Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
RAZOČARAN IZLASKOM

KALINIĆ NAKON DEBIJA U LIGI PRVAKA NIJE BIO RASPOLOŽEN ZA IZJAVE, NAJVEĆA ZVIJEZDA ATLETICA PROGOVORILA ZA SN 'Nikola će nam sigurno pomoći'

DEBITANT U 30. GODINI Hrvatski napadač odigrao je prvu utakmicu u Ligi prvaka nakon dugog čekanja
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 10. studeni 2018. 09:37

Toliko puta ju je gledao na televiziji, no sada ju je prvi put osjetio na travnjaku ispunjenog stadiona. Himna Lige prvaka odjekivala je u noći Wanda Metropolitanom dok je Nikola Kalinić stajao u vrsti među crveno-bijelima. Sa 30 godina debitirao je u tom natjecanju sudjelovavši u najboljoj predstavi Atletico Madrida ove sezone, 2:0 pobjedi nad Borussijom Dortmund.

Napadač s brojem 9 na leđima, svjestan da bi mu dvoboj s Borussijom Dortmund mogao biti prekretnica, odlučno je startao. U formaciji 4-4-2, s Antoineom Griezmannom kao partnerom, žestoko je pritiskao posljednju liniju dotad nepobjedivog njemačkog stroja. Ozlijeđeni Diego Costa to je promatrao iz lože. S klupe, pak, Gelson Martins, ofenzivni vezni kojeg je Simeone prošli tjedan pretvorio u napadača te mu dao prednost nad Hrvatom protiv Leganesa.

Kalinić, četvrti put u udarnoj postavi Atletica, znao je da je ta utakmica bila posebno bitna Simeoneu. Argentinac se htio osvetiti Borussiji za najteži poraz ikada doživljen od kada je krajem 2011. sjeo na klupu madridskog kluba. Nikada nije bio izgubio sa 0:4 kao u Dormundu prije dva tjedna.

Razočaran izlaskom

Od prve sekunde je žustro mahao Kaliniću i Griezmannu da pritišću, prelazio je aut liniju, pa mahao sucima kada bi ovi dosudili prekršaj nad njemačkim igračima. Urlao je, skakao, pa rukama pozivao publiku da i ona pritisne protivnika. U tom prvom poluvremenu njegovi vezni igrači čistili su sve lopte na sredini, dobivali svaki duel te zagospodarili travnjakom. Simeone je nastavio poticati fanatizam na terenu i izvan njega dok su se slijevali napadi prema vratima Borussije. Kalinić bi na trenutak pokušavao progurati loptu Griezmannu i obratno. No, Atletico tradicionalno teško gura napadače u prilike, a ovaj put je igrao i bez standardnih Coste, Kokea, Godina i Savića. Kada je Saul zabio stadion je eruptirao. Simeone je kao u ludilu tjerao igrače po novi pogodak.

Kalinić je bio aktivan u izlascima na braniče, no nikako se nije uspijevao naći u prilici da zapuca. U trenucima kada se činilo da bi mu suigrači mogli dodati loptu ili ne bi reagirali na vrijeme, ili bi imali drukčiju zamisao ili bi protivnici oduzeli loptu. Na početku drugog poluvremena on i Griezmann su se pozdravili rukom na sredini terena zaželjvši si sreću. Jednome je to bila prva utakmica u Ligi prvaka, a drugome 50-a. Nanovo su krenuli u juriš nastojeći se uskladiti.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 06:  Antoine Griezmann of Atletico Madrid celebrates after scoring his team's second goal during the Group A match of the UEFA Champions League between Club Atletico de Madrid and Borussia Dortmund at Estadio Wanda Metropolitano on November 6, 2018 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Kada je Simeone primijetio da će Kalinić ipak teško doći u priliku za zabiti gol, s klupe je podigao Gelsona, koji je baš poput Kalinića ljetos došao u klub i rijetko dobivao priliku. U trenutku kada je sudac u 62. minuti dao znak da se obavi izmjena Simeone se okrenuo prema tribinama, podigao ruke u zrak te počeo pljeskati pozvavši desetke tisuća okupljenih da slijede njegov primjer. “Niko Kalinić”, izustio je spiker ime hrvatskog napadača, a Wanda Metropolitano mu je snažno aplauzom zahvalila na doprinosu. Gledajući u tlo Kalinić je izlazio s terena kada ga je Simeone zagrlio. Trener, svjestan da je napadač koji još uvijek čeka na prvi pogodak razočaran izlaskom, htio mu je jasno poručiti da mu vjeruje.

- Igrači su me oduševili. Svi. Ne samo Griezmann, koji se nalazi u fantastičnom trenutku, nego i Kalinić, pa Saul, Thomas, Rodrigo i Correa. Bekovi Juanfran i Filipe, koji su debelo prešli 30. godinu, a sve ovo izdržavaju - napomenuo je Simeone.

- Zadovoljan sam Kalinićem i Gelsonom, jer je momčad igrala kao momčad. U našoj igri postoji ideja, a kada oni tu ideju prenose u napadu onda se i sami više identificiraju s momčadi. Osjećam što rade i oni to osjećaju, tu našu ideju - dodao je.

Bez izjava

Griezmann je postigao pogodak u 80. minuti za 2:0. Bio je to prvi poraz Borussije ove sezone, crveno-bijeli su ih potpuno nadigrali.

Nikola Kalinić izašao je iz svlačionice ozbiljnog lica i nije htio razgovarati. No, njegov partner te večeri, Griezmann, posljednji se pojavio sa smiješkom na licu, pa spremno odgovarao na pitanja.

- Dobro je odigrao, jako dobro. Kalinić ulazi u ekipu, privikava se, a uvijek je teško novim igračima kada dođu u Atletico. To je normalno. No, on ima stvari za koje se vidi da će nam pomoći tijekom sezone - rekao je Griezmann za SN.

- Bilo nam je najvažnije pobijediti, jer smo u Dortmundu bili doživjeli težak udarac. U utakmicu smo ušli puni želje te ostavili odličan dojam. Ovo je bio Atletico. Igrači koji dosad nisu igrali puno pokazali su obraz i pomogli da pobijedimő.

Linker
02. svibanj 2024 13:37