'Izbornik je rekao da idemo na jug Afrike, a šefove se mora slušati!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. travanj 2009. 11:13

U borbi za prvog strijelca skupine 5 kvalifikacija za SP 2010. Edin Džeko bio je bolji od najefikasnijeg Belgijanca Wesleya Soncka i s dva pogotka ga prestigao. Napadač reprezentacije Džeko s dva gola Belgijancima postao je i prvi je strijelac dosadašnjeg tijeka europskih kvalifikacija za SP sa 7 golova, ispred Ebija Smolareka (Poljska) i Wesleya Soncka (Belgija), koji su zabili po šest golova te Sorena Larsena (Danska), Davida Ville (Španjolska), Waynea Rooneya (Engleska) i Blaisea Kufa (Švicarska), koji na kontu imaju po pet pogodaka.

U dva sraza s Crvenim vragovima, napadač Wolfsburga postigao je tri gola, jedan u Genku i dva u Zenici. Njegovi pogoci u prvih 15 minuta odredili su tijek obje utakmice, nakon kojih je BiH bogatija za šest bodova i korak bliže plasmanu u Južnu Afriku.

- Presretan sam kao i moji suigrači te stručni stožer, ali najviše sam impresioniran našim navijačima u Genku i Zenici. Drago mi je zbog njih, kada smo izašli na teren u Cristal Areni i Bilinom Polju, rekli smo da moramo pobijediti zbog naših navijača, ali i našeg izbornika koji je vjerovao u naše mogućnosti. Jednostavno, šefu nismo mogli darovati ništa drugo osim pobjede - rekao je Edin Džeko, junak dvoboja s Belgijancima.

Ovog proljeća Edin Džeko je u velikoj formi. Prošle jeseni zabijao je za svoju momčad u Kup Uefa, a sada u Bundesligi te u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Postali ste stroj za golove. Reprezentaciju BiH ste doveli do 2. pozicije u skupini. Kakve su šanse za plasman u Južnu Afriku?

- Plaćen sam da zabijem golove i svaki me veseli. Što više pogađam mrežu, bolje se osjećam. Jednom ipak nisam bio sretan, kada sam u Istanbulu pogodio vlastitu mrežu, radovali su se Turci. Uzvratit ću im na jesen kada budu gostovali kod nas. A što se tiče Južne Afrike, prvo da osiguramo 2. mjesto, a za to su nam potrebe dvije pobjede u sljedećim utakmicama s Armencima u Jerevanu i naravno s Turskom. Izbornik je rekao da idemo na jug Afrike, a šefove se mora slušati.

Kakve su šanse da umjesto suigrača iz reprezentacije, ozlijeđenog Vedada Ibiševića, budete prvi strijelac Bundeslige?

- Žao mi je zbog Vedada, ali mi je rekao da ga zamijenim na vrhu. Mojem suigraču, Brazilcu Grafiteu, koji je sustigao Ibiševića, 'zaprijetio’ sam da se zaustavi na brojci 18, a meni nedostaje 5 golova da ga sustignem. Šalu na stranu, bit će golova, jer moj 'paker’ Zvjezdan Misimović više cilja mene, nego Grafitea.

U subotu se igra derbi Bundeslige. U goste vam dolazi Bayern, Bavarci su na drugom, a vi na trećem mjestu bundesligaške tablice s po 48 bodova. Možete li preskočiti Bavarce i zaprijetiti vodećoj Herthi, koja ima bod više?

- Bit će to žestoka borba, teško se može bilo što sigurno prognozirati. Ali, uvjeren sam u pobjedu. Neka bude treća u nizu za tjedan dana - rekao je Edin Džeko, koji je preko noći postao ljubimac nogometnog puka u BiH.

Linker
22. svibanj 2024 10:00