ZELJKO PUHOVSKI Cropix
KONAČNO!

Bijeg s dna ljestvice: Cibona u trileru pod Tornjem stigla do prve pobjede u ABA ligi

Neizvjesna je završnica otišla na stranu domaćih, a briljirao je odični Tomislav Buljan
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. studeni 2023. 16:27

CIBONA - MORNAR 73:72 (18:20, 15:19, 25:15, 15:18)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 500. Suci: Nikolić, Oberknežević i Jurac (Srbija).

CIBONA: Vuković, Radovčić 11p, 5a, Perasović, Mustapić 5, Proleta 6, Majcunić 2, Pavković, Aranitović 12p, 4s, 3a, Ferderber, Stein 11, Buljan 19p, 13s, Bošnjak 7p, 5s.

MORNAR: Johnson, Starovlah, Lewis 114p, 4s, 3ol, Kovačević 3p, 3s, Mawien, Miković 9p, 4s, 4a, Waller 15, Gavrilović 18p, 5s, Jovanović 9p, 3a, Vranješ 1p, 7s, 3a, Murray 6p, 3s, 3a, Radetić.

Luda energija Tomislava Buljana, pritisak na skok u napadu, kako Buljana, tako i Domagoja Prolete u završnici te trica Alexa Steina donijele su Vukovima prvu pobjedu u ABA ligi, slavlje nad direktnim konkurentom u borbi za ostanak Mornarom, od 73:72. Doduše, za tako što je Cibona morala preživjeti užasno prvo poluvrijeme, morala je pronaći energiju Krešimira Radovčića, Aleksandra Aranitovića i, svakako, Tomislava Buljana početkom drugog poluvremena u kojemu se ekspresno vratila u šansu. No, opet, uza sve to, nakon što je Cibona imala 73:71 na devet sekundi do sirene, Jakov Mustapić je napravio dogovoreni faul na centru nad Dwightom Murrayom te ga poslao na crtu na pet sekundi do svršetka. Murray je stavio prvo, pa promašio drugo bacanje, no na skoku se ukazao Milija Miković i pokušao ubaciti za pobjedu Mornara, ali lopta je ostala na obruču na veliku radost Vukova.

Cibona na otvaranju utakmice nije imala rješenja na picku Mornara, pa je Alex Gavrilović za uvodnih pet minuta ubacio 14 poena. Samo iz razloga jer je Mornar šutirao 2-12 za tri u prvom dijelu, gost nije imao veću prednost na velikom odmoru veću od 39:33.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Međutim, Cibona je otvorila s nizom 12-0 drugi dio, a ritam Radovčića, Aranitovića i Buljana - koji je ozlijedio načeti gležanj koncem prvog dijela, ali je ipak zaigrao u nastavku - odvela je Cibonu na 49:41. Međutim, tada je Antabia Waller poveza tri trice, a kasnije strpao još dvije. Cibona je propustila privesti utakmicu kraju bez panike, ali promašivali su se penali, pa i mrtvi zicer, kakav nije stavio Tomislav Buljan. No, prva je pobjeda ipak na kontu u ovoj sezoni.

- Utakmica nije bila kvalitetna, a dobili smo, kao i u Splitu u našem prvenstvu u ponedjeljak, na kulturi Pistonsa nekada, "winning ugly". Važna je ova pobjeda za nas, bit će to svaka ove sezone. Imali smo problema s pick igrom Mornara u početku, a kad smo tu promijenili obranu, počeo je šuteve stavljati Waller. Opet, mogli smo sve završiti i ranije da je bilo više koncentracije. I ako nismo imali sreće kod onog zicera Buljana koji je iscurio, ona nas je pogledala na koncu, na onom promašaju Mikovića nakon skoka u napadu kod promašenog penala Murraya - rekao je Cibonin trener Jakša Vulić.

Zašto je uopće Murray poslan na crtu na pet sekundi do sirene, kod 73:71.

- Bio je dogovor a radimo faul, doduše, ne baš na Murrayu, jer smo željeli imati loptu odluke u svojim rukama, a nismo željeli niti poraz tricom, imali bismo u najgorem slučaju produžetak.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Tomislav Buljan je odigrao utakmicu za 19 poena i 13 skokova, svakako je to bilo njegovo najbolje izdanje otkako je stigao pod Toranj.

- Energetski dio kod njega nikada nije upitan, tu se samo radi o stjecanju neophodnog iskustva. Treba mu malo bolja kontrola reketa, malo bolje čitanje nekih stvari u napadu, ali to se može dobiti samo s iskustvom. Ukupno mi s iskustvom imamo velikih problema, uostalom to se može očitovati i u tri kontre koje nismo realizirali. Ali, gledajući ukupno na cijelu situaciju, ja dečkima doista nemam što zamjeriti - zaključio je Jakša Vulić dodajući kako je na koncu pokretače preokreta u nastavku Radovčića i Aranitovića u završnici ostavio na klupi, jer...

- Tako je jednostavno ispalo Imali su veliku minutažu, trebalo nam je svježine, a kako se otvorilo da smo vodili, nadao sam da ćemo obranom završiti utakmicu.

S druge strane, Mihailo Pavićević, strateg Mornara, nije bio zadovoljan.

- Dobili smo tri od četiri četvrtine, pa je jasno kako je presudio naš katastrofalni ulazak u drugo poluvrijeme u kojemu nismo zabili koš pet minuta. Na kraju nas je pobjede stajao skok u napadu Cibone, samo u zadnjem posjedu Cibona je dva puta skočila u napadu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 22:53