Reuters
PRIČA KOJA OSVAJA

KAD HRVAT POSTANE VEĆI NIJEMAC OD SAMIH NIJEMACA, OTVORENA SU MU SVA VRATA 'Niko Kovač je savršen za Bayern! Svakim danom sve više raste...'

NIKO KOVAČ Hrvatski trener ovog će tjedna napuniti dvije godine na klupi Eintrachta
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 06. ožujak 2018. 11:50

Uskoro, točnije u četvrtak 8. ožujka, Niko Kovač napunit će dvije godine na kormilu Eintrachta. Došavši tada kao spasitelj, bivši hrvatski izbornik u ta je 24 mjeseca dramatično promijenio sliku o sebi kao treneru. Privremeno rješenje koje je na koncu urodilo ostankom u ligi pretvorilo se u put prema Europi.

Devet kola prije kraja aktualne sezone momčad iz Frankfurta četvrta je na ljestvici i da prvenstvo sada završava, prvi bi se put bankarski centar Europe upisao u gradove koji su imali čast gledati najbolje klubove Starog kontinenta u ovoj formi natjecanja.

Soccer Football - Bundesliga - Hertha BSC vs Eintracht Frankfurt - Olympiastadion, Berlin, Germany - December 3, 2017   Eintracht Frankfurt coach Niko Kovac before the match    REUTERS/Axel Schmidt    DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
REUTERS/Axel Schmidt

Najefikasnije finale

Ne zaboravimo, naime, da je Eintracht 1960. godine igrao u finalu tadašnjeg Kupa prvaka, najefikasnijem i najgledanijem u povijesti. Na Hampden Parku u Glasgowu 127.621 gledatelj vidio je Realovu pobjedu od 7:3. Od tada je proteklo puno vremena, Eintracht je imao uspona i padova, osvojena su četiri domaća kupa, a 1980. i Kup UEFA-e. No, bilo je tu i silazaka u drugu ligu, od 1996. kada su prvi put ispali, nogometaši Eintrachta još tri puta padali u niži rang ukupno provevši sedam godina u drugoj Bundesligi.

Bili su i te 2016. na “dobrom” putu ponoviti taj doseg, ali tadašnji predsjednik Bruchhagen odlučio se ukazati povjerenje Niki Kovaču, koji je pola godine ranije dobio otkaz na klupi Hrvatske. Bio je to, kasnije će pokazati, dobitni potez za obje strane, momčad je preko dodatnih kvalifikacija ostala u ligi, a Kovač je dobio prigodu raditi u sređenoj sredini gdje se najviše od svega cijeni disciplina i red.

Tu se 46-godišnjak snalazi kao riba u vodi, u nekim je stvarima veći Nijemac od samih Nijemaca, inzistiranje da svi igrači moraju što prije naučiti njemački jezik jedna od stvari kojim je kupio navijače. A koliko je to teško izvesti govori i činjenica da sadašnji kadar čine igrači iz 18 država plus Njemačka.

Korak prekratki

I prošle je sezone Eintracht bio dobar, jesen su završili na šestom mjestu, ali brojni izostanci uzrokom su velikog pada u nastavku sezone, pa su tada sve usmjerili na Kup u kojem su ostali korak prekratki jer ih je u finalu dobila Borussia D. 2:1. No, prošlosezonska momčad složena je od igrača na posudbi iz mnogih klubova Europe i dobra izdanja bila su pozivnica da ih matični klubovi vrate u svoje redove. Najzorniji primjer je stoper Jesus Vallejo koji je stigao iz Reala, a nakon odličnih igara u Madridu nisu htjeli ni čuti o još jednoj godini posudbe. Takvo slaganje ekipe moglo je uroditi plodom u jednoj sezoni, no za ovu su Niko Kovač i Fredi Bobić odlučili pročešljati tržište i kupiti igrače koji su dostupni njihovim platežnim mogućnostima. Dvojac je opet napravio dobar posao i Kovač sada ima ekipu složenu u skladu s njegovom vizijom, borbenu do krajnjih granica, ali i učinkovitu.

Pravi bingo dobio je krajem prijelaznog roka, iz Las Palmasa mu je besplatno stigao Kevin Prince Boateng, neosporni znalac, ali i igrač koji nije do kraja iskoristio svoj neizmjerni potencijal. Njegov nogometni životopis pun je velikana, igrao je, naime, za Herthu, Borussiju Dortmund, Tottenham, Portsmouth, Genou, Milan, Schalke i spomenuti Las Palmas. No, sam je nedavno priznao da u životu nikada nije toliko intenzivno i puno radio kao kod Kovača.

- Znao sam se provlačiti na talent, a Kovač točno zna kako sa mnom. Puno pomaže to što me poznaje od mojih tinejdžerskih dana, kada mi je bilo 17 - opisuje odnos s trenerom 30-godišnji Boateng koji je u sezoni 2005/06. igrao 18 putazajedno s Kovačem u dresu Herthe.

- Uvijek je znao kada treba biti oštar, a kada blag. Ne mogu se pohvaliti da ga poznajem u dušu, ali znam što želi od igrača, meni je uvijek govorio - ti si moj ratnik, s tobom mogu svaku bitku dobiti - objasnio je svoju transformaciju ganski reprezentativac.

Kritike na plodnom tlu

Naime, Boateng je od igrača umjetnika, “uvijek sam mogao dati tu jednu loptu”, postao zadnji vezni i čovjek oko kojeg se sve vrti u igri Eintrachta.

- Nikada nisam toliko trenirao, znam da je Bundesliga drugačija od Italije i Španjolske, ali nisam ni bio toliko motiviran. Da sam bio pametniji, vjerujem da sam mogao igrati u Realu, zašto ne?

I takav veliki talent, ali upitnih radnih navika pod Kovačem je počeo igrati najozbiljniji nogomet u karijeri, a prije samo dvije godine već ne pomišljao na prekid.

- Dovoljno sam zaradio, više me ne veseli nogomet - rekao je 2016.

Osim Boatengu, Niko Kovač udahnuo je novi nogometni život i Anti Rebiću. Vječni talent spojio je dvije prave sezone i prometnuo se u igrača odluke, napokon je njegov potencijal došao do izražaja. Kovač očito zna recept kako nekonvencionalne tipove poput ovog dvojca uklopiti u svoj sustav. Nije to nimalo lagan posao, znao je s Rebićem imati otvorenih sukoba, ali svaka kritika na igračev račun do sada je pala na plodno tlo. Stoga nije ni čudo da je posljednjeg dana prijelaznog roka Rebić dočekao spreman, čim je poziv iz Frankfurta stigao napustio je Firencu i nastavio istim putem kao i prošle sezone.

Stalni rast

Dobar posao nije prošao nezamijećen, Niko Kovač po medijima, jedan je od kandidata za nasljednika Juppa Heynckesa na klupi Bayerna. Pitanje je kada će iskusni trener otići, sam je na početku četvrtog mandata rekao da je ovdje do kraja ove sezone kako bi čelnici našli pravo rješenje na dulje staze. No, u posljednje vrijeme se sve glasnije čuje kako bi 73-godišnjak mogao odraditi još jednu sezonu. On sam nije tu priču demantirao. No, svakako je lijepo čuti da Bavarci razmišljaju o Kovaču, njihovu bivšem igraču, čovjeku koji poznaje okruženje i najvažnije od svega njemački mu jezik zapravo materinji. Sve su to, uz neosporni trenerski talent, reference koje bi Kovača mogla odvesti u bavarsku metropolu.

- Ne sumnjam da bi se odlično snašao u Bayernu. Igrao je tamo, još uvijek je u dobrim odnosima sa svima. Bio bi savršen izbor. Ali on još ima ugovor s Eintrachtom, svakim danom sve više raste i sigurno da ga u klubu žele što dulje zadržati - oglasio se i o toj temi Boateng.

Ugovor inače Kovača s Eintrachtom veže do 2019. godine, nedavno se pojavila vijest da je pristao na produljenje, ali sam je demantirao tu vijest, te tako ostavio puno upitnika u zraku.

Linker
16. svibanj 2024 04:51