Vedran Ćorluka
 Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
'BILI SMO MOMČINE!'

KAKVA IGRAČINA, KAKVA VELIČINA! VATRENI KOJI JE PONOSNO ODRADIO NADOKNADU 'Za Hrvatsku sam spreman biti i na tribini ako treba'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. lipanj 2018. 16:40

Vedran Ćorluka upisao je u Nižnom Novgorodu jubilarni 100. nastup za hrvatsku reprezentaciju, ušao je u elitni klub, istina tek simboličnim ulaskom jer izbornik ga je poslao na teren u trećoj minuti sudačke nadoknade umjesto Marija Mandžukića. Na njegovu raspoloženju to se nije dalo primijetiti, bio je ponosan na rezultat koji su napravili, a kao igrač s “milijun” utakmica u nogama staloženo je analizirao:

- Ovo je jedna od najvećih pobjeda hrvatske reprezentacije, odigrali smo jako dobru utakmicu. Hajde, u prvom poluvremenu imali smo po dvije šanse svaka od ekipa, ali držali smo ih nervoznim, bili su dosta, recimo tako, plašljivi kad smo izlazili u kontranapade i s tim oružjem smo ih jednostavno ubili. OK, zabili smo prvi gol nakon njihove pogreške, međutim puno bolja smo ekipa od njih na devet od jedanaest pozicija. Zaslužena pobjeda i svaka čast momcima - komentirao je Čarli utakmicu, u kojoj su Vatreni zabijali u drugom dijelu kad se osjećalo da su sigurniji.

Roscino, Rusija, 140618.
Stadion Roscino arena.
Svjetsko nogometno prvenstvo FIFA World cup 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening pred danasnji odlazak u Kalinjingrad gdje igraju prvu utakmicu s Nigerijom.
Na fotografiji: Luka Modric, Vedran Corluka, Mateo Kovacic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Je li na startu bio preveliki respekt od Argentine?

- Nikakav respekt nije bio ni od početka. Znali smo da smo kvalitetniji, da je prednost na našoj strani. Možda će se sad netko smijati jer to je Argentina, jer za njih igra Messi, međutim konstatirali smo da smo na devet pozicija jači od njih te ćemo sigurno imati šanse budemo li se držali plana koji je trener dao. I došli smo u prilike, i u tri navrata ih realizirali.

Bili smo pravi

Mjesecima se govorilo - Messi, Messi, kako s njim - na kraju najboljih igrač svijeta nije postojao na utakmicu. Što vidite kao glavni razlog - je li bio tako dobro ukočen ili te večeri indisponiran?

- Mislim da svi trebate vidjeti to na drugačiji način, a ja ću to reći: Brozoviću kapa do poda. To je moj odgovor na vaše pitanje.

Ako smo bolji od Argentine na devet pozicija, a njih su mnogi, barem dosad, smatrali jednim od prvih favorita za osvajača Mundijala, gdje smo onda mi?

- Ne znam tko ih takvima smatra i nije mi poznato na temelju čega. Oni ništa nisu pokazali niti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, niti u utakmici s Islandom nisu dali dokaz da su bolji od nas. Mi trebamo težiti nečem višem i ovu pobjedu moramo uzeti kao nešto što bi trebao biti normalno.

March 23, 2018 - Miami Gardens, Florida, USA - Croatia defender Vedran Corluka (5) chases the ball followed by Peru forward Andre Carrillo (18) during a FIFA World Cup 2018 preparation match between the Peru National Soccer Team and the Croatia National Soccer Team at the Hard Rock Stadium in Miami Gardens, Florida., Image: 366840813, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Argentinci su koristili sve metode, lako padali, tražili pomoć suca, na svoj tradicionalan način htjeli nešto ušićariti, da bi na kraju ostali na vrlo malo opasnih situacija pred hrvatskim vratima.

- Nisam se obazirao na njih, gledao sam naše igrače, bili smo momčine, baš pravi i nadam se da ćemo tako i nastaviti. Nema razloga da ne bude tako.

Jedna od specifičnih priča Hrvatske na Svjetskom prvenstvu je upravo Ćorluka. Cijelu karijeru standardni prvotimac, prvo kao desni branič, pa stoper, po potrebi i lijevi branič, godinama u statusu jednog od najvažnijih i najboljih igrača, i pred ovo SP sigurno je računao da će više igrati, no izbornik je odabrao stoperski par Lovren - Vida. Osim simboličnog ulaska za stoti nastup s Argentinom, on grije klupu. Pa kako gleda na to, kako je prihvatio novonastalu situaciju?

- Doživljavam to kroz činjenicu da sam za Hrvatsku spreman biti i na tribini, ako treba.... pa može biti i treća kategorija tribine - kazao je.

Našalili smo se “i iza gola“, nastavio je u ozbiljnom tonu:

- Za Hrvatsku sam spreman na sve. Momci igraju fenomenalno, ništa se nema razloga mijenjati, svima svaka čast i nadam se da će tako i nastaviti.

No, dakako da Ćorluka neće biti na tribini, na njega Dalić računa za određene zadaće, a protiv Islanda ga očekujemo u startnoj postavi. Načinom na koji je to akceptirao dodatno pomaže nacionalnoj vrsti jer dobra atmosfera jedan je od preduvjeta uspjeha. Dakako, nipošto ne i glavni, u odnosu na kvalitetu igrača i kvalitetu igre.

Linker
17. travanj 2024 15:49