TomislavKristo/ CROPIX
SLUČAJ ADEMI

KAO DA JE BAŠ TOGA 7. LISTOPADA ZA DINAMO SVE KRENULO KRIVO Ostali bez boda u Ligi prvaka, dva puta izgubili od Olympiacosa, otišli su Zoran, Cico...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. listopad 2016. 22:56

Marija Šarapova u ožujku je objavila kako je bila pozitivna na doping-testu. Suspendirana je na dvije godine. Žalila se, žalba je odbijena, podigla je slučaj na Sportski sud u Lausanni, na ugledni CAS, i prije neki dan dobila dobru vijest, kazna joj je smanjena na 15 mjeseci neigranja. Sve promptno, brzo, u samo sedam mjeseci završio je slučaj.

A danas se puni godina dana otkad je šokantna vijest pogodila Maksimir.

- Arijan Ademi pozitivan je na doping-testu! - objavili su tada iz Dinama.

Tadašnji dokapetan i ponajbolji igrač Modrih u tom je trenutku bio u Skoplju, u kampu makedonske reprezentacije. U sobi s Besartom Abdurahimijem. Stigao je neugodni poziv s recepcije, od čovjeka iz reprezentativnog tabora, kazao je:

Čeka se kraj mjeseca

- Ari, ideš u Zagreb. Nažalost, vijest je loša, bio si pozitivan na doping!

Od toga trena život Arijana Ademija, a i Dinama, potpuno se (iz)okrenuo. Odakle krenuti, kako se braniti, što napraviti? Doping namjerno nije uzimao, tko mu ga je dao, jesu li mu podmetnuli, je li, u konačnici, neka zabuna? I tada je počela bitka koja traje i danas, koja još nije dobila svoj epilog. B nalaz bio je isti kao i prvi nalaz, UEFA je prvu žalbu odbila. Hladno, bez razmišljanja, potvrdila četverogodišnju suspenziju.

Za Ademija i Dinamo počela je tada i nova misija, na Sportskom sudu, CAS-u, dokazati nevinost. Eto, Marija Šarapova u međuvremenu je osuđena, odbijena joj je prva žalba, prijavila je slučaj na CAS i smanjena joj je kazna. A Ademi i dalje čeka, godinu dana nakon što je objavljeno da je pozitivan na doping. Na stanozolol. Kako čujemo, konačnu presudu CAS bi trebao donijeti u zadnjim danima listopada! Stoga se ovih dana i Dinamo i Ademi spremaju za završnu bitku, odvjetnički tim češlja zadnje papire i “podebljava” zadnje dokaze. Nalazi dva nezavisna laboratorija su jasni, uzorak koji je koristio Ademi bio je kontaminiran, što bi trebao biti argument da nije svjesno uzeo nikakvu supstancu. No, UEFA nije imala milosti, hoće li CAS imati više “srca”?

- Želim igrati nogomet, nisam odustao, to je i dalje moj san - rekao nam je Ademi proljetos, kad je trebao zaigrati za četvrtoligaša Kustošiju.

Međutim, zabranili su mu i to, ni za Kustošiju nije smio igrati.

I otada se bavi uglavnom tenisom. Kažu nam svjedoci da dnevno provodi i četiri-pet sati na teniskom terenu, s druge strane mreže izmjenjuju se partneri, a on udara sve bolje i bolje. Odavno je shvatio da nogomet možda nikad više neće igrati na toj razini, da je takav rasplet vrlo izvjestan. No, njegova je misija dokazati nevinost, CAS mu je zadnja šansa. Valjda će biti do kraja listopada, valjda neće opet, iz nekog razloga, odgoditi saslušanje, valjda će taj zahvalni igrač, Dinamov dokapetan napokon saznati svoju sudbinu. Da se malo i našalimo, možda je, vidjevši kako je Šarapova brzo riješila probleme, Ademi i počeo igrati tenis.

Ugovor i dalje traje

Godinu dana borbe, godina dana u kojoj se promijenilo puno toga. Kao da je baš toga 7. listopada nekako za Dinamo krenulo ukrivo. Iako su bili blizu, Modri nisu uspjeli osvojiti još koji bod u Ligi prvaka, dvaput su nesretno izgubili od Olympiacosa. Onda im se dogodilo i ono tragično ispadanje iz Lige prvaka za juniore, jer nisu pročitali pravila o žutim kartonima.

Cropix

Otišao je Zoran Mamić, iznenada, ubrzo i Cico, godinu dana kasnije Dinamo za Rijekom zaostaje šest bodova. I još uvijek nema pravu zamjenu za Ademija, još uvijek momčad nije do kraja uspjela nadoknaditi taj gubitak. Iako, on i dalje ima ugovor s Modrima, ako nekim čudom, na samom kraju mjeseca, sazna najbolje vijesti iz Lausanne, teoretski bi se odmah mogao priključiti momčadi...

Fizički je “u redu”, ipak igra tenis čitave dane. U CAS-ovim rukama njegova je sudbina, vrijeme je da se riješi. Agonija traje već 366 dana!

Linker
20. travanj 2024 02:10