POVIJESNI POGODAK

Kako je Šuker 99' srušio Irce: Takvih golova na treninzima sam zabijao na stotine!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. lipanj 2012. 16:02

Bio je to jedan od trenutaka koje čovjek pamti cijeli život. Kvalifikacijska utakmica za Euro 2000. godine. Irci su gostovali u Zagrebu, a nas je samo pobjeda ostavljala u utrci za Belgiju i Nizozemsku. Maksimir je bio krcat, atmosfera briljantna, nogomet solidan, čak i dobar, premda smo bili izrazito bolji od Iraca. Na žalost, lopta nikako nije htjela u gol. Sve do te nezaboravne 90. minute.

Sjećam se tog trenutka kao da je bio jučer. Robi Kovač je s naše polovice uputio dugu loptu u njihov kazneni prostor. Jedan Irac kao da je malo zaspao prateći taj dugi let lopte, uspio sam mu ući u prednju poziciju, uštopao loptu između njih trojice i onda je vanjskom pospremio pokraj golmana.

Sjećam se Ćirinog trka nakon gola, sprintao je Srebrić, sakupljači lopti... Čisto ludilo! Znam da se pokraj mene odjednom našao i jedan navijač, čovjek kojeg sam dobro poznavao. Gledam ga ja u čudu a on mi viče: “Morao sam skočiti s tribine...”

Večeras ću ludilo tražiti u Poznanju. Očekujem da će sama igra sličiti onoj iz 1999. Mi smo bolji, ali Irci se znaju braniti i prijetiti iz kontri. Trebat će biti strpljiv i jako uporan, a trebat će nam i prava podrška s tribina.

Nedavno me netko pitao kome bih povjerilo loptu da u 90. minuti ponovi ono što sam napravio Irskoj u Zagrebu. Svakako je Eduardo taj koji to ima u žilama, on je pravi majstor realizacije, egzekutor koji ima tu “hladnoću”. Jasno, mogu takav gol zabiti i Mandžukić ili Jelavić, ali po stilu igre za to je najviše predodređen Eduardo. Kako god bilo, napadači su ti koji večeras moraju zabiti gol. To je njihova misija protiv Iraca.

Linker
22. lipanj 2024 11:58