Screenshot: NK Osijek / Screenshot: NK Osijek
MA NIJE MOGUĆE!

IZGRADNJA NOVOG STADIONA IPAK ĆE KASNITI! Pompozno najavljen projekt u Osijeku zapeo je gotovo na startu, a razlozi su i više nego nevjerojatni...

Osječki stadion čini se baš i neće biti otvoren u ljeto 2020. godine
Piše: Darko RužićObjavljeno: 14. listopad 2019. 17:29

Bilo je od početka gradnje nogometnog kampa i novog stadiona na Pampasu kojekakvih problema. I većih i manjih. Uglavnom su vješto skrivani i riješavani snalaženjem investirora i samih građevinara. Međutim, sada je, prvi puta i javnost upućena u ozbiljan problem zbog kojeg će izgradnja ovih kapitalnih objekata, vjerojatno, kasniti punih godinu dana.

Pelješki most i nogometni stadion baš i nemaju neku sličnost, ali imaju poveznicu u šumi propisa i administrativnih zakonskih labirinata iz kojih je najčešće jako teško nači izlaz. Što se dogodilo. Da bi neki objekat dobio prolaznu tehničku ocjenu, poglavito onu upotrebnu nije ga dovoljno samo izgraditi već i osigurati do njega sve potrebne prilaze.

NK Osijek/Arhiva

A u tom grmu leži "zec" jer do Pampasa ne postoje odgovorajući prilazni cestovni pravci. Sve je to bilo odavno poznato, a kada je zapelo, kada je za sve trebalo osigurati dodatna novčana sredstva Škola nogometa Osijek kao investitor izgradnje Pampasa na sebe je preuzela i tu obvezu, hrabro i odgovorno, za svaku pohvalu, pa se s Gradom međusobno potpisanim ugovorom suglasila kako će taj posao i trošak podnijeti sama.

Ali, ne lezi vraže. Ispriječio se Zakon o javnoj nabavi po kojem, navodno, nije baš bilo sve usklađeno kako on to predviđa. Oprečna su o tome razmišljanja, ali nadležne su institucije dale za pravo onima koji su se žalili na odluku o dodijeli izgradnje produžetka Kanižlićeve ulice pa je sve vraćeno na početak.

Dakako, prijetnja je to rokovima izgradnje, a to i tim više što je Škola nogometa NK Osijek zatražila raskid potpisanog ugovora o izgradnji produžetka Kanižlićeve ulice što je obrazloženo i vijećnicima Gradskog vijeća vijeća na njihovoj posljednjoj sjednici. Zahtjev investitora izgradnje je opravdan jer zbog novog postupka sukladno Zakonu javne nabave u planiranom roku radovi neće biti dovršeni u ranije predviđenom roku. Naša posla, rekli bi, netko je zabrljao.

Za poklonike nogometa, simpatizere nogometa, navijače NK Osijek to je najmanje važno, ali, činjenica je, administracija i birokracija klip su u točkove jednom iznimno važnom projektu koji će tako, eto, kasniti u dovršetku izgradnje godinu dana. Još nedavno je predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović širio optimizam oko sebe tvrdnjom kako i dalje vjeruje u dovršetak Pampasa u ljeto 2020. godine, ali najnoviji događaji govore da tako biti neće.

Godinu dana kasnije da, ali, u ostalom, tko zna, kod nas je očito sve i svašta moguće, a pracijalni interesi, zainteresiranih građevinara, politike, "spavača" nesklonih nogometu i koješta drugo nerijetko su smetnja progresu!

Linker
17. travanj 2024 11:06