Foto: Vojko Basic / CROPIX
GDJE JE NASTAO PROBLEM?

KARIJERU SU GRADILI PREKO DINAMA, A DANAS AFIRMACIJU TRAŽE U HAJDUKU Na Poljudu su ih platili 1.2 milijuna eura, a sedam mjeseci kasnije griju klupu

HAJDUK Dva 20-godišnja lijeva beka Dolček i Čolina, koji su karijeru gradili preko podmlatka Dinama, danas afirmaciju traže na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. ožujak 2020. 12:54

Ivan Dolček, za prijatelje Dole, početkom srpnja prošle godine stigao je iz Belupa s pečatom “najskuplji igrač iz HNL-a nakon braće Sharbini”. I bio je najskuplji dok se četiri tjedna kasnije nije pojavio David Čolina.

Dva igrača klase 2000., dva lijeva beka koji su karijeru u podmlatku gradili preko Dinama, danas afirmaciju, na kraju tinejdžerskog doba, traže u Hajduku. Ukupno je za Čolinu i Dolčeka plaćeno 1,2 milijuna eura odštete, ali šansu čekaju s klupe.

U zadnjih 10 godina nije Hajduk za nijednog nogometaša iz HNL-a platio tako visoku odštetu kao što je napravio u slučaju Dolčeka za kojeg je dao 500.000 eura Slaven Belupu, a zatim i 700.000 eura Monacu za Čolinu. Obojica su došli kao velike nade za budućnost Hajduka, a takav status imaju i sedam mjeseci kasnije. Nade šansu čekaju s klupe, na proljeće su zajedno odigrali tek 36 minuta. Gdje je nastao problem, zbog čega ne igraju 19-godišnjaci koji su na Poljud došli sa velikom pompom?

Prijelomna točka

Dolček je oduševio u prvih mjesec dana, zabio je dva pogotka. Gziri na Malti i Varaždinu na prvom gostovanju Bijelih u HNL-u ove sezone. Imao je status standardnog prvotimca sve do utakmice s Osijekom. Izgubio je Hajduk dvoboj u Gradskom vrtu krajem kolovoza, a od tada je Dolček dobivao sve manje minuta. Odigrao je još derbi s Dinamom, potom i dvoboj u Puli protiv Istre. I to je bilo to. Preselio je na klupu kod Burića, a tu je ostao i dolaskom Tudora. Ovog proljeća ima samo 13 minuta.

Split, 051019.
Stadion Poljud.
Prva HNL, utakmica Hajduk -  Varazdin.
Na fotografiji: golubovi ometaju Davida Colinu u igranju utakmice.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Dolčekova priča krenula je iz Podravskih Sesveta preko Đurđevca, zatim Dinama i proljeća na posudbi u kadetima Šibenika, da bi na kraju došao do Belupa.

- Tata me vozio svaki dan iz Koprivnice na treninge u Zagreb. I natrag. Imali smo 250 kilometara dnevno, a bilo mi je tek 11 godina. Prošlog proljeća Hajduk je bio najkonkretniji, izabrao sam klub koji ima bogatu prošlost, fanatične navijače i odličnu priliku za razvoj mladih igrača - pričao nam je Dolček kada se priključio Bijelima prošlog ljeta na pripremama u Mariboru.

Prijelomna točka za dolazak na Poljud bile su utakmice reprezentacije U-19.

- Igrao sam za U-19 kod izbornika Gudelja i nekoliko utakmica za prvu momčad Belupa. Počele su promptno dolaziti ozbiljne ponude o kojima me obavještavao moj zastupnik Danko Đikić. Bilo je i ponuda iz inozemstva, ali ja sam se odlučio afirmirati u HNL-u kroz Hajduk.

Krilni igrač lijeve noge. Brzine i driblinga kao glavnih karakteristika.

- Mogu igrati lijevog beka, desno i lijevo krilo. To su moje pozicije. U napadu ulazim dijagonalno s desne strane i udaram po golu. Volim španjolski nogomet, ima duha u igri, sviđa mi se kako barataju loptom s puno “vica”.

Burić je Dolčeka koristio kao lijevog beka i potom kao krilnog igrača na obje pozicije. Tudor ga više vidi kao napadača, ali ono što nije sporno jest Dolčekova pozicija na klupi. Siguran je ovog proljeća u ulozi pričuve što je kontinuitet još od kraja rujna.

S druge strane David Čolina je imao status prvotimca od trenutka kada je Dolček preselio na klupu. U kontinuitetu je Čolina odigrao 10 utakmica na poziciji lijevog beka u sustavu 4-4-2, a onda je dolaskom Tudora na zimskim pripremama pao u drugi plan. U posljednjih sedam utakmica ima tek 13 minuta na utakmici s Goricom u trenutku kada je utakmica već odavno bila riješena. U ostalim dvobojima Čolina je bio na klupi odakle je promatrao suigrače na travnjaku.

Tudor zna odgovor

Velika nada Dinama bio je Čolina, ali u kolovozu 2018. otišao je u Monaco za 1,3 milijuna eura. Poslije 11 mjeseci u klubu iz Kneževine gdje je uglavnom igrao za drugu momčad, stigao je do Hajduka potraživši afirmaciju na Poljudu. Burić je u njemu vidio lijevog beka, ali očito je na njegovu dolasku inzistirao Oreščanin, jer Čolina je na Poljud stigao netom poslije smjene Oreščanina i ispadanja od Gzire. Čolina je ubrzo postao jedan od temeljnih igrača prve momčadi, međutim u sustavu 3-5-2 koji forsira Tudor, nije 19-godišnji Zagrepčanin pronašao svoje mjesto.

Jakoliš i Tahiraj igraju na poziciji lijevog bočnog, ali jasno je da nisu u dosadašnjih sedam utakmica opravdali povjerenje. Hoće li Tudor shodno tome u trenucima kada momčad prolazi rezultatsku krizu ponuditi šansu Čolini ili Dolčeku, zanimljivo je pitanje na koje samo Tudor zna odgovor. Ali, jasno je da su Čolina i Dolček konkurencija za alternacije na lijevom boku u trenutku kada momčad treba osvježenja.

Linker
25. travanj 2024 19:54