REUTERS/Albert Gea Livepic
OCJENA HRVATSKE NOGOMETNE JAVNOSTI

KONAČNA PRESUDA O ČESIMA Bolji su od Turaka, ali Hrvatska je u nečemu bolja od Španjolske

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. lipanj 2016. 00:59

Nema tko nije gledao. Uostalom, to im je svima i posao. Čak i na Malti, tamo je trenutno Dražen Besek, na klupi Birkirkare. Iako su krenule pripreme, vremena za gledanje Eura uvijek mora biti. Susret Češke i Španjolske gledao je pažljivo, radio i bilješke.

Opasnost s lijeva

- Samo se potvrdilo što sam tvrdio i prije Eura. Tada sam u neformalnim razgovorima, u društvu, uvijek govorio kako je Češka za nas teža utakmica od Turske. Da, Česi su pokazali da su bolji od Turaka, tu nema nikakvog spora - priča Besek, koji je i konkretizirao svoje tvrdnje.

- Iako nemaju u svojim redovima klasu, osim, naravno, Rosickog koji je već u godinama, Česi znaju igrati nogomet, disciplinirani su, iskusni, a kako su slična nogometna škola kao naši, tako nam i poslovično manje odgovaraju.

Posebno je Besek apostrofirao lijevu stranu.

- Onaj Limbersky se često ubacuje naprijed, s desne strane nisu toliko opasni. Ali najopasniji su iz prekida, tu moramo biti jako oprezni, znaju “ubosti” i tim dugim loptama za napadače, čvrsta su momčad i ne smijemo ih nikako podcijeniti. Nisu slučajno tako dugo izdržali protiv Španjolske.

Goran Sablić, trener Splita, na sličnom je tragu, Čehe neupitno smatra jačima od Turaka. Uz jedan “ali”...

- Zapravo je teško steći pravi dojam iz utakmice sa Španjolskom. Jer, bili su veliki dio susreta u svom šesnaestercu, tek nekoliko puta zaprijetili. Ipak, dobri su, ozbiljan suparnik, no Hrvatska je pokazala svoju snagu. Budemo li takvi protiv Čeha, vjerujem da neće biti problema.

Zoran Vulić je trenutno u Hrvatskoj, čeka papire od Šerifa, radi se na raskidu ugovora, ali to nije jednostavno kad je moldavski klub u pitanju. No, dotad Vulić uživa u Splitu i gleda Euro, navija svim srcem za Hrvatsku.

- Slažem se da utakmica sa Španjolskom možda nije mjerilo kakvi su Česi, iako i ja mislim da su bolji od Turske. Na neki način Turci su me malo i razočarali, doduše, dobro da jesu, ha-ha. Naravno, to su i zasluge Hrvatske, koja je odigrala vrhunski. I ako ponovimo to, Česi će pasti - tvrdi Vulić te dodaje:
- Očekujem sličnu utakmicu kao ovu Španjolske i Češke, iako u nekim smo stvarima mi pokazali više od Španjolaca. Recimo, igramo puno okomitije, s više igrača u završnici. Kod Španjolaca se uglavnom sve svodilo na same napadače, kod nas sudjeluju i Perišić, Mandžukić, Brozović..., tako da je to naša prednost.

A koje su češke dobre strane?

- Organizirani su, iskusni, disciplinirani.

Treba li Čačić promijeniti sastav ili ići na Čehe s istim 11?
- Znate kako se kaže, momčad koja pobjeđuje i igra dobro ne treba mijenjati. Možda da pronađe mjesto za Pjacu, ali nije nužno. Imamo kvalitetu, važno je samo da budemo pravi, tko god igrao i vjerujem u pobjedu. Također, to što imamo tri boda i što nam pobjeda nije imperativ, ne smijemo vrtjeti u glavi. Mi Hrvati kad kalkuliramo onda nam se to osveti, zato, po pobjedu.

Nakon trojice trenera nazvali smo i Karla Lulića. Mladi Osječanin igrao u češkom Bohemiansu 1905, jako dobro poznaje Čehe. I pomalo neočekivano nam je kazao:
- Mene su Česi razočarali, ništa nisam vidio od njih! Hrvatska je puno jača, po svemu, ne može se kvaliteta uopće mjeriti, samo da budemo na razini susreta s Turskom i upisat ćemo pobjedu.

Što ga je to toliko razočaralo?
- Prvo, nije mi jasno zašto nije igrao Škoda otpočetka, pa taj Pawelka, koji je također odličan igrač. U veznom redu nisu napravili ništa, te dvije-tri prilike koje su imali došle su iz prekida i ubačaja, to je jedini način na koji mogu zaprijetiti. Istina, taktički su dobri, organizirani, ali u svemu drugome teško mogu parirati. Vjerujem u pobjedu Hrvatske!

Linker
05. svibanj 2024 16:56