Tom Dubravec / CROPIX
PUT KROZ PRVU FAZU

IZDVAJAMO TRI NAJVEĆE PRIČE HRVATSKOG MARŠA KROZ SKUPINU Od slike svjetla i tame, preko junaka povijesne pobjede, pa do velikog povratnika

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. lipanj 2018. 11:41

Hrvatska je s tri pobjede i maksimalnih devet bodova osvojila skupinu iz koje će još nokaut fazu vidjeti i Argentinci. Pred Vatrenima je sada osmina finala i okršaj s neugodnom Danskom, a mi smo bacili pogled na tri priče koje su obilježile naš put kroz grupnu fazu.

VS. NIGERIJA 2:0 Mandžukić & Kalinić

Slika svjetla i tame. Svi znamo kakav je igrač i kakav čovjek Mario Mandžukić. Toliko emocija kao on malotko unosi u igru, to ‘dobroćudno gundžalo’, taj ‘dobri ljutko’ je s vremenom postao zaštitni znak Vatrenih. Jednostavno, kad igra Hrvatska, a ne igra Mandžukić, kao da nešto nedostaje, kao da fali neka karika, neki začin, bilo što, ali fali...

Boris Kovacev/ CROPIX
CROPIX

Ima, naravno, onih koji tako ne misle. Već neko vrijeme se vrti u nogometnom eteru priča po kojoj Mandžukić nije špica koja zabija pogotke, raspravlja se treba li ga gurnuti na lijevo kao što je često igrao u Juveu, treba li biti špica, treba li uopće biti u prvoj postavi Vatrenih. Srećom, na njega te priče nisu djelovale, on je uvijek gledao svoja posla i nudio najbolje od sebe na travnjaku. Do krajnjih granica, do posljedneg daha.

Energija koju unosi u igru, taj zanos, borbenost i želja, pokreću nove motive, novu snagu. S Mandžom jednostavno moraš u borbu, on će prvi isukati mač, nema onda više nazad. Tako je bilo i protiv Nigerije, njegov presing lomio je polako nigerijsku obranu, u duelima se sjajno nosio sa svakim jakim i moćnim Nigerijcem, da bi na kraju njegova igra bila nagrađena.

Split, 180618.
Nakon sukoba sa izbornikom Zlatkom Dalicem, Nikola Kalinic je napustio nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstu u Rusiji i vratio se uz Hrvatsku.
Na fotografiji: Kalinic na Splitskom aerodromu
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX / CROPIX
Nikola Kalinić

Ključan pečat

Udarac glavom pogodio je protivnika u petu, bio je to autogol, ali zapravo gol Mandžukića. Nakon toga na njemu je skrivljen i jedanaesterac, kojeg je realizirao Modrić. Mandžo je bio junak pobjede nad Nigerijom. Itekako važnog trijumfa koji je, to se kasnije pokazalo, bio pokretač novog vala pobjeda. Prve utakmice na turnirima su značajne, o njima često ovise daljnje prezentacije. Mandžo je obilježio tu bitnu, otvarajuću...

S druge strane, Nikola Kalinić je bio antiheroj. Frustriran činjenicom da nije prvi napadač, odbio je ući u igru, vadeći se na navodnu bol u leđima. Nije bilo prvi put, to je napravio i na predigri SP-a u Liverpoolu protiv Brazila. Iako se može shvatiti nečije nezadovoljstvo neigranjem, takav potez je jednostavno neobranjiv. Kalinić je ostavio na cjedilu svoje suigrače, izbornika, sve one koji navijaju za nacionalnu vrstu, ali zapravo je najviše osramotio samoga sebe. Doveo je Dalića u situaciju da ga mora potjerati iz kampa reprezentacije. S time će morati živjeti cijeli svoj život, do kraja karijere pratit će ga događaj iz Rusije. A još više će ga boljeti činjenica da su ga se odrekli suigrači, u svim izjavama nakon njegovog protjerivanja moglo se iščitati da Vatreni daju podršku izborniku, a Kaliniću poučuju: ‘Takvoga ne trebamo’. Srećom, skandal s Kalinićem nije poremetio Dalićevu vrstu, dapače, još ju je više homogenizirao.

VS. ARGENTINA 3:0 Rebić & Messi

Pobjeda nad viceprvakom svijeta Argentinom jedan je od najvećih trijumfa Vatrenih u njihovoj povijesti. Bila je to briljantna predstava Dalićeve vrste, dotukli smo Gauče sa 3:0. Nakon te utakmice, nogometni svijet se počeo diviti Vatrenima, nakon nje startala su pitanja “možete li biti svjetski prvaci”? Gauči su otvorili novo poglavlje reprezentativnog nogometa, jer tom pobjedom je Hrvatska nakon 20 godina prošla skupinu na Svjetskom prvenstvu, te tak neodoljivo podsjetila na Francusku.

Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Croatia - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - June 21, 2018   Croatia's Ante Rebic celebrates scoring their first goal    REUTERS/Lucy Nicholson     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Lucy Nicholson

Imala je Hrvatska na toj utakmici briljantne Luku Modrića i Ivana Rakitića, neprelazne Lovrena i Vidu, svi su bili na visokoj razini, jer da nije bilo tako, ne bi pobijedili takvog protivnika. Ali jedan mladić se na tom srazu koji će nam uvijek ostati kao zaustavljena slika u najljepšem svjetlu prikazao nogometnom Globusu, potpuno je iazašao na veliku scenu. Radi se o - Anti Rebiću! Da je, recimo, rukometaš tukao bi se s Nikolom Karabatićem, da igra vaterpolo davio bi suparničke centre, da je MMA borac borio bi se za UFC naslov s Stipom Miočićem. On je ‘hrvatski Rambo’, borac bez mane i straha. Nismo, naravno, sigurni, ali ne vjerujemo da je itko ikad ‘prebio’ te uvijek čvrste, grube, a često i prljave Argentince kao što je to napravio Rebić.

Eksplozija kod Kovača

Rebić je kod Nike Kovača u Eintrachtu iza sebe ostavio sjajnu sezonu koja je kulminirala osvajanjem Kupa protiv Bayerna, kad je bio strijelac, istinski junak utakmice. Izbornik Dalić ga je ‘otkrio’ na turneji u SAD-u, od tada mu je starter, u kratkom vremenu doveo se Rebić u situaciju da se bez njega ne može zamisliti udarni sastav Hrvatske. U vrlo kratkom vremenu zasjao je poput najsjajnije zvijezde. U velikom trijumfu nad Gaučima briljantno je reagirao nakon pogreške Caballera, opalio je volejčinu koja se i danas u Rusiji vrti kao jedan od naljepših pogodaka Mundiala.

Niznji Novgorod, Rusija, 210618.
Stadion Niznji Novgorod.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 2. kola, skuine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Argentina - Hrvatska.
Na fotografiji: Lionel Messi 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 *** Local Caption ***
CROPIX

Dok je jedna zvijezda u usponu Ante Rebić dominirala travnjakom, uz Ronalda najveća svjetska zvijezda Leo Messi izgledao je izgubljeno. Slike Messijeve nemoći još dugo nam neće izaći iz sjećanja. Gledao je u nebo, kao da je molio Boga da mu pomogne, da mu podari neku novu snagu kako bi uspio nadigrati te Hrvate. Pokušavao je, nije da se nije trudio, ali nije mogao ništa. Hrvatska se sjajno pripremila za ‘njegovo veličanstvo’, zatvarala se svaka njegova akcija, svi prodori, ‘pojeo’ ga je Marcelo Brozović. Tuga se Messiju slijevala niz lice, primio se za čelo kad je Ivan Rakitić zabio za 3:0. Stavio je nakon toga ruke na bokove, spustio glavu. Bio je to veliki pad Messija i njegove Argentine, ali, eto, još je živ. Dobili su Gauči Nigeriju, ostali u igri. Ali sjećat će se Leo Hrvatske... Skora ga je koštala odlaska kući.

VS. ISLAND 2:1 Badelj & alternacije

Rekli bi, netko odozgo vidi sve. Bila je ova turbulentna sezona za Milana Badelja. Svakako najteža u karijeri. Sve što je moglo poći po zlu, pošlo je po zlu. Kao da se u njegovom slučaju aktivirao Murphyjev zakon.

Doživio je veliku klupsku tragediju Fiorentine smrću kapetana Astorija, koja ga je kao i sve u klubu iz Firence jako pogodila. Bio je prijatelj s Astorijem, bol je bila velika, kao da je otišao član obitelji. Trebalo se ustabiliti nakon takve tragedije i šoka.

Soccer Football - World Cup - Group D - Iceland vs Croatia - Rostov Arena, Rostov-on-Don, Russia - June 26, 2018   Croatia's Milan Badelj celebrates scoring their first goal   REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Nadalje, Badelj još uvijek nije objavio gdje će nastaviti karijeru, makar se opcija Milan ističe kao jedna od ozbiljnih opcija. Ugovor s Fiorentinom mu je istekao, ali još stvari nisu riješene, a to svakako nije dobro.

Kad nemate definirano gdje će te nastaviti karijeru, a u takvom statusu dođete na veliko natjecanje, onda ste logično pod barem malim stresom, negdje razmišljate o svojoj budućnosti.

Konačno, Milan Badelj izgubio je i mjesto startera u nacionalnoj vrsti, protiv Islanda ušao je u onom kontigentu pričuva. A onda mu se sve poklopilo.

Veliki povratak

Postigao je sjajan pogodak volejem, lopta se od zemlje zabila u mrežu Islanđana, a oduzeo je loptu i poslao je Perišiću za pobjednički pogodak Hrvatske, treću pobjedu u nizu! Moglo je sve opet biti loše po Badelja.

U prvom poluvremenu izgubio je loptu ispred hrvatskog šesnaesterca, islandski napadač Finbogasson našao se u sjanoj prilici, ali je s desetak metara promašio. Da je pogodio, Miki bi bio tragičar, ovako je postao heroj. Ali što je sve prošao u ovoj sezoni, zaslužio je da mu se dogode trenuci veselja i radosti na ogledu s Islanđanima. Utakmica u Rostovu bila je na neki način veliki povratak Milana Badelja.

Osim njega bilo je još igrača iz pričuve koji su pokazali protiv Islanda da Dalić ima širok roster. Lovre Kalinić je bio izvanredan na vratima, što li je samo obranio, držao nas je dugo na životu. Josip Pivarić je odigrao skoro bez greške, a asistirao je Badelju za pogodak, dok je Duje Čaleta-Car još jednom pokazao o kakvom se ogromnom kapacitetu radi i zašto je iza sebe ostavio briljantnu sezonu. Taj dečko je stoper budućnosti.

Linker
09. svibanj 2024 03:16