BAVARCI FAVORITI LP-A

Jarni prognozira: ‘Guardiola će ukrotiti Barcine zvijezde, a Juve bez Pogbe nema šanse’

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. travanj 2015. 00:02

Kada 5. svibnja prvi put poslije tri godine zakorači na travnjak Nou Campa, stadiona na kojem je proveo praktično cijelu igračku i trenersku karijeru, Pep Guardiola svejedno će se naći na nepoznatom terenu. Mogao bi doći u napast da animira publiku ili da udijeli poneki savjet Iniesti ili Piqueu, prije nego se uštipne za obraz i sjeti da to više nije njegov dnevni boravak jer mora sjesti na gostujuću, Bayernovu klupu.

Dan kasnije Carlo Ancelotti ipak će lakše odoljeti sličnoj kušnji u Torinu. Talijan je već zaboravio da je na startu trenerske karijere sjedio na Juventusovoj klupi (od 1999. do 2001. godine). Davno prošlo i ne osobito uspješno razdoblje u ‘Carlettovoj’ biografiji, “stara dama” i on zajedno su uzeli tek Intertoto kup.

Loša statistika Barçe

Pep Guardiola osvojio je s Barcelonom jednu Ligu prvaka kao nogometaš (1992.) i dodao još dvije kao trener (2009. i 2011. godine). U međuvremenu je osobnu trofejnu riznicu dopunio titulom njemačkog prvaka i pobjedničkim pokalom DFB-kupa, sada je na pragu novog njemačkog “doublea”, ali u München nije preselio da bi klupski trofejni kabinet zatrpavao ovom, za Bayernove standarde, konfekcijskom srebrninom, nego da bi klub držao na kontinentalnom vrhu.

Kakvi su mu izgledi da će to učiniti u svojoj drugoj njemačkoj sezoni, nakon što se u prvoj baš i nije proslavio (eliminirao ga je Real Madrid u polufinalu s ukupnih 5-0)? “Kaiser” Beckenbauer je nakon ždrijeba naglasio da “Bayern nikada nije autsajder”, ali je zatim velikodušno prepustio Barçi ulogu favorita jer ima Messija, Suareza i Neymara, dok se Bayern nastavlja mučiti s ozljedama. Zvuči kao fer ocjena, ali pogledate li u retrovizor shvatit ćete da “Kaiser” zapravo pili naopačke. U dosadašnjih osam sudara Bayern je pet puta pobjeđivao “blaugranu”, dvije su utakmice završavale remijima, a Barcelona pamti jednu jedinu pobjedu. U kolektivnoj navijačkoj memoriji još su žive slike onog pomalo sadističkog iživljavanja kojim je Jupp Heynckes prije dvije godine ispratio Barçu iz Lige prvaka (4-0 i 3-0) prije nego što je u finalu pobijedio Borussiju Dortmund.

Pep je prevaga

- Očekujem dvije fantastične utakmice i Bayernov prolaz u finale. Bavarci su puno bolje ekipirani, a furiozno prvo poluvrijeme protiv Porta pokazalo nam je da su u optimalnoj formi. I Guardiola je uteg na Bayernovoj strani vage, on predobro pozna Barcelonu. Zna kako osujetiti njezine najbolje igrače i gdje su obrambeno najranjiviji - analizira Robert Jarni u razgovoru za Jutarnji.

Zanimljivo je da u Barçinoj svlačionici ne dijele ovo mišljenje. Prema pisanju katalonskog Sporta igrači su u polufinalu željeli upravo Bayern. Ne iz osvetničkih pobuda, nego zato što drže da je lakše igrati protiv Bayerna kojeg ne zanima opstrukcija nego nadigravanje i protiv momčadi osakaćene neigranjem nekolicine prvotimaca poput Robbena, Riberyja i Alabe.

Proslavljeni senator “vatrenih” na poziv je odgovorio iz Pečuha, gdje prema mirnoj luci vodi lokalnog prvoligaša kojeg je zatekao na dnu ljestvice. Jarnija smo se sjetili kada je ždrijeb spojio dvije njegove bivše momčadi; u drugom polufinalu Lige prvaka sastaju se Juventus i Real Madrid.

- Premda se muči s ozljedama važnih igrača, Real Madrid ovdje je u daleko povoljnijoj poziciji. Ancelotti ima bogatiji fond kvalitetnih nogometaša, dok Juventus ne može parirati najjačima bez Paula Pogbe na terenu. On je do ozljede bio motor momčadi, nakon njegova ispadanja iz kadra Allegri nije uspio zakrpati rupu na sredini terena - dodaje Jarni. Nije siguran za koga će navijati u ovom okršaju, ali je uvjeren da u finalu neće biti favorita bez obzira tko se probio do Olimpijskog stadiona u Berlinu.

Real bolji 1999. u finalu

Povijesni pregled dvoboja “kraljevskog kluba” i “stare dame” sugerira tvrde i do kraja neizvjesne utakmice. U prethodnih 17 mečeva svaki je klub upisao po osam pobjeda, jednom su odigrali neodlučeno. Poslije 32 posne godine Real Madrid popeo se na krov Europe 1998. godine pobijedivši u amsterdamskom finalu upravo Juventus (1-0, strijelac Mijatović).

- Slijedimo svoj san o drugom uzastopnom finalu, a za to će nam trebati jednako raspoložena momčad kao protiv Atlética i jednako fanatična podrška navijača, koji su nas u srijedu nosili do pobjede. Puni smo samopouzdanja, ali i svjesni da je Juventus u komfornoj poziciji. Stigli su u polufinale nakon 12 godina čekanja, ulaze rasterećeni jer su već osvojili ‘scudetto’ - objašnjava Ancelotti.

Juventusov predstavnik na ždrijebu Pavel Nedved odvrtio je film utakmica s Realom u kojima je sudjelovao.

- Pamtim sezonu 2002.-03. kada smo na Santiago Bernabeuu izgubili 1-2 pa u uzvratu dobili 3-1 i eliminirali Real. Neka igrači potraže nadahnuće u tim utakmicama - kaže Nedved.

Linker
22. rujan 2024 21:54