Miljenko Rak
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
VELIKI STRUČNJAK

JEDAN OD KLJUČNIH LJUDI U STOŽERU NIKOLE JURČEVIĆA Povratak nakon šest godina: 'Mislio sam se oprostiti, ali kad me on pozvao, odustao sam od toga'

MILJENKO RAK Hrvatski stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša nakon šest godina opet u Dinamu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. ožujak 2018. 19:46

Miljenko Rak (70), poznati hrvatski stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša, opet je u Dinamu. Nakon šest godina. Nakon Eura 2012. u Poljskoj i Ukrajini sa Slavenom Bilićem te novim trenerom Modrih Nikolom Jurčevićem otisnuo se u Lokomotiv iz Moskve, pa u Bešiktaš, West Ham... S Vatrenima je bio još 2008. godine na Euru u Austriji i Švicarskoj, bio je i s Antom Čačićem u Francuskoj. Bio je kondicijski trener i rukometne reprezentacije, trenirao je Ivu Majoli, Sinišu Ergotića, Slobodanku Čolović, Novicu Čanovića...

Bio je Miljenko sjajan atletičar, na Mediteranskim igrama 1967. godine u Tunisu osvojio je zlatnu medalju u skoku udalj. Bila je to godina i kad je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova.

- Bilo mi je fantastično s trenerom kakav je Slaven Bilić. Mnogo je učinio za mene, imao sam ogromnu podršku - kaže nam u uvodu novi kondicijski šef Modrih.

Zagreb, 130318.
Stadion Maksimir.
Prvi trening GNK Dinamo pod vodstvom novog trenera Nikole Jurcevica.
Na fotografiji: Miljenko Rak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Miljenko Rak

Otkrio nam je jučer jednu tajnu...

- Nakon što smo završili u West Hamu, mislio sam se oprostiti, nisam više mislio raditi ovaj posao. Jedino bih nastavio posao da je u igri bila neka reprezentacija. Jer bilo mi je dosta stalnog izbivanja. No, kad je Nikola preuzeo Dinamo, kad me pozvao da budem u njegovu stožeru, nisam dvojio, odustao sam od oproštaja. Nikola Jurčević me vratio! Njega ne mogu odbiti, veliki mi je prijatelj, posljednjih šest godina bili smo najbliži susjedi u Moskvi, Istanbulu i Londonu, družili smo se u uvijek u slobodno vrijeme, iznimno ga poštujem, vjerujem u njega, u njegov veliki potencijal. Bilo mi je drago kad me pozvao da mu pomognem u Dinamu.

Razvojni trening

Ono što poklonike Dinama svakako najviše zanima jest kakva je razlika raditi u HNL-u, konkretno u Dinamu i, recimo, u Lokomotivu, Bešiktašu, West Hamu?

- Uvijek ovisi o smjernicama glavnog trenera te o tome kakva je momčad. U klubovima u kojima sam radio, 80 posto igrača bilo je iskusno, dok u Dinamu dominiraju mladi igrači. Dakle, u Maksimiru će biti potpuno drukčiji rad nego što je, recimo, bio u klubovima u kojima sam radio sa Slavenom i Nikolom. Dinamovim mladim igračima potreban je razvojni trening.

Bad Tatzmannsdorf, Austrija, 14.06.2008 - Posljednjih dana jedna od najspominjanijih osoba iz stoera hrvatske nogometne reprezentacije je Miljenko Rak. Struènjak zaduen za fizièku pripremu hrvatskih nogometaa naao se na udaru javnosti i medija nakon utakmice s Austrijom. Meðutim, nakon sjajnog nastupa
FaH/ Denis LUGARIÆ / FaH
Miljenko Rak

Vatreni rade dodatno

Naravno, tek je došao, odradio je nekoliko trenera, ali kaže:

- U Dinamu se uvijek dobro radilo kad se radi o tjelesnoj pripremi igrača. Jer ovdje je bila jasna selekcija kondicijskih trenera. Nisi mogao biti kondicijski trener ako nisi bio kvalitetan. Recimo, Karlo Reinholz ostaje u stožeru, a doveo sam Lea Sovinu kao svog prvog pomoćnika, koji je bio sa mnom u reprezentaciji, radi se o sjajnom stručnjaku. Bio je super i Stipe Marina, ali nisu mogli svi ostati. U Dinamu se radilo moderno i ozbiljno. U ovih nekoliko dana vidio sam kako se treniralo, što se radilo, sve je bilo super. Naravno, ja ne mogu pričati o igrama i rezultatu, govorim isključivo o kondicijskom trenažnom procesu. Mogu ustvrditi da se nigdje u Europi ne radi nešto bolje nego u Dinamu!

Niste izabrali svog sina Filipa, koji je već radio kao kondicijski trener u Dinamu?

- Filip je vrhunski stručnjak, ali ne znam, možda bi se čudno tumačilo da su dva Raka kondicijski treneri Dinama. Sin sad čeka svoju priliku, ali ja sam ponosan na njega, smatram da je super trener. Filip je sam otišao iz Dinama, imao je nekih problema s leđima.

Miljenko je bio na tri europska prvenstva s Vatrenima. Kako gleda na ovu reprezentaciju koja se sprema za Rusiju, a koja još nema kondicijskog trenera? Luka Modrić je trenutačno ozlijeđen, hoće li tu biti problema, kapetan je krucijalni igrač nacionalne vrste?

- Dobro znate da ja jako dobro poznam naše reprezentativce. Glavni dio reprezentacije jako puno radi individualno. Većina njih su već sad u procesima pripreme za SP! Čvrsto vjerujem u ovu reprezentaciju. Ne znam tko će biti kondicijski trener Vatrenih, vjerujem da će to biti netko jako kvalitetan. No, tvrdim da će izborniku Zlatku Daliću reprezentativci na konačne pripreme za SP doći s dobrim temeljem, dobrom bazom. Znam te dečke u dušu, oni su već svi ozbiljno počeli razmišljati o Svjetskom prvenstvu! Kad govorimo o Luki Modriću, on je igrač takve tjelesne kvalitete da se strahovito brzo prilagođava i ulazi u formu. Ima nevjerojatno dobre prirodne predispozicije, on samo treba doći zdrav! Što se tiče njegova načina života i pripreme u klubu, on će biti maksimalno spreman.

Vedran Ćorluka zbog ozljede nije dugo igrao, tek sad se vratio. Može li u njegovu slučaju biti nekih problema?

- Ćorluki treba samo dovoljan broj utakmica! On živi sa svojim kondicijskim trenerom Mariom Petrovićem, super stručnjakom, radi u klubu koji ima iznimno ozbiljan trenažni proces, trenira s Jurijem Sjominom, sjajnim trenerom. Od rehabilitacije pa sve do sada radio je fantastično, dakle, samo mu trebaju utakmice i bit će maksimalan u Rusiji. Samo ne daj Bože da mu se ne vrati ozljeda. Znam dobro Čarlija, on je sve poduzeo da se vrati na najbolji mogući način da bude najbolji na Svjetskom prvenstvu.

Uvijek spremni

Kad smo iskusnog stručnjaka pitali o nekim ostalim našim reprezentativcima poput Mandžukića, Lovrena, Vide, Perišića ili Rakitića, kazao je...

- Praktički svi naši reprezentativci koji će biti u Rusiji bit će iznimno spremni, jako vjerujem u ovu reprezentaciju i njen uspjeh u Rusiji. Malo nas samo treba pomaziti sreća, koju nismo imali u Austriji 2008. godine i Francuskoj 2016. Nego, kazat ću vam još nešto. Na svim velikim natjecanjima koje pamtim, hrvatska reprezentacija bila je spremna, ocjene i statistike su bile dobre. Sa svih europskih prvenstava izvještaji o kondicijskoj spremi bili su dobri. Nisam bio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, nemam te podatke, ali s obzirom na stožer koji ih je pripremao, te izbornika Niku Kovača, koji strahovito mnogo polaže na tjelesnu pripremu, nisu u Brazilu ispali u skupini zbog tjelesne pripreme. Ha, u West Hamu sam trenirao Chicharita, meksičkog reprezentativca koji nam je zabio u Brazilu...

Rak je praktički cijeli život kondicijski trener, pitamo ga kako je trenažni proces napredovao od onih dana do danas?

- Sve se jako mijenja. Recimo, u moje vrijeme u Hrvatskoj, radio sam s Ljupkom Petrovićem, Milanom Đuričićem, Josipom Kužeom... Radilo se jako, jako puno. Rekao bih da se radilo - previše! Bilo je definitivno premalo odmora. Kazat ću vam jednu istinu. Danas se, kad se radi o kondicijskoj pripremi, radi manje nego prije! Fiziologija je sad usmjerena da mladi igrače rade više, a stariji igrači sve manje i manje. S mladim igračima se radi na jačem intenzitetu treninga, a sa starijima na specifičnim treninzima. Konkretno, ide su na smanjenje opsega treninga, a prema povećanju efikasnosti, učinkovitosti intenziteta treninga. Kad se radi o intenzivnoj zoni, onda je granica dobroga tisuću metara po utakmici. S treninzima koji se rade 75 ili do 90 minuta jako teško se dolazi do tih tisuću metara pretrčanih u najjačem intenzitetu. Naravno, top igrači u toj intenzivnoj zoni istrče i do 1,5 ili čak 1,8 kilometara. Sada se moderne tehnologije treninga zasnivaju na tome da se intervali rade s loptom, što prije nije bio slučaj. Dakle, na treninzima bi trebalo biti oko 15 sprintova, te od 800 do 1000 metara intenzivne zone na treninzima. Tako da se danas treninzi mogu raditi ispod 75 minuta - zaključio je Rak.

Linker
05. svibanj 2024 20:57