ALL
POGLED U PROŠLOST

JE LI OVO NAJVRJEDNIJI DINAMO SVIH VREMENA? Jedno je sigurno, momčad Nenada Bjelice uz bok je onoj koju je predvodio Prosinečki

KOLIKO VRIJEDI DANAŠNJI DINAMO Dinamo je u Ligi prvaka najkonkurentniji bio krajem 90-ih godina, a Stjepan Deverić iznimno cijeni današnji sastav
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. rujan 2019. 11:21

Sedmi Dinamov ulazak u Ligu prvaka razveselio je velik dio hrvatske nogometne javnosti, opet imamo klub u europskoj eliti i bit će ovo zanimljiva nogometna jesen. U dosadašnjih šest nastupa u skupinama Lige prvaka Plavi još nisu uspjeli dohvatiti europsko proljeće, a neprijeporno su najkonkurentniji bili prije 20-ak godina, u sezonama 1998./1999. i 1999./2000., kad je doista samo malo nedostajalo za taj uspjeh.

Momčad predvođena Robertom Prosinečkim bila je osjetno bolja od kasnijih plavih naraštaja koji su igrali u elitnom društvu, rezultati su, uostalom, to zorno i pokazali, jer u čak tri navrata u ovome tisućljeću Dinamo gotovo uopće nije bio konkurentan u tim grupnim utakmicama.

Promašena teorija

I tu je onda i rođena ona teza da je bolje igrati u Europskoj ligi, unatoč manjem financijskom dobitku, nego biti golim sudionikom Lige prvaka, bez ikakvih šansi za dobar rezultat. No čini nam se da je to posve promašena teorija, a s takvim se razmišljanjem slaže i legendarni Dinamov bivši napadač Stjepan Deverić (58).

- Ne znam tko je uopće to smislio, nikako se ne slažem s tim. Liga prvaka je Liga prvaka i nastup u Europskoj ligi ne može se nikako uspoređivati sa sudjelovanjem u najjačem europskom klupskom natjecanju. Uvijek je lijepo igrati u tom društvu odabranih, jer to je dokaz klupske veličine, ali i pojedinačne igračke kvalitete i moći. U Ligu prvaka ne dolazi se slučajno - ističe Deverić.

Koja vam je Dinamova momčad, u sedam dosadašnjih nastupa po skupinama, ostavila najbolji dojam?

- Svakako ona s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća! Ladić, Jurić, Prosinečki, Marić, Šimić, Viduka... Bila je to megamomčad koja je mogla i više napraviti. Ali ravnopravno su se nosili sa svim europskim klubovima, mogli smo uživati u neizvjesnim i uzbudljivim utakmicama. I kod kuće i u gostima igrali su dobro i hrabro, bili su čvrsti, prepuni samopouzdanja, tako da se u većini tih dvoboja nije moglo znati tko će pobijediti. Stoga mi je ta momčad ostala u lijepom sjećanju, iako ne želim podcijeniti nijednu Dinamovu momčad koja je igrala u skupini Lige prvaka, jer tamo se, ponavljam, ne dolazi slučajno.

Teško je reći

Ipak, od posljednja četiri nastupa u Ligi prvaka Dinamo je u čak tri navrata bio ispod željene razine i nije bio konkurentan u natjecanju u skupini. Zašto? Je li to doista bila takva razlika u kvaliteti ili je riječ o nečemu drugom?

- Teško je to sad reći... Ne znam je li bila tako velika razlika u kvaliteti ili je momčad podbacila, ali očekivao sam da će se ipak osvojiti poneki bod, tako da sam bio i pomalo razočaran tim nastupima u Ligi prvaka. No sigurno je da u našim uvjetima, kad je prodaja igrača neminovnost, nije lako složiti momčad koja će biti konkurentna najbogatijim europskim klubovima. Kod nas je vrlo teško zadržati momčad na okupu dvije sezone, što bi trebao biti nekakav minimum zajedničkog igranja pa da se mogu očekivati dobri rezultati. Čim netko malo iskoči, odmah se jave bogati klubovi i dolaze s ponudama koje je u pravilu nemoguće odbiti. Pa je tako našim klubovima temeljni cilj ući u Ligu prvaka, a onda u skupini što bude - dobro je ocijenio Deverić.

U prilog toj tezi, uostalom, govore i činjenice, spomenimo samo da je Dinamo 2016. godine, nakon ulaska u Ligu prvaka, prodao Pjacu, Eduarda i Roga, trojicu tada ključnih igrača, ali nisu došli ni približno kvalitetni nogometaši koji bi ih mogli zamijeniti. I dok se drugi jačaju za Ligu prvaka, Plavi su u to grupno natjecanje u pravilu ulazili još kako oslabljeni! A kakav Dinamo očekujete ove jeseni u Ligi prvaka?

- Uvjeren sam da ćemo se veseliti dobrim igrama i rezultatima, siguran sam da ova momčad neće biti samo puki sudionik i promatrač u skupini. Imaju iza sebe lanjsko iskustvo, zreliji su za godinu dana, a lani su u Europskoj ligi pokazali kvalitetu i moć i vjerujem da će se ravnopravno nositi i s najjačima u Ligi prvaka. Ovi me dečki po mnogočemu podsjećaju na onu momčad iz 1998. godine - smatra Deverić.

Linker
02. svibanj 2024 18:46