SHANGHAI, CHINA - AUGUST 08: Mario Mandzukic celebrates a goal with his teammate Paul Labile Pogba of Juventus FC during the Italian Super Cup final football match between Juventus and Lazio at Shanghai Stadium on August 8, 2015 in Shanghai, China. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
 Lintao Zhang / Getty Images / 2015 Getty Images
BORBE NA DVORU

JUVENTUSOVE IGRE PRIJESTOLJA Kako je Mandžo s trona svrgnuo 'El Apachea'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. veljača 2016. 21:09

U 69. minuti, kada je na semaforu pisalo 1:2, trener Juventusa Massimiliano Allegri obavio je možda ključnu izmjenu utakmice. Izvadio je iscrpljenog Khediru i gurnuo u vatru Sturara. Talijanski igrač nema renome njemačkog reprezentativca. Sami Khedira je osvojio u nogometu sve što se moglo osvojiti, na reprezentativnom i klupskom planu, pišu Sportske novosti.

Donedavni igrač Real Madrida će 4. travnja navršiti 29 godina. Visok 189 centimetra, Khedira je poznat kao neumorni defenzivni vezni.

- Izvadio sam ga iz igre jer nije više mogao. Ipak je došao iz pauze zbog ozljede - kazao je Allegri.

Mario Mandžukić će 21. svibnja navršiti 30 godina. Snažni 190 centimetra visoki centarfor od 27. siječnja bio je izvan stroja zbog gotovo najneugodnije ozljede mišića, lista. Bio mu je to drugi pad zbog iste ozljede u mjesec dana, što sugerira da je imao nekoliko mjeseci muka.

One su se pak nadovezale na druge tegobe, butnog mišića, infekcije zbog lakta, distorzije gležnja. Previše za tipa koji je do prije desetak mjeseci djelovao kao bionički tip, imun na ozljede i posljedične pauze.

- Igrat ću protiv Bayerna već u Torinu, što god drugi mislili o tome - kazao je Mandžukić nekoliko dana nakon što je saznao dijagnozu da najmanje mjesec dana neće u puni pogon. No, vratio se 21 dan od ozljede. Kako?

Koju minutu prije (67’) nego je zamijenjen iscrpljeni veznjak Khedira, Allegrijev libling ušao je u žestok duel s Lahmom i odnio mu loptu, koja mu je malo prije izmigoljila. Onda je Mandžukić jurnuo u prodor, što, kažu neki, nije njegov forte.

Osim što je pobjegao suparniku, centarfor Juventusa je pokazao svježinu misli, kada je odigrao loptu za slobodnog Cuadrada. Točno takvom akcijom je Bayern postigao drugi gol, kada je Müller ‘odveo’ braniča i oslobodio prostor Lewandowskom da asistira Robbenu. Jedina je razlika što je Neuer domaćem napadaču obranio snažan šut.

Ne samo da je Mandžukić sprintao u 67. minuti kao da je prva, unatoč pauzi i realnom riziku od obnove ozljede lista (Bale ove sezone već 4 rupture lista), nego se tada potpuno raspištoljio kao u najboljim danima. Jurio je kao sumanut, skakao, dodavao, igrao presing, pokoškao se s Vidalom, a potom i Lewandowskim, a jednom je, prolazeći kraj prostora klupe Bayerna, ošinuo pogledom u pravcu Guardiole.

Igrač za preokrete

Je li meta bio Katalonac? Nebitno je, Mandžukiću je u prvoj večeri na krivoj strani Bayernova terena itekako bilo stalo pokazati bivšima koliko je dobar centarfor. Kad ga takav motiv puni Mandžukić postaje zbilja nezgodan suparnik, ali i igrač za preokrete.

Upravo su o tome u utorak i srijedu najviše pisali i govorili talijanski novinari. Učinkom protiv Bayerna, kada je bilo najteže i najpotrebnije, Mandžukić je s trona Ratnika, kako su tepali ljubimcu Carlitu Tevezu, maknuo Argentinca i postao Il guerriero della Juve. Zbog toga nam se čini uvjerljivim da je Mandžukić u utorak na prepunom Juventus Stadiumu (naj)više sebe potvrdio Juventinima, nego Pepu Guardioli. Ponajmanje Bayernu, klubu u kojem su njegove partije iznimno respektirali, smatrajući ga jednim od ključnih ljudi Juppa Heynckesa i sezone (2012/13.) najslavnijih klupskih dosega.

U nogometu je prolaznost stalna. Nema dvojbe kako će i Mandžukića taj gnjev prema Guardioli proći možda već i nakon ove utakmice. Hrvatski reprezentativac nikad nije krio da mu je Bayern bio vrh karijere, odnosno klub u kojem se potpuno ispunio kao igrač. To je, međutim, prošlost. U Bavarskoj vole mijenjati centarfore, bez obzira na učinke i statuse, valjda je to dio stila. Da ne dolazi Carlo Ancelotti, kažu upućeni, Robert Lewandowski bi na ljeto otišao. Već mu je agent pregovarao s Realom, ali talijanski strateg stavio je veto. I primorao Bayern da Poljaku, željnog veće plaće, ispune želje. Neovisno o tome što se Ancelottiju jako dopada Gonzalo Higuain.

Mandžukić je od utorka definitivno postao miljenik navijača Juventusa. Nakon 6-7 vrlo teških mjeseci, prilagodbi uz ozljede i promjenljivu formu, postao je Il Guerriero. Uz Maxa Allegrija tom se razvoju događaja itekako moraju radovati u stručnom stožeru Hrvatske. Nakon duže vremena vratio se onaj Mandžukić, iz Bayernovih dana...

Linker
20. svibanj 2024 06:52