Lovren
 Tom Dubravec/ CROPIX / CROPIX
VRAĆANJE DUGOVA

KAKO JE VATRENI U MJESEC DANA UKROTIO I MESSIJA I RONALDA Bio je na meti kritičara na dnevnoj bazi, a onda je pokazao svima kakva je igračina!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. lipanj 2018. 18:41

Ne tako davno, vijesti o negativnim recenzijama njegovih partija i rafalnoj paljbi kritičara emitirane su na dnevnoj bazi. Nakon svakog težeg poraza Liverpoola meta je bila na njegovim leđima, a komentatori se nadmetali u tome tko će mu maštovitije piti krv na slamku.

U posljednjih mjesec dana, nogometna Fortuna počela je Dejanu Lovrenu isplaćivati stare dugove. Ili barem neke od njih. U Ligi prvaka ostao je korak do sna, premda je u Kijevu bio jedan od najboljih igrača “redsa”, asistirao za gol Manéa i maestralno pokrivao Cristiana Ronalda.

Ako je krajem svibnja zakočio Portugalca, samo četiri tjedna kasnije u kavez je spakirao i drugog nogometnog besmrtnika. Stiješnjen u klopki koju je u svojem laboratoriju osmislio Zlatko Dalić, Lionel Messi ostao je samo običan igrač. Ni sjena genijalca koji u dresu Barcelone na redovitoj bazi komponira nogometne simfonije.

Roscino, Rusija, 240618.
Arena Roscino.
FIFA World cup 2018.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije na Areni Roscino prije putovanja u Rostov na Donu gdje igraju zadnju utakmicu skupine D s Islandom.
Na fotografiji: Dejan Lovren.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
Lovren

Vitalnu ulogu u tome odigrao je Lovren, za kojega nije pretjerano zaključiti da je nakon dvije utakmice na SP-u jedan od najboljih igrača reprezentacije. Statistika će reći da je u Nižnjem Novgorodu bio gotovo besprijekoran. Samo tri pogrešna dodavanja (40/43), pet dobivenih zračnih duela, a sedam ukupno, osam presječenih lopti te šest uspješnih čišćenja - najviše od igrača na terenu. Tko zna kako bi se rasplela utakmica da Lovren u 13. minuti nije bio na pravom mjestu i blokirao udarac Meze nakon kontre Argentine.

Jedini veći kiks bio je nesporazum s Rebićem, no sve osim toga bila je izvedba iz nogometnih udžbenika. Izvjestitelj britanskog Telegrapha Sam Wallace nazvao ga je “srcem hrvatske obrane”, koja je limitirala Messija te precizno elaborirao u čemu se sastojala veličina Lovrenove izvedbe.

“Nije da su Lovren i Vida bili imuni na pogreške. Samo su se pobrinuli da će Hrvatska, ako ih i naprave, biti sigurna da Messi u tom trenutku neće biti blizu lopte.”

Reklo bi se, rutinska domaća zadaća za Lovrena, koji je na takve zadatke u Premier ligi već navikao.

Niznji Novgorod, Rusija, 210618.
Stadion Niznji Novgorod.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 2. kola, skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Argentina - Hrvatska.
Na fotografiji: slavlje, Dejan Lovren
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 *** Local Caption ***
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
Lovren

“Zasad uživa u sjajnom SP-u. Nastavlja tamo gdje je stao u finalu Lige prvaka”, podvući će James Pearce, novinar portala Liverpool Echo.

Ako pitate Lovrena, stvari se tek zahuktavaju.

- Ova momčad može nadmašiti generaciju iz 1998. Imamo bolje igrače nego što ih je imala tadašnja reprezentacija. Od početka vjerujem da možemo daleko. Messija smo respektirali, ipak je najbolji na svijetu, ali to ne znači da ga se ne može zaustaviti. O da, može, kada se branite kao momčad. A mi smo to radili briljantno.

Linker
02. svibanj 2024 19:59