Samuel Kubani/EuroFootball/Getty Images
DERBI O KOJEM ĆE SE DUGO PRIČATI

JE LI OVO JEDNA OD NAJGORIH ODLUKA KOJE STE VIDJELI? Obračun hrvatskih stratega završio skandalom: Da sam ja njihov igrač ili trener, bilo bi me sram!

Ostalo je mnogo "repova" nakon najvećeg poljskog derbija: Legia - Lech 2:1 (1:0)
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. ožujak 2018. 17:32

Uz veliku je sudačku pomoć varšavska Legia (Jozak, Eduardo, Antolić, Vešović) u derbiju 26. kola poljskog prvenstva, na svom stadionu je svladala Lech (Bjelica, Šitum) 2:.1

Pet minuta prije kraja, naime, pri rezultatu 1:1, sudac Szymon Marciniak prevario je goste i dosudio smiješni jedanaesterac za Legiju, zbog navodnog igranja rukom Ukrajinca Kostevycha.

VAR ovaj put nije korišten (!?) i Kucharczyk je izveo 11-erac, zatresao je mrežu i Legia je slavila 2:1, bodovno se izjednačivši s Jagiellonijom na vrhu ljestvice (po 48 bodova), ali Jagiellonia ima utakmicu manje. A Lech za vodećima zaostaje pet bodova...

- Nisam vidio ovu situaciju na snimci, pa ne mogu kriviti suca - rekao je najprije, na konferenciji za novinare, odmah nakon utakmice, trener Lecha Nenad Bjelica.

SPORNI JEDANAESTERAC ZA LEGIJU POGLEDAJTE OD 2:00

Međutim, kad je došao u studio tv-postaje 'Canal +' i kad je pogledao snimku prijeporne potankosti, Bjelica nije krio ogorčenje:

- Da sam trener ili navijač Legije, sramio bih se ovakve pobjede! Ovo je smiješno, ovaj je kazneni udarac sramotan! Pa ta je lopta jedva dodirnula ruku, kažem lopta ruku, a ne ruka loptu! Nije bilo nikakve intencije kod mojeg igača, ovako nešto još nisam nikad vidio. I možda bih shvatio da se ovakav jedanaesterac dosudio Legiji na utakmici protiv, primjerice, Termalice, jer uvijek će veliki biti veći od malih. Ali, dosuditi ovako nešto u najvećem poljskom derbiju? Sramota - nije birao riječi Bjelica, na što su ga poljski novinari upozorili da bi mogao biti kažnjen...

- Ne plašim se nikoga i ničega! Samo govorim istinu, moja je momčad oštećena. Ovo nije dobro za poljski nogomet u cjelini. A gdje je VAR bio danas - postavio je na kraju Bjelica upit na koji nije dobio odgovor.

VIENNA, AUSTRIA - AUGUST 27:  Nenad Bjelica, coach of FK Austria Wien during the UEFA Champions League play-off second leg match between FK Austria Wien and GNK Dinamo Zagreb held on August 27, 2013 at the Austria Arena, in Vienna, Austria. (Photo by Samuel Kubani/EuroFootball/Getty Images)
Samuel Kubani/EuroFootball/Getty Images
Nenad Bjelica

Posve je shvatljivo Bjeličino ogorčenje, bila je to jedna od najgorih sudačkih odluka koje smo ikada vidjeli! I svaka čast Bjelici na iskrenosti do bola, vidjet ćemo kako će reagirati vodstvo lige i hoće li kazniti našeg trenera.

A trener domaćina Romeo Jozak nije mogao poželjeti bolji početak utakmice. Već u 3. minuti, naime, Legia je povela! Remy je sa centra ubacio dubinsku loptu iza leđa Lechove obrane, između srednjih braniča utrčao je Vešović, primio je loptu u srcu 16-erca i sa sedam-osam metara zatresao je mrežu za vodstvo Legije! Nakon desetak minuta, gosti su povezali redove i u 15. minuti imali su dvije krasne zgode za izjednačenje, no pokušaje Raduta i Vujadinovića izvrsnim je obranama zaustavio domaći vratar Malarz.

Zagreb, 310317.
GNK Dinamo.
Iznvanredna press konferencija GNK Dinamo. Gosti konferencije su sportski direktor Romeo Jozak i Hilal Soudani.
Na fotografiji: Romeo Jozak.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

I u trenucima kad je izjednačenje "visjelo u zraku", Legia je umalo uvećala prednost. U 30. minuti Radović je udarcem glavom sa šest metara uzdrmao gredu, od koje se lopta odbila u vratnicu i u ruke vrataru Jasminu Buriću!

U nastavku je Lech preuzeo niti igre, bio je osjetno bolji i u 61. minuti sve je vraćeno na početak i Lech je izjednačio! Radut je ušao u šesnaesterac s lijeve strane i sjajnim je driblingom slomio Jedrzejczyka i Astiza. Došao je do korner-crte i odigrao povratnu loptu na peterac, gdje je najspretniji bio 27-godišnji danski napadač Christian Gytkjaer i svojim je 12. ovosezonskim golom izjednačio na 1:1!

Nakon svega, remi bi bio najpravedniji, ali onda se, pet minuta prije kraja, na sceni pojavio sudac Marciniak...

- Prije nekoliko mjeseci, nakon 0:3 poraza u Poznanju, doživio sam najgori ponedjeljak u životu. A sad imam mnogo razloga da mi ovaj ponedjeljak bude jedan od najboljih - rekao je trener Legije Romeo Jozak, dodavši:

- Bio je ovo dobar derbi, ritam je bio na visokoj razini, iako se nije "umiralo u ljepoti". Ponosan sam na svoju momčad, koja se psihološki vratila u pozitivu samo nekoliko dana nakon poraza protiv Jagiellonije, zaslužili smo pobjedu - rekao je Jozak, ne spomenuvši prijeporni kazneni udarac, a nije bio ni upitan za mišljenje o trenutku, koji je odlučio pobjednika.

Linker
02. svibanj 2024 06:30