koje osiguraju drugi krug u najvećoj mjeri odmaraju igrače i ne vidim razloga da mi to ne napravimo, pružimo priliku igračima koji su igrali manje. Dosadašnje dvije utakmice u skupini su pokazale da možemo daleko, pa treba i drugima dati priliku. Na klupi imamo igrače koji su kvalitetni, a protiv Argentine su se mnogi koji su igrali dosta potrošili. Neka se odmore, trebat će nam u nastavku natjecanja", smatra Ban podsjećajući na prošlo Europsko prvenstvo i utakmicu protiv Španjolske u kojoj je Ante Čačić odmarao veliki dio prvotimaca i - pobijedio.

"Dečki koji dobiju priliku sigurno će biti motivirani, govorimo o nastupu na Svjetskom prvenstvu, ne dvojim uopće da će se napraviti sve da pobijedimo i s devet bodova prođemo u drugi krug. Protiv Španjolske na Euru se to najbolje pokazalo", rekao je Ban.

Mala je razlika

Zagovornik “turnovera” je i Damir Milinović.

"Budući da smo osigurali drugi krug apsolutno se slažem da treba dati odmora našim nositeljima igre, Modriću, Rakitiću, Mandžukiću... Normalno, odmor ne znači da ćemo izmišljati toplu vodu, treba ići na pobjedu, a mislim da na klupi imamo kvalitetne igrače koji mogu pobijediti Island. Svi ti dečki igraju u vrhunskim klubovima, siguran sam da možemo do pobjede i s nekim izmjenama."

Ističe Milinović i da će igrači s klupe imati golem motiv da si povećaju izglede za minutažu, možda i nametnu izborniku za iduće utakmice.

"Dečki koji igraju manje su sigurno motivirani da pokažu što mogu, a izbornik neće sigurno raditi nešto na štetu reprezentacije. Uostalom, mislim da se rotacije neće ni odraziti jako na našu igru, atmosfera u momčadi je fantastična i oni koji uđu unutra sigurno će je održati."

Smatra Milinović i da se Hrvatska ne treba zamarati teorijama da bi Francuska mogla “tankirati” protiv Danske i u osminu finala krenuti s drugog mjesta preko Hrvatske umjesto s prvog i (eventualno) Argentine.

"Samo teorija, puno bi se stvari moralo poklopiti i prilično sam siguran da će Francuska ići na pobjedu. Ja vjerujem da Hrvatska može daleko, a hoće li suparnik biti Danska, Francuska ili netko treći nama mora biti svejedno. Imamo svoju igru, sjajnu atmosferu u momčadi, cijela Hrvatska se digla na noge, pa neka drugi razmišljaju kome ćemo doći, protiv Argentine smo pokazali da se drugi trebaju nas bojati", poručio je Milinović.

Najbolji strijelac SP-a

Harry Kane je jučer došao do ukupno 5 golova na Mundijalu te je trenutno vodeći strijelac Mundijala. Ako mislite da će Englez postati najbolji strijelac SP-a, OVDJE se okladite na tu opciju. Germania na nju ima tečaj 3,00.

Bit će bolji kasnije

I Mato Neretljak ističe da bi u ovom slučaju postupio kao i izbornik Dalić.

"Na izbornikovom mjestu i ja bih odmorio redovite igrače i one kojima prijete kartoni. Iako ćemo vjerojatno biti prvi treba svejedno treba ići na pobjedu, ali s igračima koji su manje igrali jer su i oni to zaslužili, na Svjetskom prvenstvu je ono najbolje što imamo i siguran sam da će to svi i dokazati kada dobiju priliku. Mislim da je mala razlika u kvaliteti između 11 i 22, a to je naša velika snaga", rekao je Neretljak.

Kada je Hrvatska ispala od Turske na Euru u Austriji i Švicarskoj kao jedan od razloga se navela i činjenica da su glavni igrači malo ispali iz ritma jer ih je izbornik Slaven Bilić odmorio na nevažnoj utakmici protiv Poljske, ali Neretljak je zagovornik odmora koji će spriječiti dodatni napor i eventualne ozljede.

"Modrić, Rakitić i mnogi ostali naši igrači igraju stalno, dobro će im doći da uhvate svježinu za ono što slijedi. Imali su napornu sezonu, puno utakmica i što ih više uspijemo sačuvati kada je moguće bolje će igrati kasnije", zaključio je Mato Neretljak.

Linker
28. travanj 2024 10:53