Damir Krajač / Cropix
BIT ĆE BURNO

JADRANSKI DERBI Hajdukovci ni Barci ne priznaju ulogu favorita, Kek nikad nije izgubio od Splićana

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. travanj 2016. 17:53

Jadranski derbi u Splitu prilika je da se provjere snage Hajduka i Rijeke, koji su već standardno klubovi-pratitelji Dinama. Garantirano treće mjesto splitskog kluba na prvenstvenoj ljestvici u posljednjih nekoliko godina navijače odane “bijelima” još ne nervira koliko činjenica da su Riječani nadmašili Hajduk. Na Poljudu se inače pribojavaju još jednog neuspjeha protiv riječkog prvoligaša protiv kojega splitski “bijeli” već pune četiri godine ne znaju što je to pobjeda.

Trener Hajduka Damir Burić je vidio kako Rijeka protiv Dinama nije mnogo pokazala, ali:

- Rijeka je za nas postala tradicionalno neugodna. Oni su izvanredni u defenzivnom bloku, naprijed imaju trkački jako moćni zbog Tomasova i Bezjaka, dok im je Gavranović dobio kreativnost. Dakle, Rijeka zaslužuje respekt, a to što ih Hajduk četiri godine nije pobijedio za mene ne znači mnogo. Važno je da provedemo naš ‘match-plan’.

Kako se bliži kraj sezone tako se povećava broj igrača koji što zbog ozljeda, što zbog kartona ne mogu konkurirati za sastav. Dakle, Juranović ima tri žuta kartona, a ozlijeđeni su Vlašić, Bencun, Nižić, Velez, Pejić, Aretaga. Franck Ohandza, centarfor kojega se na Poljudu čeka kao nogometnog Mesiju, trenira, vjerojatno će i zaigrati, premda Burić tumači kako “s njim moramo biti oprezni da ga opet ne izgubimo na dulje vrijeme”.

- Bilo bi dobro kad još jednom ne bismo primili gol. Na sedam posljednjih prvenstvenih utakmica sačuvali smo svoju mrežu čistu. Zna se da na dobroj obrani sve počiva, igrači imaju svoju želju, pametni su, moraju biti koncentrirani.

Ivan Mastelić, koji prema uvjerenju trenera Burića “izvanredno radi svoj posao”, optimist je, i to veliki:

- Ma, i da nam Barcelona dolazi na Poljud, ne bi trebala biti favorit, a kamoli Rijeka. Red je da konačno prekinemo crni niz bez pobjede, Rijeka mora pasti.

Nakon remija s Dinamom na Rujevici Rijeka je, pak, četiri kola prije kraja prvenstva na četiri boda zaostatka za vodećom momčadi, objektivno gledajući, utrka za naslov je gotova. No, u Rijeci se ne mire s takvim zaključkom i mali plamičak nade još uvijek tinja uoči ogleda na Poljudu (15 sati). Riječani protiv Hajduka imaju sjajan niz. Već četiri godine Hajduk nije uspio pobijediti Rijeku koja je ujedno jedina momčad koja je ove sezone s Poljuda otišla s punim plijenom. Matjaž Kek od dolaska na klupu Rijeke još nije izgubio protiv kluba koji posebno cijeni, ali više nego ikad slovenski strateg treba pobjedu.

Nije u pitanju samo održavanje na životu teorije o borbi za naslov. Kormilar riječkoga broda ovoga je proljeća na žestokom udaru kritičara. Od Maksimira krajem veljače, preko Koprivnice do posljednjeg ogleda na Rujevici, rezultati i igra Rijeke nose sve veću količinu vode na mlin svima koji u Keku vide glavnog krivca za ispadanje iz sva tri ovosezonska kolosijeka. Nogometaši Rijeke stoga će na Poljudu danas istrčati s velikim imperativom pobjede na leđima.

- Ako Poljud nije izazov, onda ne znam što je - izjavio je u osvrtu trener Rijeke.

- Nema potrebe vraćati se na utakmicu protiv Dinama. Dosta je toga prokomentirano i našli ste ono što ste željeli. Pred nama je novi Jadranski derbi, možda i najvažnija utakmica za ljude iz ovog kraja. Želimo nastaviti pozitivnu seriju, unatoč optimističnim najavama iz Hajduka. Naša je obveza da u Splitu odigramo utakmicu kakva priliči Rijeci.

Kek se osvrnuo i na činjenicu da Hajduk sedam utakmica nije primio pogodak.

- To govori o njihovoj kvalitetnoj organizaciji i sistemu igre, ali ni mi nismo primili puno golova, što ne znači da obje momčadi igraju defenzivno. Obje momčadi imaju kvalitetnih igrača koji mogu odlučiti derbi. Mi smo zadnji put pobijedili na Poljudu, ali te serije pozitivnih rezultata ne znače ništa. Teško je bilo što kopirati iz zadnje utakmice o kojoj i oni sigurno razmišljaju.

Linker
19. svibanj 2024 07:21