Foto: Duje Klaric / CROPIX
VELIKI TURNIR

JOŠ SE SAMO ČEKA SLUŽBENA POTVRDA! HRVATSKA ĆE UOČI EURA ODIGRATI TRI JAKE UTAKMICE Vatreni na drugom kraju svijeta!

HRVATSKA Izbornik Zlatko Dalić uvjeren da će uskoro imati barem neke suparnike u sklopu priprema za Europsko nogometno prvenstvo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. siječanj 2020. 09:25

Prije četiri dana portal jednog belgijskog dnevnog lista stavio je sljedeći naslov:

“Rečeno je da Crveni vragovi igraju u Kataru u ožujku i odjednom šutnja…”

Belgijski novinar zapitao se gdje zapinje. Uoči Rusije, već u prosincu se znalo da Hrvatbska ide na američku turneju, a u siječnju smo u SN naveliko organizirali naš novinarski put u Miami i Dallas. Danas ništa nije potvrđeno, Vatreni još nemaju do kraja definiranu nijednu utakmicu iako u HNS-u kažu da su sve negdje u finišu. Što je usko povezano s Belgijom...

Prošlo je doba prijateljskih susreta po želji. UEFA sad sve kontrolira, Hrvatska ima obvezu u ožujku, u službenim terminima odigrati dvije utakmice, htjela ili ne. UEFA prvo prepušta nacionalnim savezima da dogovore suparnike, a ne učine li to, nađe im ih ona. Ovom prilikom čekat će negdje do sredine veljače. Otprilike još mjesec dana. Ako i tada Hrvatska, ili bilo koja nacionalna vrsta, ne bi imala rivale, iz Nyona bi stigao upit:

“Kako možemo pomoći?“

No, za Vatrene zapravo ne bi trebalo biti problema. Odavno je izbornik Zlatko Dalić dogovorio s kolegama iz Belgije Robertom Martinezom i Švicarske Vladimirom Petkovića proljetne oglede.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Nije sve raspetljano

No, zastalo je zbog Kataraca. Oni trebaju biti domaćini turnira, ali taj sporazum zasad nije napravljen. Čak je Davor Šuker na press konferenciji rekao da je Doha otpala.

No, nije otpala, iako je točno da je zapelo i još nije raspetljano do kraja. Doha je još uvijek favorit, ali egzistira i opcija da negdje drugdje bude turnir ili prijateljski ogledi u koje je uključen i Portugal.

- To ne ovisi samo o HNS-u, nego i drugim stranama koje trebaju potpisati ugovor. Ne mogu ovog trenutka reći kad će to biti. Ne bih se nimalo iznenadio da mi netko dođe danas i kaže: “Evo, sve je riješeno i potpisano, možemo objaviti kada i s kim igramo.“ A ništa čudno neće biti ako se to dogodi za tri tjedna - kazao nam je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Sve upućuje da će biti po davno najavljenom planu: u polufinalu turnira Hrvatska - Švicarska i Belgija - Portugal, pobjednici za prvo, poraženi za treće mjesto.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U arapski svijet i U-23

Radi se o prvoj naciji svijeta na FIFA-inoj ljestvici Belgiji, o europskom prvaku Portugalu, svjetskom doprvaku Hrvatskoj i cijenjenoj Švicarskoj. Svi su ostali na čekanju, a previše su bitni i jaki da na kraju ne bi dobili što žele. U kojoj god to verziji bude.

Portugal uoči Europskog prvenstva ima potvrđen susret sa Španjolskom 5. lipnja u Madridu, ne i drugu utakmicu. Jedan dvoboj definirala je i Švicarska, igra s Njemačkom 31. svibnja u Baselu. Hrvatska i Belgija još ništa do kraja.

Odranije se zna da je načelno dogovoren dvoboj Francuska - Hrvatska u Parizu 8. lipnja. Iako nije službeno potvrđeno, prema informacijama iz HNS-a tako će biti.

Vatreni će izravno iz francuske prijestolnice u svoju bazu u St. Andrewsu. Prije toga izbornik Zlatko Dalić za 1. lipnja ili dan kasnije traži nastup na domaćem terenu. Dosadašnje vijesti govorile su da bi se trebalo raditi o Osijeku i ogledu s Turskom. Naoko je puno toga jasno, a ništa još nije utanačeno do kraja.

Otkako su Vatreni donijeli srebro iz Rusije, HNS nije dogovorio nijednu posebno lukrativnu utakmicu na kojoj bi Kuća nogometa bogato zaradila. I naplatila veliki rezultat na Svjetskom prvenstvu. Ideja o turniru u Dohi treba popraviti tu statistiku.

U arapski svijet, ali Dubai će u isto doba, krajem ožujka i hrvatska U-23 reprezentacija. On će biti ad hoc formirana.

- Dobili smo poziv na turnir na kojem će nastupiti olimpijske reprezentacije koje se pripremaju za Tokio, Egipat, Rumunjska te Brazil ili Španjolska. Budući da su nas baš jako htjeli, napravit ćemo, samo za ovu priliku U-23 ekipu koju će voditi izbornik U-20 Ognjen Vukojević s pomoćnicima Marijom Carevićem i Matom Neretljakom. Pravo nastupa ima godište 1997. i mlađe. Možda, moramo provjeriti, i trojica 1996. godište. To je šansa za Uremovića, Balića, Benkovića, Domagoja Bradarića... a vidjet ćemo koga sve u dogovoru s izbornikom U-21 Igorom Bišćanom - kazao nam je glavni instruktor HNS-a Petar Krpan.

S KIME SE PREGOVARA?

Belgija

- 1. na zadnjoj FIFA listi

- sudionik Eura 2020.

Francuska

- 2. na zadnjoj FIFA listi

- sudionik Eura 2020.

Portugal

- 7. na zadnjoj FIFA listi

- sudionik Eura 2020.

Švicarska

- 12. na zadnjoj FIFA listi

- sudionik Eura 2020.

Turska

- 29. na zadnjoj FIFA listi

- sudionik Eura 2020.

Linker
05. svibanj 2024 03:13