CROPIX
ŠTO KOLEGE KAŽU?

Kako treneri komentiraju imenovanje Čačića: 'Izbornik je onaj koji je najbliži oltaru'

Čačića cijenim kao trenera i kao gospodina. No, da nije u kolu s Mamićem ne bi nikad preuzeo reprezentaciju, izjavio je Vjekoslav Lokica
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. rujan 2015. 10:03

Mnoge smo pozvali na očitovanje o izboru Ante Čačića za novog izbornika reprezentacije Hrvatske, malo ih se odazvalo, bilo je čak nekih koji su kazali:

- A zašto me zovete? Sad vam treba netko tko će se suprotstaviti izboru, je li tako? Nisam oportunist, ali ne treba mi izjašnjavati se kad je sve odlučeno. Nadam se da ćemo igrati u završnici Prvenstva Europe, a ne bude li tako, valjda ovi iz HNS-a znaju da će se morati povući.

Dvogodišnji projekt

Stanko Poklepović, susretljiv, blagoglagoljiv, pun objašnjenja, ima svoje argumente:

- To je projekt od dvije godine, mislim na kvalifikacije za Euro 2016., koji ima temelje još iz Brazila. Situacija je vrlo teška, složena…Kad promislim bilo je bolje da je ostao Niko Kovač, pa da su mu dodali savjetnika, šaptača, dakle nekog trenera od iskustva Ćiru, Otta, nezgodno je da namećem sebe. Ali ta reprezentacija je igrala do sada po nekim idejama, zamislima Kovača i sad tko došao da došao ne može mnogo promijeniti, uvesti neke novine…Shvaćam Čačića, s neba mu je pala prilika života. Neka mu je sa srećom.

Vjekoslav Lokica, trener golemog znanja, ali stručnjak samotnjak, bez lobija ovako je počeo:

- Na taj izbor nemam što reći…

Bila je stanka, pa je nastavio:

- Malo trenera baš poštujem, ali Čačić je jedan od njih, cijenim ga i kao trenera i kao gospodina. No, da nije u kolu s Mamićem ne bi bio nikad izbornik. Ovoj reprezentaciji treba netko tko će ih pustiti da igraju. Ja sam Ivićevac, ali da je moj dragi Ivić bio na kormilu reprezentacije u Francuskoj mi ne bismo bili treći. A do te počasti smo došli zato jer je Ćiro Blažević pustio igrače da igraju kako znaju.

Ivan Katalinić, kojeg su mnogi željeli u vodećoj ulozi u reprezentaciji bio je kratak:

Profil im odgovara

- Znam kako se biraju izbornici, znate i vi…Osjetio sam to na svojoj koži poslije Svjetskog prvenstva 2002. Izbornik je onaj koji je najbliži oltaru.

Mirko Labrović, hit-trener Dalmacije obzirom da je dojučerašnjeg trećeligaša Šibenik odveo na vodeću poziciju druge lige:

- Čačić bez sumnje ima iskustva. A oni koji su ga birali, dakle ljudi iz vodstva HNS-a znaju ga jako dobro, njegov profil im odgovara i tu je gotova priča.

Zdravko Marić, instruktor županijskog saveza Splita, ali i nositelj katedra za taktiku i tehniku nogometne akademije HNS-a rekao je da je njegov izbor Zoran Vulić.

Osjetljivo pitanje

- Kad sam od trenera polaznika akademije tražio da se odluče za kandidata dobio sam na papirima brojna imena, tako da se dade zaključiti koliko je to osjetljivo pitanje. Izbornik mora imati veću težinu, jer je to uloga od značaja ne samo za nogomet i našu reprezentaciju, već je važno u našem društvu. Zato kad sam čuo da se izbor sveo na dva kandidata moj izbor je bio Vulić, koji je imao veće uspjehe, pogotovo jer je bio veliki igrač.

Linker
18. svibanj 2024 08:46