StoryEditor
 Ronald Goršić / Cropix
NAPETA SITUACIJA

KORONAVIRUS KROJI KRAJ SEZONE U HNL-U! Objavljeno koje će dvije utakmice biti odigrane bez gledatelja, stigle i posebne upute HNS-a

KORONAVIRUS NA SPORTSKIM BORILIŠTIMA Preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite preporučila ograničen broj gledatelja na sportskim priredbama
Autor: Dražen AntolićObjavljeno: 10. ožujak 2020. 12:43

Istra 1961 bez gledatelja sa Rijekom i Hajdukom!

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite i mišljenju Županijskog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije te odluke Hrvatskog nogometnog saveza o nastavku natjecanja iz pulskog nogometnog prvoligaša izvijestili su kako će se utakmice 27. i 28. kola na rasporedu 14. i 21. ožujka odigrati bez prisustva gledatelja. 

Istra 1961 u subotu 14. ožujka u Puli će ugostiti Rijeku a tjedan dana kasnije na stadionu "Aldo Drosina" gostovat će Hajduk u sklopu 27. kola Prve Hrvatske nogometne lige.

"Obje utakmice igrat će se bez prisustva gledatelja te neće biti prodaje ulaznica", priopćili su iz pulskog prvoligaša.

Istarski Zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak posebne preporuke radi sprječavanja epidemije koronavirusa kojima se, među ostalim, do daljnjeg odgađaju svi skupovi na otvorenome i u zatvorenim prostorijama, od dječjih priredaba i rođendana, preko sportskih, kulturnih, poslovnih i drugih događaja, do izleta.

  

Slaven Belupo  i Gorica u subotu ipak s gledateljima!

Slaven Belupo će ove subote s početkom u 15 sati ugostiti Goricu, a gledateljima će biti omogućen dolazak na Gradski stadion 'Ivan Kušek Apaš'. Razlog za takvu odluku koprivničkog prvoligaša je taj što Farmaceute na domaćim utakmicama zadnjih par godina prati manje od tisuću ljudi, osim ako su u pitanju dvoboji s Dinamom i Hajdukom. Dakako, odluku još moraju potvrditi i županijski stožer civilne zaštite te županijski Zavod za javno zdravstvo.

 

Lokosi s gledateljima protiv Osijeka

Lokomotiva će utakmicu s Osijekom (petak, Kranjčevićeva, 18 sati), organizirati u skladu s preporukama Stožera CZ RH, uključujući i ishodovanje suglasnosti Županijskog stožera CZ i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo. S obzirom da ne očekujemo više od 1000 gledatelja, te da smo poduzeli sve mjere s punktovima s dezinfekcijskim sredstvima, uvjereni smo da neće biti potrebno igrati bez gledatelja.

Rijeka neće prodavati ulaznice za polufinale Hrvatskog kupa

HNK Rijeka obavijestio je svoje navijače da privremeno prekida prodaju ulaznica za utakmicu polufinala Kupa Hrvatske koja se 18. travnja igra na Rujevici. Priopćenje riječkog kluba prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

Hrvatski nogometni klub Rijeka pozorno prati situaciju oko širenja koronavirusa. Važno je naglasiti da će HNK Rijeka poštivati svaku odluku odnosno preporuku koju donese civilna zaštita Republike Hrvatske.

U slučaju odluke da se utakmice Hrvatski telekom Prve lige u kojima sudjeluje HNK Rijeka odgode ili moraju igrati pred praznim tribinama zbog prijetnji širenja koronavirusa, HNK Rijeka poštivat će odluku nadležnih institucija i postupat će sukladno uputama kao što rade svi svjetski klubovi u ligama u kojima su nadležne institucije donijele odluke da se utakmice odgode ili igraju pred praznim tribinama.

Ujedno, HNK Rijeka je s obzirom na preporuku Nacionalnog stožera civilne zaštite, privremeno obustavio prodaju ulaznica za utakmicu polufinala nogometnog Kupa Hrvatske između HNK Rijeka i NK Osijek (18. ožujka).

Sukladno daljnjem razvoju situacije, odluka o odigravanju s ili bez gledatelja ili odgodi navedene utakmice, bit će donijeta do kraja tjedna u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite PGŽ-a odnosno Hrvatskim nogometnim savezom.

O svim detaljima vezano uz nastavak prodaje ili povrat novca za već kupljene ulaznice, navijači će biti pravovremeno obaviješteni", stoji u priopćenju.

 

------------------------------------------------------------------------------------

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je izdao preporuku da se obustave sva javna događanja s više od tisuću ljudi. Znači li to da će biti prekinuto nogometno prvenstvo? Ili će se igrati s manje od tisuću gledatelja? Ili bez publike? U HNS-u će tijekom utorka odlučiti kako dalje, nakon što su u ponedjeljak Gorica i Lokomotiva odigrale po redovnom programu. O tome se moraju izjasniti vodeći ljudi Saveza. Budući da nema previše termina u pričuvi i da su kod nas svi navikli na prazne tribine, ima logike da HNL ide dalje bez gledatelja ili s limitiranim posjetom.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je:

- Više zemalja Europe uvelo je ovu mjeru. Mi smo razmatrali je li potrebno takvu mjeru uvoditi jer imamo povoljnu situaciju. Smatramo da je sad pravi trenutak da je uvedemo kako se bolest ne bi širila. Na velikim skupovima nemoguće je kontrolirati je li netko asimptomatski kliconoša, a ako nam se na velikom skupu dogodi širenje, trebat će nam znatni kapaciteti da takve potencijalne pacijente obradimo - rekao je Capak.

Za manje skupove moraju se osigurati potrebni higijenski uvjeti. Sportska natjecanja ulaze u ovu mjeru, a za hrvatske sportaše u državi i svijetu vrijede sve upute kao i za druge građane.

Priopćenje HNS-a: Liga se nastavlja, sa ili bez gledatelja!

Nastavno na objavljene mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 9. ožujka, odgovarajuća tijela Hrvatskog nogometnog saveza donijela su upute za odigravanje nogometnih utakmica u sljedećem razdoblju. 

Sljedeće upute zajednički su odredili rukovodstvo Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom i izvršnim direktorom Marijanom Kustićem, Izvršni odbor HNS-a, Medicinska komisija HNS-a s predsjednikom prof. dr. Draganom Primorcem, Natjecateljska komisija HNS-a na čelu s predsjednikom Antom Vučemilovićem-Šimunovićem, Komisija nogometnih sudaca s predsjednikom Antom Kulušićem, povjerenik za natjecanje HT Prve lige Josip Brezni te povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković:

1. Obavezno je poštivanje svih odluka, mjera i preporuka koje je propisao te koje će eventualno propisati Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odnosno druge nadležne državne institucije.

2. Uzimajući u obzir kalendar natjecanja HNS-a, sva natjecanja pod ingerencijom HNS-a nastavljaju se sa ili bez gledatelja.

3. Organizatori utakmica obvezni su u cijelosti poštivati i provoditi mjere Stožera civilne zaštite RH.

4. Pritom ističemo obvezu organizatora da uoči utakmica moraju ishoditi suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo vezanu za ispunjenje propisanih uvjeta za organizaciju utakmice.

Hrvatski nogometni savez nastavit će pozorno pratiti situaciju s epidemijom novog koronavirusa SARS-CoV-2 te će prema potrebi odrediti nove mjere i izdati nove upute, o čemu će nogometna obitelj i javnost biti pravodobno obaviještena.

 

Dragan Primorac, predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a, najavio je odluku o HNL-u u utorak.

- Napravit ćemo telefonsku sjednicu Zdravstvene komisije. Ne mogu prejudicirati zaključak, moje je mišljenje da se treba poštivati preporuka države. Upravo je država ta koja odlučuje u ovakvim slučajevima, a ne FIFA niti UEFA. No, što znači tisuću gledatelja? Ako je jedan zaražen, previše je - kazao nam je Primorac.

Jednako nam je rekao i Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL:

- U HNS-u ćemo razmotriti sve aspekte. Glavnu riječ ima Zdravstvena komisija. Dakako, da postoji više opcija. To je nova situacija.

Dakle, HNL bi teoretski mogao biti prekinut, ali zapravo za to ne postoji pravi razlog. Barem nije javno poznat. No, HNL bez publike je možda najrealnije rješenje za predstojeće utakmice. Eto, koronavirus došao je na indirektnim putem i naš nogomet.

Još 27. veljače Zdravstvena komisija HNS-a objavila je preporuke. U njima je istaknula kako je najbolja prevencija mogućeg širenja virusa SARS-CoV-2 daljnje provođenje redovitih higijenskih mjera te zaštite od zaraznih bolesti.

Konstatirali su:

“Najbolja zaštita igrača i drugih članova ekipa je redovita higijena ruku, upotreba jednokratnih maramica koje treba odmah ukloniti i rana izolacija osoba sa sumnjom na zarazu virusom SARS-CoV-2. Prilikom dolaska igrača molimo da svakog prethodno kontaktirate glede eventualne izloženosti virusu SARS-CoV-2. Molimo da prilikom organiziranja budućih okupljanja uzmete u obzir moguću potrebu za povećanim brojem jednokratnih rukavica, kirurških maski, dezinfekcijskih gelova za ruke u slučaju sumnje na širenje virusa SARS-CoV-2. Dolaskom na mjesto boravka da provjerite ima li tko od osoblja simptome zaraze virusom SARS-CoV-2 ili je putovao izvan zemlje unatrag dva tjedna te postupite shodno uputama nadležnih ustanova”.

U Italiji se igra bez gledatelja, prvi to nisu htjeli, ali onda su mimo odluke države nastavili Serie A kako bi se završila do Eura. U Švicarskoj je liga prekinuta, u mnogim državama su također odgode pojedinih susreta. Što slijedi? Prijeti li Starom kontinentu kolaps sezone? To bi imalo goleme posljedice jer kako će se odrediti tko ide u europska natjecanja. Hoće li se epidemija uopće smiriti do Eura?

Financijska šteta nije velika

Dok europski klubovi broje milijune eura minusa zbog praznih tribina na utakmicama Lige prvaka, hrvatski klubovi neće pretrpjeti značajnije financijske posljedice. Naime, prihodi od ulaznica uglavnom nisu nešto bitni u zatvaranju godišnjih budžeta.

Hajduk je jedini klub u državi kojeg u prosjeku prati više od 10.000 gledatelja po utakmici. Rijeka, Dinamo i Osijek na domaćim HNL utakmicama imaju u prosjeku po nekoliko tisuća gledatelja, a ostali su debelo ispod tisuću. U ostalim sportovima tek je Zadar u ABA ligi imao prosjek od možda četiri, pet tisuća gledatelja....

Upute za one koji žele imati gledatelje

- Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima

- Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i da izbjegavaju bliži socijalni kontakt

- Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 ºC) da ne dolaze na manifestacije

- Prije početka manifestacije dobiti suglasnost Županijskog stožera Civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute

Sve informacije mogu se pronaći na stranicama:

- https://www.hzjz.hr

 

Linker
17. lipanj 2020 01:20