Foto: Vlado Kos / CROPIX
VELIKI TRANSFER

KAKAV RASPLET SITUACIJE! OSIJEK ISPAO IZ EUROPE PA EKSPRESNO PRODAO KAPETANA U SLAVNI KLUB? Plaća i odšteta fantastični za hrvatske prilike!

TRANSFERI Kapetan "plavo-bijelih" na liječničkim pregledima u Glasgowu
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 06. kolovoz 2018. 21:43

Borna Barišić, kapetan Osijeka na korak je do potpisa za Glasgow Rangers! Lijevi bočni iz Gradskog vrta u nedjelju je odletio put Škotske, a nakon što je Steven Gerrard, koji je o Borni pričao u superlativima oduševljen njegovim izvedbama, netom poslije uzvratne utakmice ova dva kluba u 2. pretkolu Europske lige dao konkretnu ponudu za Osijekovog kapetana.

Osijek bi, neslužbeno, trebao „ubrati“ gotovo 2,5 milijuna eura plus jedan manji dio od sljedećeg transfera, dok bi Borna zarađivao oko 750.000 eura godišnje. Barišić je ponedjeljak prijepodne proveo na liječničkim pregledima, no s obzirom na njegovo fizičko stanje i nevjerojatnu količinu vremena i energije koje je ulagao u sebe što kroz klupske treninge što kroz individualni rad, ne sumnjamo da će škotski liječnici pokazati palac gore za angažman najboljeg lijevog bočnog u Hrvatskoj.

Mladić koji će u studenome napuniti 26 godina tako će napokon naplatiti sve nedaće kroz koje je u karijeri prolazio. Još kao junior ovaj Čepinčanin pretrpio je teške ozljede ligamenata i meniskusa, a nogometu se vratio u 3. ligi, u BSK-u iz Bijelog Brda, gdje je pod vodstvom Davora Rupnika našao put za povratak u Osijek, a onda i, pokazat će se neuspješan, transfer u Dinamo. No, uslijedio je poziv Ivana Meštrovića da bude vođa novog Osijeka.

Prošloga ljeta bio je pred transferom u Dynamo Kijev, što mu je „minirao“ zagrebački Dinamo plasiravši tamo Josipa Pivarića. Borna se nakon toga i ozlijedio, pa je prošla sezona za njega bila pravo mučenje u kojem se borio s ozljedama i povratkom u formu. Izbacilo ga je to i iz kruga Vatrenih, za koje je upisao tri „prijateljska“ nastupa u vrijeme Ante Čačića. U vidokrugu ga je imao i Zlatko Dalić, no Bornini izostanci zbog ozljeda i promašena klupska priopćenja za vrijeme reprezentativne američke turneje koštala su ga odlaska u Rusiju, gdje bi, prema formi koju pokazuje ovoga ljeta, možda bio i član udarne postave „srebrnih“.

Borna je, inače, nakon uzvrata na Ibroxu izjavio kako ga je „atmosfera na stadionu impresionirala“ te da bi „volio igrati na Ibroxu.“ Želja će mu se ispuniti, iako mu je prioritet bila neka od liga „petice“. Spominjali su se Atalanta, Sampdoria..., no tko zna možda se jednoga dana skupa s Gerrardom spusti u južne, engleske, krajeve Otoka.

Mnogi su, pak, mišljenja da je Osijek, ako je iznos odštete točan, malo uprihodio na kapetanu i najboljem igraču. Doduše, puno je to više u odnosu na milijun eura koliko je Hajduk dobio od Brondbyja za svog dokapetana Josipa Radoševića, no u usporedbi s Nikolom Katićem, kojeg je Gerard platio Slaven Belupu 2,2 milijuna eura, Osijek je morao proći bolje i zato Osijekovim pregovaračima ide minus.

Ovo je, pak, treći milijunski transfer Osijeka u ovoj godini, ali i otkako je u klub ušao privatni kapital. Podsjetimo, zimus su u Bragu transferirali Andreja Lukića za milijun eura, a nedavno u Rapid Matea Baraća za 1,2 milijuna eura. Barišićev transfer tako bi trebao biti „zericu“ jači od onog Domagoja Vide u Bayer Leverskusen, koji je 2010. iznosio 2,4 milijuna eura i približan prodaji Petra Krpana u Sporting Lisabon 1998. za tadašnjih 5 milijuna maraka. Rekorder je Jurica Vranješ iz 1999. sa oko 6 milijuna maraka u Bayer.

Linker
27. travanj 2024 20:00