RONNY HARTMANN AFP
VELIKA DILEMA

KOGA ĆE IZABRATI BREKALO, DALIĆA ILI BIŠĆANA? DOZNAJEMO ŠTO JE ODLUČILO UBOJITO KRILO WOLFSBURGA Vatreni je otpočetka odlučio ići težim putem

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 27. veljača 2020. 12:48

Postoje dva ključna aspekta priče oko Josipa Brekala. Prva je da je naučio ići težim putem. Druga je da je, međutim, u svemu tome odrastao, postajao zreliji i dosad, dojam je, nije griješio. Nije odskakao.

Posljednje dileme koje su se pojavile oko njegova imena, podsjetile su na prošlo ljeto, kada je vagao što odlučiti vezano uz klub, i kada su se pojavili komentari je li mu potrebno mijenjati mjesta, pa čak i u reprezentaciji, jer će tako, govorili su neki, postati taktički lutalica, nedorečen na svakom mjestu na kojeg ga se stavi. Kada sam to stavio pred njega, bio je vrlo direktan:

- Što se kluba tiče, neću donositi nagle odluke, ali vjerujem da postoje trenuci koji označuju prekretnicu. Što se ‘vatrenih’ tiče, izbornik zna da sam spreman za reprezentaciju odigrati koju mi god ulogu namijeni.

WOLFSBURG, GERMANY - FEBRUARY 20: Josip Brekalo of VfL Wolfsburg goes past Marcus Antonsson of Malmo FF during the UEFA Europa League round of 32 first leg match between VfL Wolfsburg and Malmo FF at Volkswagen Arena on February 20, 2020 in Wolfsburg, Germany. (Photo by Maja Hitij/Bongarts/Getty Images)
Maja Hitij/Bongarts/Getty Images) / Maja Hitij Bongarts/Getty Images
Josip Brekalo

Osam mjeseci potom, Brekalo opet, ovoga puta s novim trenerom (Labbadiju je zamijenio Glasner), proživljava klupske dileme, a ujedno ga se, bez njegovih riječi, stavilo u svojevrsni rebus treba li ići u Katar s Dalićem, ili pomoći Bišćanovoj reprezentaciji U21.

Istina je da je Brekalo momak kojemu ništa nije popločeno u karijeri, koji se metaforički i doslovno borio s vukovima u Wolfsburgu, ali otkad je odlučio Dinamovu adresu zamijeniti njemačkom, na sve izazove dobro i zrelo odgovarao. Stoga, klupski, stiže vrijeme promjena koje mora prihvatiti, jer mu treba klub u kojem neće razmišljati je li unutra, na klupi ili na tribini, već je nužno društvo koje jamči kontinuitet. Poznavajući ga, u tom će pravcu i razmišljati ovoga ljeta.

WOLFSBURG, GERMANY - FEBRUARY 23: Josip Brekalo of Wolfsburg in action during the Bundesliga match between VfL Wolfsburg and 1. FSV Mainz 05 at Volkswagen Arena on February 23, 2020 in Wolfsburg, Germany. (Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

Što se reprezentacije tiče, i tu su stvari posve jasne: iako i nije fer da kao već etablirani “vatreni” vadi kestenje iz mlade vatre, koje nije sam bacio, već praktički spašava neke krive odluke nekih drugih ljudi, Brekalo je svjestan svog statusa kod Dalića, koji se ne bi bunio ako Brekalo pomogne klincima protiv Škotske i Litve u utrci za Euro. Štoviše, taj bi mu naoko altruistični potez donio dodatne kredite. No, koliko doznajemo iz provjerenih izvora, to se neće dogoditi, već će Brekalo biti u zrakoplovu za Dohu. I to zasluženo.

Najbitnije, i da bude u kadru U21, Brekalo je svega svjestan. Otpočetka je, uostalom, odlučio ići tvrđim putem. I zato ga negdje iza ugla čeka konačna nagrada...

Linker
03. svibanj 2024 06:30