REUTERS
TAKTIČKA ANALIZA

IZBORNIK JE JOŠ JEDNOM ODRADIO STRAŠAN POSAO NA KLUPI Zlatko Dalić pravodobnim je reakcijama kaznio islandskog kolegu i 'osvetio' Čačića

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 27. lipanj 2018. 13:10

Iako nam se nije radilo o glavi, izbornik hrvatskih nogometaša Zlatko Dalić morao je biti koncentriran svih 90 minuta, mijenjati formacije i raditi neplanirane izmjene da bi 'vatreni' izbjegli poraz protiv Islanđana, koji su do posljednjeg daha izgarali za preokretom koji bi ih uz za njih povoljan rezultat druge utakmice naše skupine odveo u drugi krug.

Očekivano, nadmetanje se rasplamsalo što se bližio kraj, a islandski strateg Heimir Hallgrimsson povećavao je rizik taktičkim i formacijskim rošadama nakon što mu je momčad ostala u rezultatskom zaostatku. Hrvatska je, pak, vidljivo pala nakon izlaska Modrića u 65. minuti, ali na kraju pobijedila kaznivši suparničke juriše.

S devetoricom novih igrača u odnosu na nadmetanje s Argentinom, Hrvatska se Islandu nametnula posjedom, a tek pred kraj poluvremena dopustila suparniku nekoliko prilika za pogodak. Dalić je startao s najavljenima Modrićem i Perišićem, bila je to 4-1-4-1 odnosno 4-3-3 formacija s Badeljem kao korektorom veznog reda kojim su ordinirali Realovi 'evanđelisti' Luka i Mateo.

Andrej Kramarić je, kako smo i najavili, bio 'lažna devetka', spuštao se u sredinu tvoreći romb s našim trojcem vezista, no naša krila, Perišić i Pjaca, nisu dobro iskorištavala mogućnosti za utrčavanja između islandskih bekova i stopera, iako su ih i Modrić i Kramarić nekoliko puta tražili dijagonalama.

Islanđani u klasičnih 4-4-2, čekali su svoje trenutke, da se Hrvati uspavaju u sigurnosti varljivog posjeda koji je od početnih 90 % u petoj minuti do 45. pao na 'samo' 63. Heimir Hallgrimsson je postavio plitku formaciju na 25-30 metara od svojih vratiju, namjera je bila suziti prostor za kombiniranje Modriću i Kovačiću; na Luki se isprva činilo kao da se čuva, no i takav bio bezgrešan u dodavanjima, dok se Mateo trudio preuzimati odgovornost i stalno nudio, ali bez konkretnog učinka.

Naša nova zadnja linija djelovala je sinhronizirano, senator Ćorluka je plijenio mirnoćom i nije se libio 'lažnjaka', a debitant Duje Ćaleta-Car jednostavnošću kakvoj su ga izdrilali u Salzburgu. Jedvaj i Pivarić bili su spremni na ofenzivne izlete, ali kako su Pjaca i Perišić stajali široko, nije bilo puno prigod za njih, a s druge strane, morali su biti oprezni zbog svojih suparnika na krilima, Bjarnasona i Gudmundssona.

Naša preostala dva 'evanđelista' na krilima, Marko i Ivan, zamijenili su strane nakon pola sata, Pjaca je više ulazio unutra, pokušavao polulijevo kombinirati s Kramarićem, no bili su Islanđani dobro postavljeni, dobro su se kolektivno pomicali i osujećivali sve pokušaje naših da ih izigraju dubinskim loptama. Pred kraj prvog poluvremena Islanđani su se ohrabrili i zaprijetili ne samo prekidima, no Kalinić je bio na visini zadatka.

U drugo poluvrijeme Islanđani su ušli odlučnije prema naprijed, Argentina je vodila 1-0, nisu više imali što čekati. No, čim su Hrvatima ostavili prostora, kažnjeni su. A nakon našeg vodstva utakmica se potpuno otvorila, izjednačila je i Nigerija i Islanđani više nisu imali ništa za izgubiti, krenuli su po preokret, pa što bude, tu i tamo...

Dalić je prvu izmjenu napravio u 65. minuti, planiranu, uveo Bradarića umjesto Modrića, koji se u tih 20 minuta nastavka nije štedio, pa ga je, zlu ne trebalo, jer Islanđani su krenuli oštro, trebalo sačuvati za Dance. Ubrzo je zbog grčeva zamjenu zatražio Pjaca, a naš izbornik, vidjevši što kani kolega, uveo stopera Lovrena, prešavši na 3-5-2.

Islandski izbornik je, naime, mijenjao stopera za napadača i prešao na 3-4-1-2, bacivši sve karte na napad, a do izjednačenja došao iz kaznenog udarca kojeg je nesretno skrivio Lovren igrajući rukom.

Dalić je osjetio da su naši upali u ritam Islanđana te umjesto Kovačića uveo Rakitića da stane na loptu i nekom okomicom u svom stilu pronađe suigrače u prostoru. To se isplatilo, naši su nakon ofenzivnog postavljanja Islanđana dočekali svoje prigode i na kraju se uspjeli revanširati za poraz u Reykjaviku – također u 90. minuti, pogotkom igrača kojem je gol možda i najviše trebao – Ivana Perišića.

Linker
02. svibanj 2024 18:42