Drago Sopta/CROPIX
'PACKE' GUDELJU

Jozak: 'Možeš pogriješiti, ali ne dva puta... U Slovačkoj je svatko igrao za sebe!'

Redaju se prigovori na Stručnu komisiju i Jozaka, kao - ja određujem sve, uključujući i igrače. Nije točno, liste ne kreira nitko osim izbornika - rekao je Jozak
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 14. svibanj 2013. 09:08

Podrazumijeva se da je Romeo Jozak, predsjednik Stručne komisije HNS-a, bio na sve tri utakmice reprezentacije U-17 na EP-u u Slovačkoj. Kako komentira nastupe Mini Vatrenih u Nitri i Zlatim Moravcama?

- Naravno da je uspjeh, veliki uspjeh, što je Hrvatska jedina europska zemlja koja će sudjelovati na ovogodišnjim SP-ima juniora i kadeta. Znači da je prethodnih dana obavljen važan posao. No možemo žaliti što ovog utorka u Žilini ne igramo polufinale, ono nam je doista pripadalo. A izmaklo zbog spleta nepovoljnih okolnosti koje su pratile natjecanje u skupini.

Jasno je da su odmogli Talijani i Rusi vjerojatno dogovorenim rezultatom 1:1, ali prethodno smo u dvobojima upravo s njima (dvaput po 0:0) sve zakomplicirali te promašili sami, dopuštajući da nam sudbinu kroje drugi?

- Apsolutno. U tih 160 minuta nismo bili pravi. Ja sam vrlo zadovoljan prezentacijom protiv Ukrajine (2:1), da smo takvi bili stalno, svi bi nam gledali leđa. Ukratko, štošta moramo naučiti, ispraviti i steći pa ovima na koje se ljutimo punom mjerom uzvratiti u Emiratima, ukoliko se tamo uopće sretnemo.

Još 5. svibnja Jozak je prigovorio na slaboj organizaciji i pomanjkanju kolektivnog stila?

- Bilo je to očito. Svatko je igrao za sebe. Ako smo realni i pametni, a nadam se da jesmo, takve propuste moramo eliminirati svi zajedno. Stručni stožer na čelu s izbornikom pogotovo. Logično je da bi svatko izabrao one igrače koji su prebrodili kvalifikacijsko i elitno kolo. Međutim, prilično njih poradi ozljeda i drugih razloga nije bilo u natjecateljskoj formi; četvorica-petorica bila su na dostojnoj razini, petorica-šestorica nisu. Kad kandidat A nije u poželjnom izdanju dočim kandidat B jest, ne smije biti dvojbeno koji će na teren... U akciju redovito mora jedanaestorica naj-naj po svim kriterijima!

Kako dalje?

- Jasno je da tako nešto ne smijemo reprizirati. Naprosto nemamo pravo griješiti. Nitko od nas nije individualac ni slobodni strijelac. Ja nisam Romeo Jozak, nego osoba koja zastupa HNS. Ivan Gudelj nije Ivan Gudelj, nego izbornik, šef postave U-17. Igrači u Slovačkoj nisu bili zato da bi predstavljali sebe, nego svoju državu. Sreća je što smo usprkos svemu ostvarili primarni cilj, SP.

U Emirate će 21 akter, u Slovačkoj ih je bilo 18.

- Baza je šira. Predstoji jak turnir u Japanu, potom nekoliko ozbiljnih pripremnih nastupa. Sigurno će biti kadrovskih promjena. S vlastite instance poručujem: neki će otpasti milom ili silom jer samovolja i opetovani propusti nisu dopušteni nikome!

Zar Gudeljov status postaje upitan?

- Neka svatko preispita sebe. Svi možemo bolje. Može se pogriješiti, ali ne dvaput.

Onda je dodao:

- Redaju se prigovori na Stručnu komisiju i Jozaka, kao - ja određujem sve, uključujući i igrače. Nije točno, liste ne kreira nitko osim izbornika. Da sam ja sastavljao ovu za EP, možda bih je sastavio drukčije. Nikako mi se nije dopao taj individualni pristup u dva prva susreta, drago mi je što je izbornik u međuvremenu uspostavio red.

Ipak prekasno.

- Nogomet nije skup 11 pojedinaca, nego 11 pojedinaca mora biti uglazbljeno u stabilnu cjelinu.

Za SP svakako će konkurirati i Knežević, Blažević, Filipović, Bočkaj, po Jozakovu sudu ne i Dabro...

Linker
20. svibanj 2024 17:16