Getty Images
S DRUGE STRANE GRANICE

JEDAN JE HRVAT STEKAO SIMPATIJE U CIJELOJ BOSNI I HERCEGOVINI UNATOČ 'ZAMRAČENIM TELEVIZORIMA' Livno će 'gorjeti' tijekom SP-a, vidjet ćete...

S DRUGE STRANE GRANICE Livnjaci ponosni na uspjeh Zlatka Dalića
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 14. listopad 2017. 00:29

Posljednjih desetak dana sve oči nogometne javnosti u BiH bile su uprte u kvalifikacijski rasplet za odlazak na Svjetsko prvenstvo. U igri za odlazak bile su sve tri reprezentacije koje imaju svoje brojne simpatizere u BiH, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

Mirni obiteljski čovjek

Navijači Srbije i Hrvatske imali su dan razočaranja i dan velikog slavlja, dok su navijači BiH doživjeli još jedno veliko razočaranje jer su izabranici Mehmeda Baždarevića ostali i bez prilike da se nađu i u dodatnim kvalifikacijama za odlazak u Rusiju.

U tim trenucima dovoljno je bilo pogledati medije u Sarajevu, Banjoj Luci ili Mostaru da bi se stekla stvarna slika Bosne i Hercegovine. Sarajevski mediji kritički su pisali o reprezentaciji BiH, izborniku Baždareviću i vodstvu NS BiH priznajući da nije bio realno vaditi se protiv pete reprezentacije svijeta Belgije, ali i ne krijući sramotu zbog uvjeta koje je reprezentativcima Belgije i BiH ponudila Grbavica. Pri tome su slavili austrijskog reprezentativca Marka Arnautovića koji je Srbiju zaustavio privremeno na putu prema Rusiji. Za Hrvatsku su pisali kako je ostala bez navijačke podrške i bez izgleda za odlazak u Rusiju nakon šokantnih 1:1 s Fincima na Rujevici. U Banjoj Luci nije se previše pratila ni Hrvatska, ni BiH. Sve oči bile su uprte prema reprezentaciji Srbije koja je na kraju i izborila odlazak na SP u Rusiji.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - MAY 18:  Al Ain Manager Zlatko Dalic is thrown in the air by his players after winning the Presidents Cup Final match between Al Ain and Al Ahli  at Zayed Sports City on May 18, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.  (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Francois Nel/Getty Images / Getty Images

I dok u Banjoj Luci slave susjede s istoka, u Mostaru i cijeloj Hercegovini nastalo je pravo oduševljenje zbog pobjede Hrvatske u Ukrajini. Istina, navijači hrvatske reprezentacije bili su uskraćeni za komentare Drage Ćosića s HRT-a, jer su kao i s Fincima na samom početku utakmice njihovi ekrani “zamračeni” uz poruku vlasnicima televizora da prijenos mogu pratiti preko Sport kluba koji je vlasnik prava prijenosa u BiH.

No, jedna osoba stekla je simpatije u cijeloj BiH. Kao što se danas pozitivno govori i piše o Zlatku Daliću u Hrvatskoj, tako je poznati Livnjak stekao simpatije u cijeloj BiH.

Vjeruje u znanje

Razumljivo je, najviše su na svoga “malog od baluna”, kako su mu još od dječačkih dana tepali u obitelji, ponosni Livnjaci. Stariji ga pamte još od prvih nogometnih koraka u tamošnjem Troglavu, pa nogometne karijere u Hajduku, Budućnosti, Veležu, Varteksu..., a mlađi ga se sjećaju kao jednog tihog, mirnog obiteljskog čovjeka koji je rado, kad god je imao priliku svraćao u rodni grad.

- Mi smo očekivali, prateći medije, ovakav rasplet poslije Finske. Imao je Zlatko ponude iz Emirata, nije morao prihvatiti kad je to više bilo stanje neprilika nego prilika. Ali reprezentacija se ne odbija. I hvala Bogu da je krenulo sve kako se najbolje moglo zamisliti. On vjeruje u svoje znanje. Sve što je postigao u životu, postigao je radom, ulagao je u sebe, bio posvećen svom pozivu sto posto još od mladih dana. Za njega možda najbolje vrijedi izreka: Nije znanje znanje znati, već je znanje znanju dati. Ponosni smo na njega - priča brat Miran, koji je nekoć također bio nogometaš i trener.

Jedina svijetla točka

- Važno je samo da je Zlatko uspješno prošao prvi korak, Ukrajinu. Sad će on to sve posložiti kako treba. Nema sumnje da ćemo Hrvatsku gledati na SP u Rusiju. Livno će ‘gorjeti’, vidjet ćete. Mi smo uvijek svi uz Hrvatsku, a sad će to biti posebna pjesma - kaže nekadašnji nogometaš Dinama, Zadra, Međimurja, Brotnja, Širokog Brijega i Troglava, a danas trener mlađih uzrasta livanjskog kluba Danijel Krivić.

Dvije sezone Dalić je u Prvoj ligi nekadašnje države nosio dres mostarskog Veleža. Jedan od suigrača bio mu je i Avdo Kalajdžić.

- Drago mi je zbog Dale. Uvjeren sam da će odvesti Hrvatsku na Svjetskog prvenstvo. Ima veliko znanje i zaslužio je priliku, nema velikoga iskustva u Europi, ali se dokazao u Aziji. Želim mu svaki uspjeh - kaže Kalajdžić.

- Žao mi je što Hrvatska nije izravno otišla u Rusiju jer ima jake igrače. Ali vjerujem da će Dalić uspjeti. To je jedan divan čovjek. U Veležu je igrao kad se osipala jedna nadarena generacija, vukao nas je tada, bio jedina svijetla točka - prisjeća se klupski tajnik iz vremena dok je Dalić nosio Veležov dres i autor klupskog almanaha Enes Vukotić.

Linker
28. travanj 2024 17:35