REUTERS/Valentyn Ogirenko
ANALIZA NEOČEKIVANOG PORAZA

KAKO SE MOGLA IZBJEĆI KATASTROFA NA POČETKU AMERIČKE TURNEJE? Donosimo tri ključna poteza koje je mogao povući izbornik Zlatko Dalić

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. ožujak 2018. 22:40

Hrvatska je u noći s petka na subotu pala na prvom ispitu u svojoj američkoj turneji. Bolja od Vatrenih rezultatom 2:0 bila je reprezentacija Perua. Možda je i moglo biti drugačije, stoga smo u ovom članku izvukli tri bolja poteza za kojima je mogao posegnuti naš izbornik Zlatko Dalić.

DRUGAČIJI PRISTUP

Dalić ne treba provjeru senatora reprezentacije i njihove uigranosti. On svakako treba vidjeti kako se nova energija mlađih snaga može uklopiti u mehanizme iskusnog bloka reprezentacije. Dalić sigurno ne bi pogriješio da je s Peruom počeo utakmicu više-manje s kadrom s kojim ju je završio. Dakle, s onim igračima koji donose nešto novo u odnosu na dosadašnji tijek vatrenog ciklusa (recimo Kovačić, Rebić, Kramarić, Pjaca…), a kojima bi u posljednjih pola sata nadodao veterane. Ispoštovao bi tako bolju formu pojedinaca, a u drugoj utakmici obrnuo doziranje nastupa tako da svi zajedno imaju većinom 90 minuta u nogama. (rm)

NATJECATELJSKA REAKCIJA

Bilo je odveć vidljivo kako je Peru agresivniji, motoričniji, a da naši teško kombiniraju i čuvaju posjed lopte. Manjak dubine dodatno je otupio našu ofenzivu, gdje je postava 4-2-3-1 više djelovala kao 4-3-3. Modrić se više vraćao po loptu, jer ju teško dobivao naprijed, dok su se Perišić i Mandžukić držali linije kao zalijepljeni. Uslijed toga je N. Kalinić bio usamljen u okruženju brojnijih braniča Perua. S druge strane, obrana nam je igrala visoko, a to je za tranziciju suparnika bilo idealno. Ako se natječeš za rezultat, onda je izbornik morao reagirati prvo promjenom rasporeda i ritma, a potom i zamjenama. (rm)

TAKTIČKI PRISTUP

Očekivali smo provjeru nečeg novog. Ne znači to sustav 3-5-2 ili neki drugi, nego barem alternativu kada Hrvatskoj ne ide, kao plan B. Dalić je od puno najava ostao čvrsto u 4-2-3-1, čak i u onim trenucima kada se vidjelo da taktički ne možemo parirati brzim Peruancima. Nominalno smo imali pet igrača u središnjici, a suparnik nam je najveće probleme radio upravo u tom dijelu terena. Kad je tako, mora se nešto korigirati. Pomogao je, međutim, sudac strogim isključenjem peruanskog igrača, pa smo s igračem više uspostavili inicijativu. (rm)

Linker
26. travanj 2024 20:08