Ante Rukavina
 Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ODLUČIO REĆI ZBOGOM

IZNENADNI KRAJ ZA ŠIBENSKOG DRAGULJA KOJEM SU STRUČNJACI PREDVIĐALI SVJETSKU KARIJERU Ante Rukavina objesio je 'kopačke o klin'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. listopad 2016. 16:33

Ante Rukavina više neće igrati profesionalni nogomet premda mu je tek 30 godina... Rasplet koji se na neki način i očekivao, jer nekadašnji šibenski dragulj u zadnje dvije sezone nije igrao na razini svoga talenta.

- Istina je, neću više igrati nogomet - kazao je Rukavina nakon što smo ga nazvali te je mirno nastavio: - Za nogometnu igru moraš imati spremno tijelo, a moje više ne može izdržati napore koje traži profesionalni angažman. Zato sam odlučio završiti karijeru.

Rekao je to vrlo mirno, jednostavno, kao da je završena karijera nekog nižerazrednog igrača. Međutim, to je bilo sve što je želio reći. Kaže da ima vremena za puna objašnjenja, za kompletan presjek karijere.

A popularni Ruki bio je možda i najveći nogometni talent koji se ikada rodio u Šibeniku. I igrač kojem je Lyon 2007. godine na stol stavio ‘nemoralnu’ ponudu. Šibenik je trebao dobiti sedam milijuna eura na ime odštete, a Rukavina ugovor na pet godina. I zajamčeni milijun eura već prve sezone, a svake sljedeće imao bi poprilični dodatak. Pazite, pričamo o igraču koji je u nogama tada imao samo 13 utakmica i šest pogodaka za Šibenik. Mladi Rukavina Francuzima se tada mirno zahvalio na ponudi, jer već se bio obećao Hajduku i nije želio pogaziti svoju riječ.

U Hajduku se nije dugo zadržao, na Poljudu kao da nije uspijevao čudesni talent pretvoriti u klasnog igrača. Otišao je u Panathinaikos, ali se već u drugoj sezoni vratio u HNL, Dinamo ga je želio pod svaku cijenu, ne pitajući za novce.

U Dinamu je Rukavina na kraju ipak ostavio najdublji igrački trag. Zabijao je pogotke najčešće u srpnju i kolovozu, kada je Dinamu bilo najvažnije da izbori Ligu prvaka ili Europsku ligu. I zato ga je Zdravko Mamić posebno volio i cijenio.

Nažalost, Rukavina na koncu nikada nije zaigrao na razini talenta koji je oborio i čelnike Lyona u vrijeme kada su oni vladali francuskim nogometom. Negdje je nešto otišlo u krivom smjeru. Kažu oni najbliži da su ga najviše zaustavile ozljede koje su ga počele napadati još u Šibeniku. Zbog kojih je na kraju i otišao iz nogometa.

Ruki je u karijeri odigrao tek 238 seniorskih utakmica. Zabio je 53 pogotka, uz 27 asistencija. Zadnji klub za koji je igrao bio je Vibor.

Linker
18. travanj 2024 09:54