GORAN VUČEVIĆ

Kako protiv Furije: Ne smijemo se zabiti u šesnaesterac, bunker bi značio poraz!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. lipanj 2012. 11:11

Treba li se prioritetno zatvoriti (nazovimo to zgusnuta obrana, a ne bunker) ili treba hrabro stremiti ofenzivi i napasti Španjolsku, koja u defenzivi ostavlja poprilično prostora? Goran Vučević, nekad igrač Barcelone, a trenutno skaut Slavena Bilića, koji je pratio posljednjih pet utakmica Furije uživo, nema nikakve dvojbe.

- Ma kakav bunker, naprotiv! Slažemo se svi, ako Španjolcima prepustimo da nas odmah stisnu u 16-erac, nemamo nikakve šanse da “preživimo” meč. Dakako da će oni imati veći posjed lopte jer to imaju sa svima, ali na nama je da to svedemo u razumnije okvire za našu ambiciju, recimo na 60-40%. To bi nam omogućilo da u dijelovima meča imamo svoje prilike i kad se ukažu, a bit će ih malo, trebamo biti spremni ih iskoristiti!

Taktički gledano, Španjolce je nemoguće definirati, pogotovo kada igraju bez klasičnog napadača. No, Torresova forma jasno naznačuje da će igrati protiv Hrvatske.

- Nema tu neke velike razlike ako imaju klasičnu ili špicu a la Fabregas, koji igra slično Messiju u Barci. Španjolci imaju svoj stil, posjed lopte, kratke pasove, trokute kombinatorike, i doveli su ga do perfekcije upravo zato jer je prepušten kreativnosti sjajnih pojedinaca. Igrač više? Ima ih koliko hoćete, ali recimo da je Iniesta Messi ove momčadi.

KAO DOSAD 4-4-2

Startalo se u tom sustavu, protiv Irske bilo je odlično, protiv Italije jalovo. Dakako da se igra treba djelomice prilagođavati kadru koji je na raspolaganju, ali i postavi odnosno snazi protivnika. Španjolska će sigurno diktirati igru i dominirati posjedom lopte, kao Italija u prvih 45 minuta. Zato ovaj sustav djeluje nepogodan.

KAO PROTIV ITALIJE 4-2-3-1

Ovo je inačica koja se pokazala učinkovitom protiv Italije u drugom dijelu, ali i u nekim kvalifikacijskim utakmicama. Isto tako bilo je i negativnih iskustava. Ovog trena je najbliža opcija jer u defenzivi lako se pretače u 4-5-1 sa zgusnutom sredinom i blokom, te omogućuje promptno otvaranje u (polu)kontri, sa 4-3-3.

KAO S NJEMAČKOM 4-4-1-1, 2008. godine

Protiv Njemačke 2008. donio nam je sjajnu igru. No, kad analizirate kretanja igrača tijekom igre lako je spoznati da je to samo manja modifikacija 4-4-2 sistema, koji se povlačenjem jedne špice pretače u ovaj “klagenfurtski”. To je gotovo ista priča kao protiv Italije u prvom dijelu (Mandžukić malo iza Jelavića), ali nije, barem tada, donio bolju igru.

Linker
06. svibanj 2024 23:50