REUTERS/Lee Smith / REUTERS
STARI PRIJATELJI

JEDNA OD UTAKMICA KOJE NIKADA NE ZAVRŠAVAJU Praznik nogometa u Torinu: Španjolci se žele osvetiti Talijanima za Francusku

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. listopad 2016. 13:57

Utakmica Italije i Španjolske je jedna od onih koje nikada ne završavaju. Tako ju je najavila La Gazzetta dello Sport, koja je posvetila veliku pažnju sudarima dvije reprezentacije čiji su ogledi počeli još 1920. na Olimpijskim igrama i kroz dosadašnjih 35 utakmica izrasli u rivalstvo koje je posljednjih godina bujalo zahvaljujući međusobnim ogledima na velikim natjecanjima.

Od utakmice na Prateru 2008. na Euru, Italija i Španjolska odigrale su osam utakmica, jednu osminu finala i jedno finale Europskog prvenstva, a sada u Torinu kreću u lov na Mundial u Rusiji.

Giampiero Ventura i Julen Lopetegui nova su lica na izborničkim klupama, zbog čega ovaj klasik europskog nogometa danas ima dodatnu draž.

Potrebna promjena

- Zbog važnosti i značaja koji ima za nastavak kvalifikacija ulog će u ovoj utakmici sigurno biti velik, pogotovo sa strane Španjolske nakon onog poraza na Europskom prvenstvu. Španjolci će s novim izbornikom više pažnje posvećivati taktici, dok je kod Italije sve manje-više jasno, budući da Ventura nastavlja sa sustavom 3-5-2 koji će, za ovu priliku, biti malo defenzivniji - kaže Igor Budan, bivši napadač Rijeke koji je i nakon aktivne igračke karijere ostao usko vezan za nogomet na Čizmi gdje je radio u Palermu i Speziji.

U 14 godina karijere u Italiji Budan je dobio priliku dobro upoznati talijanskog izbornika i njegov rad.

- Iako će Ventura dati priliku nekim novim igračima, ona okosnica momčadi je ostala. Vratio se Verratti, dok s druge strane manjih problema imaju De Rossi i Chiellini, kojeg Romagnoli sigurno može dobro zamijeniti. Fond igrača sigurno im je dobar, a hoće li nakon Eura još jednom pobijediti Španjolsku teško je reći. Sigurno je da fizičkom spremom, ali i Venturinom lukavošću mogu napraviti dobar rezultat.

Football Soccer - Italy v Spain - EURO 2016 - Round of 16 - Stade de France, Saint-Denis near Paris, France - 27/6/16
Italy's Giorgio Chiellini celebrates scoring their first goal with Eder 
REUTERS/John Sibley
Livepic
REUTERS

Italija bi pod Venturinim vodstvom već protiv Španjolske ponovno trebala izgledati kao - Italija.

- Ventura puno toga polaže na strpljivost i organizaciju igre. Koliko vidim, opredijelit će se za nešto defenzivnije bočne igrače, što znači da nema namjeru srljati, da će pričekati Španjolsku i konsolidirati obranu te pričekati pravi trenutak za napasti. Po načinu igre to bi trebala biti ona Italija koja igra na onaj poznati talijanski način. Ventura neće ići u neke rizike kakve je, u nekim trenucima, pokušavao Prandelli, već će nastaviti Conteov rad. Iako Italija s njim nije napravila povijesni rezultat, Conte je ostavio dobre temelje i sve ono dobro što su napravili na Europskom prvenstvu Ventura će sada pokušati nadograditi.

Gazzetta je podsjetila da je Italija rijetko kada imala, kao sad, čak šest igrača koji igraju izvan Serie A, a u budućnosti bi je dodatno mogao proširiti i Mario Balotelli.

Football Soccer - Nice v Schalke 04 - UEFA Europa League Group Stage - Group I - Allianz Riviera Stadium, Nice, France - 15/09/2016. Nice's Mario Balotelli in action against Schalke 04's Matija Nastasic. REUTERS/Jean-Paul Pelissier  - RTSNXZX
REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Balotelli i Nastasić

- Šteta je što kvalitetan igrač poput Balotellija nema kontinuitet i što do sada nije uspio napraviti više u svojoj karijeri, ali ako nastavi u kontinuitetu pokazivati ovo što radi u Nici ne vidim zašto ga Ventura ne bi pozvao. Takav igrač bi sigurno predstavljao kvalitetu više, iako je konkurencija dobra. Bellottija iz Torina sam imao u Palermu, pokazuje veliki napredak i neće me iznenaditi ako bude prvi strijelac Serie A, tu su Eder i Pelle, Immobile koji se vraća tako da je konkurencija dobra, ali ako je Balotelli na sto posto, onda je bolji od svih navedenih.

Nova Španjolska i za Budana predstavlja malu nepoznanicu, pobjeda protiv Lihtenštajna (8:0) teško može biti neki značajniji pokazatelj vrijednosti, iako Julen Lopetegui ima itekako moćan sastav.

- Španjolska je krcata novih igrača, oko Iniesete će graditi igru, a tu je i Morata, Callejon koji se diže. Svi njihovi igrači imaju top klasu, i takav skup kvalitete je teško pronaći. Španjolska ne može puno izaći iz svog načina igre, iako kažu da će novi izbornik izbjegavati tiki-taku i veći naglasak stavljati na taktiku. To bi mogla biti velika novost za Španjolsku, ali nakon posljednjeg Eura možda im je takva promjena i potrebna - zaključio je Igor Budan.

------------------------------------------------------------

OSTALE UTAKMICE:

Austrija - Wales

Irska - Gruzija

Island - Finska

Kosovo - Hrvatska

Lihtenštajn - Albanija

Makedonija - Izrael

Moldavija - Srbija

Turska - Ukrajina

------------------------------------------------------------

Linker
02. svibanj 2024 01:41