REUTERS/Marcelo del Pozo / REUTERS
PIŠE ROBERT MATTEONI

JEDAN OD NAJSPOSOBNIJIH LJUDI MODERNOG NOGOMETA POLAŽE VELIKE NADE U DINAMOVOG DRAGULJA O mladom Hrvatu zna apsolutno sve, koliko i kako trenira...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. travanj 2018. 14:19

Stigao je s famom jednog od najuspješnijih sportskih direktora u europskom nogometu. James Pallotta brzo je shvatio da je tehnički operativac u klubu jedna od najdelikatnijih uloga Rome. Zato ga je, jednom saznavši da je po vrlinama upravo on taj koji mu treba, dugo nagovarao da dođe “tamo gdje se najteže uspijeva”. Ramon Monchi, nekad vratar, sa stažem samo u Sevilli, u tom je klubu učinio velike stvari tijekom dugog rukovođenja strukom (od 2000. do 2017. godine).

Kad je preuzimao funkciju u Sevilli, vlasnici su mu dali dva strateška zadatka. Prvi da organizira kvalitetnu omladinsku školu, a drugi da otkriva talente po svijetu u fazi kada ih još nisu prepoznali veliki i bogati klubovi. Upravo je u tome Monchi doprinio velikom iskoraku Seville. U domaćoj radinosti stvoreni su, primjerice, Reyes, Sergio Ramos, Capel, Jesus Navas, Moreno i drugi važni igrači seniorske postave.

U njoj je kao još nepoznate talente doveo Danija Alvesa, Luisa Fabiana, Julia Baptistu, Negreda, Fazija, pa možemo kazati i Rakitića. Svi su oni dali veliki doprinos uspješnosti Seville, a pogotovo financijskom povećanju vrijednosti kojom taj klub kompenzira limite u odnosu na konkurenciju bogatijih…

Impresivna mreža

Monchi je kroz 17 godina izgradio impresivnu mrežu skauta po cijelom svijetu i praktično mu ne može promaknuti nijedan talent. Druga je stvar je li na vrijeme uspio reagirati da ga dovede, jer su veliki klubovi počeli pratiti njegove aktivnosti i saznavati koga on to posebno otkriva za Sevillu. Upravo je ta Monchijeva mreža, kao i njegova stručna vizija, pridonijela da Roma službeno ponudi čak 6 milijuna eura za Antu Ćorića, plus još ponešto u bonusima. Za igrača koji nije standardan u Dinamu to je super ozbiljna ponuda. No, upravo njena dimenzija otkriva stil rada Ramona Monchija.

On o Anti Ćoriću zna ama baš sve. Koliko i kako trenira, koje su mu fizičke performanse, potencijali, vrline i mane. To je Monchiju puno važnije od aktualne situacije koliko igrač od 21 godine igra u Dinamu. Znači, vjeruje u njegov potencijal, ocjenjujući ga igračem koji pokriva poziciju trequartista, kreativcem, a kakve je danas igrače uistinu sve teže locirati…

Jedan od takvih najvećih bio je Francesco Totti. Impresivna karijera, 786 nastupa, 307 golova, bezbroj asistencija, i jedan od najdugovječnijih kapetana u povijesti nogometa, čak 19 godina!

- Ne znam koliko bih ga prodao danas, ali ispod 200 milijuna ne bih ni razgovarao! - kazao je Monchi po dolasku u Rim, pokazujući koliko poštuje Romu, povijest i njen simbol.

Zagreb, 040418. 
Stadion u Maksimiru.
Polufinale Hrvatskog kupa izmedju GNK Dinamo i  HNK Na fotografiji: Ante Coric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mnogi su se bojali trauma kada Totti postane teret klubu, odnosno načina na koji će se taj teret riješiti na svekoliku korist i zadovoljstvo. Bilo je tu svega, lani je pukao i odnos trenera Spallettija i igrača upravo na uvjerenju da s tom dobi (preko 40 godina) može biti aktivan. Monchi je, uvjeravaju nas kolege iz Rima, to savršeno odradio. U miru je pripremio Tottija i navijače na nužan rastanak, s novim početkom. Predložio mu je da uz njega “uči zanat”, prikuplja iskustva i jednog dana preuzme glavnu stručnu riječ u Romi. Dakako, i nakon par godina prilagodbe “civilnom životu”…

Očito je to odradio na vrhunski način, jer je Totti relativno brzo i jednostavno napravio taj veliki korak zaključenja aktivne karijere i ostao u klubu kao dio upravljačkog boarda. Bila je to velika pobjeda Monchija i zalog povjerenja, kako Tottija i kluba, tako i kritike i navijača, koji su primijetili da Roma ide novim putem uspona, a da je legenda Totti i dalje dio te priče…

Kritike zbog Salaha

Dakako, ima i prigovora. Zajedljivi mu predbacuju da je prodao Salaha samo za (perspektivno naplativih, s bonusima) 50 milijuna eura, a da danas Egipćanin igra “kao lud” i vrijedi trostruko.

- Kad smo ga prodavali, imali smo nužnost poravnavanja bilance i mislim da je to tada bila realna cijena. Poslije su eksplozije transfera Neymara i Mbappea nametnule nove kriterije cijena.

U svakom slučaju, kritika odaje priznanje Monchiju da je već dao naslutiti kako će voditi računa o financijama, ali i rezultatskim iskoracima kluba. Efekt Barcelona je kredit na dulju stazu, a Pallotta je iznimno zadovoljan jer je već u prvoj sezoni Monchi uspio ostvariti važne financijske plusove mercata.

Linker
02. svibanj 2024 04:54