Danijela Peracic / CROPIX
PREKRAJANJE POVIJESTI

Kaos na internetu: 'Zoran Mamić u Zemunu? Ma kakvi, tada je bio u Duborovniku'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. prosinac 2014. 19:28

Neobično, zapravo, nevjerojatno. Kako internet i sveobuhvatnost informacija mogu izazvati potpuni kaos. Nešto “na mreži” ne valja s biografijom Zorana Mamića, Dinamova trenera. Ili je netko odlučio namjerno prekrajati povijest, ili stvarno treba vjerovati u teorije opće zavjere ili je sve jedna velika zabuna i šala koja ukazuje na opasnost napretka tehnologije.

Sve je počelo tako što je netko negdje iščupao podatak da je Zoran Mamić u jesen 1991. igrao za Zemun na posudbi iz Dinama. Postoji “roster” iz tog doba, koji pokazuje da je doista u Zemunu tada igrao Zoran Mamić, rođen 1967., dakle četiri godine stariji od Dinamova trenera. Naravno, često ime, često prezime, ništa neobično. Međutim, otvorite Wikipediju, englesku i na listi klubova vidite da je Zoran Mamić od 1990.-92. igrao za Zemun. Potom otvorite hrvatsku verziju popularne internetske enciklopedije, tamo se Zemun ne spominje. No, zato na Zorana Mamića opet možete naići među u rubrici “notable players” na Wikipedijinoj stranici FK Zemun. Neobično, poljsko “izdanje” Wikipedije ima najopširniju priču o Zoranu Mamiću i tamo spominje “četiri mjeseca posudbe u Zemun u jesen 1991”... I statistički podatak da je Dinamov trener odigrao čak 20 utakmica. Što se nikako ne poklapa s onim Zoranom Mamićem, rođenim 1967. koji je odigrao ukupno 14 utakmica... Kasnije je s engleske Wikipedije maknut podatak o Zemunu, ali je na poljskoj ostao. Priča ide dalje, njemački portal www.weltfussball.de također će dati podatak da je Zoran Mamić, taj Zoran Mamić, igrao u Zemunu u sezoni 1990/91. Pregled sezone tadašnjeg tjednika “Tempo” otkriva da je u Zemunu i te sezone bio onaj “drugi” Zoran Mamić. Ovaj naš, pak, odigrao je jednu utakmicu za Dinamo i otišao na posudbu u GOŠK-Jug.

- U Dubrovniku smo bili zajedno. Zoran se vratio nakon šest mjeseci u Dinamo, Ćiro ga je pozvao ranije nego mene, ja sam došao na kraju sezone. I stalno smo sve prolazili zajedno, sigurno nije igrao u Zemunu - smije se Alen Peternac, koji je igrao sa Zoranom u GOŠK-Jugu.

I, opet taj “Tempo”, dao je pregled svih igrača u tadašnoj drugoj ligi. Istina, u dubrovačkom klubu igra Zoran Mamić, međutim, datum rođenja je 15. studenoga 1970. Što opet ne odgovara ovom Zoranu Mamiću, koji je rođen 30. rujna 1971. Baš nevjerojatno. Probali smo nazvati Zemun, ali nismo uspjeli nikoga dobiti, a preko beogradskih kolega pokušali smo doći do bilokakve informacije. Svi su se sjetili nekog Zorana Mamića iz Zemuna, ali nitko nije mogao potvrditi da govorimo o istom čovjeku.

- Zoran Mamić nikad nije igrao u Zemunu. Nakon šest mjeseci posudbe u Dubrovniku vratio se u Dinamo - kazali su nam jučer u Maksimiru!

Stvarno nestvarno. Enigma, tko, zašto, kako, ostaje i intrigira...

Linker
14. travanj 2024 13:08