REUTERS
FOOTBALL LEAKS

JE LI NA POMOLU JOŠ JEDAN VELIKI NOGOMETNI SKANDAL? Pomagali velikanima: Infantino i društvo zataškavali kršenje FFP-a Manchester Cityja i PSG-a?

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 02. studeni 2018. 22:35

Financijski fair-play (FFP) donesen je prije devet godina od strane krovne europske nogometne federacije (UEFA) zbog jedne svrhe, a to je spriječiti profesionalne nogometne klubove da, u cilju postizanja što boljih rezultata, troše više nego što zarađuju te tako, eventualno, ugroze dugoročnu stabilnost kluba. Čisto za usporedbu, FFP je donesen iste godine kada je rekordni transfer iznosio sto milijuna eura (CR), a danas najskuplji transfer svijeta iznosi 222 milijuna eura (Neymar).

Toliko o kontroliranju tržišta od strane UEFA-e. Iako je FFP poneke klubove znao 'lupiti po prstima', odnosno nadzirati njihovo poslovanje (Inter), klubovi su tijekom godina više ili manje uspješno nalazili način kako doskočiti tom problemu pri čemu se uvijek provlačilo ime PSG-a i Manchester Cityja.

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group C - Paris St Germain v Crvena Zvezda - Parc des Princes, Paris, France - October 3, 2018  Paris St Germain's Neymar celebrates with Kylian Mbappe after scoring their second goal   REUTERS/Charles Platiau
REUTERS/Charles Platiau / REUTERS
PSG

Upravo navedeni francuski (u vlasništvu katarske grupacije) i engleski prvoligaš (u vlasništvu Mansoura bin Zayeda al Nahyana, zamjenika premijera UAE-a) imaju 'glavne uloge' u najnovijoj epizodi u režiji nogometnih 'zviždača' iz Football leaksa. Oni tvrde da su u posjedu 70-ak milijuna stranica što dokazuju da je UEFA preko svojih čelnika (Platini, Infantino) pomogla meteorskom usponu Manchester Cityja i PSG-a na način da je zataškala ulaganje velike svote novaca ne bi li, barem načelno, financijski fair-play bio zadovoljen. Konkretno, Football leaks preko njemačkog medija Der Spiegel tvrdi da je u pariški klub uloženo 1,8 milijardi eura zataškanog novca, a kako je Infantino u vrijeme dok je obnašao dužnog glavnog tajnika UEFA-a (2014) imao prste u smanjenju kazni PSG-a i Manchester Cityja.

FIFA President Gianni Infantino gestures during an interview with Reuters at the FIFA headquarters in Zurich, Switzerland November 2, 2016. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo - RTX2RWMI
REUTERS/Arnd Wiegmann
Gianni Infantino

Naime, dio optužbi ide u smjeru da je na Parku Prinčeva utvrđen minus od 218 milijuna eura dok je na Etihadu brojka 30 milijuna eura manje, a FFP je dozvoljavao 30 do 45 milijuna eura minusa. Football leaks tvrdi da se Infantino 'noktima i zubima' borio da klubovi ne budu izbačeni iz europskih natjecanja, spominje se čak da je 'dilao' čelnicima tajne podatke iz istraga te im pomagao na razne načine, bez obzira što je tada bio glavni tajnik institucije koja je ustanovila FFP.

Nadalje, u tekstu objavljenom u Der Spiegelu, navodi se kako je UEFA-in istraživački tim otkrio mnoge nelogičnosti u sponzorskom ugovoru sklopljenom između PSG-a te katarske turističke zajednice koja se obvezala godišnje (!) Francuzima isplaćivati 215 milijuna eura na ime promocije Katara.

Ugovor je imao samo pet stranica, a za uzvrat je PSG jednom godišnje morao sudjelovati u promotivnim aktivnostima. Naravno, istražiteljima je odmah bilo jasno da se radi o smiješnom ugovoru stvorenom samo za upumpavanje novca u vlasništvo grupacije naziva Qatar Sports Invenstment (QSI). Infantino se tada, navodno prije utakmice s Lyonom, našao s pariškim direktorima i rekao da je sto milijuna eura OK, ali da ostalih 115 moraju pravdati kroz druge sponzorske ugovore što je PSG ubrzo i učinio. S ostalim katarskim tvrtkama...

Gdje je u toj priči Guardiolin City? Oni su optuženi za zamračivanje po 35 milijuna eura u svakom financijskom izvještaju od 2011. do 2013. godine te da je većina ugovora s tvrtkama iz UAE-a bila 80 posto veća od realne tržišne cijene. Uzorak je, dakle, isti kao kod PSG-a, samo su u priči Emirati, a ne Katarani... Slijedom navedenog, i City i PSG trebali su biti izbačeni iz europskih natjecanja, no Infantino ih je prema tvrdnjama Football leaksa na vrijeme upozorio te su sklopljene nagodbe kazn zbog čega je glavni istražitelj Brian Quinn podnio ostavku. Prema Football leaksu, kazne u nagodbama (2014) iznosile su po 20 milijuna eura, a PSG i City su od tada do danas potrošili oko 600 milijuna eura na ulazne transfere.

Linker
26. travanj 2024 12:08