Luka Gerlanc/CROPIX
ODNOSI LOŠIJI NEGO IKAD

BILO KUDA, ZVEZDA SVUDA! Zašto su u svim spornim zbivanjima u naslovnim ulogama ljudi iz tog kluba, što izaziva sve jači revolt u Dalmaciji...

Piše: Ivo MikuličinObjavljeno: 26. siječanj 2020. 16:26

Dvojba je kako početi kolumnu!? Sa starom arapskom poslovicom “Psi laju, a karavane prolaze” ili parafraziranjem reklamne poruke za Kiki bombon u stilu “Bilo kuda, Zvezda svuda”!?

U svim spornim zbivanjima regionalnih liga igrači, navijači i funkcionari beogradske Crvene zvezde obično su u naslovnim ulogama, ali njihovi incidenti po nepisanom pravilu ostaju nekažnjeni. Pogotovo u košarkaškoj, za koju je jedan od osnivača, Slovenac Roman Lisac, naivno najavio “da će biti jadranska, a ne jugoslavenska”. Dalmatinski sportski djelatnici je, ruku na srce, ne doživljavaju baš kao Jadransku.

“Crveno-beli” nisu otputovali u Podgoricu na utakmicu Regionalne lige zbog “opasne političke situacije”. Istodobno, opasno divljanje Delija pred crnogorskim veleposlanstvom u Beogradu samo je vratilo sjećanja na lanjski nemili incident, kada domaći navijači sat vremena nisu dozvoljavali početak utakmice Crvena zvezda - Budućnost.

Nitko ne ispada!?

Iako nemaju ni približno istu kvalitetu kao u košarci, “crveno-beli” imaju sličan recept ponašanja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi. Nema Dalmatinca koji bi opravdao incident koji se zbio na splitskoj rivi prije utakmice Mornar - Crvena zvezda, ali beogradski je klub taj “slučaj” zlorabio do te mjere da nije doputovao na dvije preostale splitske utakmice Regionalne lige.

Beograđani su svejedno sačuvali status regionalnog prvoligaša, uz službeno obrazloženje “da se zainteresirani splitski POŠK i šibenski Solaris nisu žalili u roku od 24 sata poslije službenog objavljivanja konačne ljestvice Prve regionalne lige”. Stoga, neovisno o jasnoj odluci disciplinskog suca Saše Pavličića-Bekića, logika navodi da bi u konačnici mogla proći bez posljedica i jednostrana odluka košarkaša Zvezde da ne putuju u Podgoricu.

- Odgovorno tvrdim da je ABA liga vrlo korisna za košarku, ali uz uvjet da se sve događa po jasno zapisanim sportskim pravilima - jednostavno je poentirao odmjereni Livnjak Ivan Velić, koji je ostavio zapažen trag u utihlom šibenskom Jollyju, ali je malo zbunio novinare izjavom: - Ove godine nitko ne ispada iz ABA lige.

Većina dalmatinskih vaterpolskih djelatnika, pak, podržava nedavni TV istup Tomislava Družaka, bivšeg predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Perverzna Druga liga

- Ne vidim velike koristi od Prve regionalne vaterpolske lige, kad naša tri najbolja kluba dominiraju u njoj!? Kad je dvojbeno je li im korisnije i jeftinije igrati protiv Šapca, Partizana i Crvene zvezde ili se sudarati sa Solarisom, POŠK-om i riječkim Primorjem - izjavio je nedavno Družak.

Ako bismo slijedili Družakove misli, stigli bismo do, u sportskom smislu, još perverznije priče ili do Druge regionalne vaterpolske lige. Tamo gdje mali, mahom siromašni klubovi umjesto autocestom do Rijeke ili Makarske moraju put pod noge do Kragujevca, Niša...

Što bi, primjerice, falilo Prvoj hrvatskoj ligi, u kojoj bi prema četverokružnom sustavu igrali Jug, Mladost, splitski klubovi Jadran, POŠK i Mornar, šibenski Solaris, riječko Primorje te netko od preostala tri člana Druge regionalne lige (Zadar, Medveščak, Galeb)!? Dva od potonja tri kluba bi s aktualnim hrvatskim B ligašima (Bellevue, KPK, Opatija…) mogli, pak, participirati u Drugoj hrvatskoj ligi “pristojne” kvalitete. Ligi koja bi silno značila nekim starim dalmatinskim klubovima.

Odnosi lošiji nego ‘01.

U Dalmaciji (čitaj: Šibeniku i Splitu) raste otpor i protiv Druge regionalne košarkaške lige. Od teze “da samo škodi mladim nadarenim igračima” (prof. Vinko Bajrović), do šibenskog prijedloga da bude podijeljena na dvije skupine.

Sporna zbivanja tjeraju nas, pak, na najvažnije pitanje - jesu li regionalne lige ispunile temeljnu zadaću zbližavanja država, razdvojenih ne tako davnim ratom, ili su u pravu oni koji su 2001. godine, kad je počela Jadranska košarkaška liga, ustrajali u stavu “da sport ne treba žuriti ispred politike!?

Nije baš lako izbrisati dojam da su politički odnosi Srbije s Hrvatskom i Crnom Gorom na nižoj razini u usporedbi s vremenom kad je utakmicom Budućnost - Cibona (78:91) otvorena Prva regionalna liga, kad je splitski novinar Danijel Trumbić u izvješću iz Podgorice napisao: - Utakmica je bila previše obična, odigrana u prijateljskoj, gotovo idiličnoj atmosferi. Među više od tri tisuća gledatelja našao se i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Glava u pijesku

Priču o neprihvatljivim zbivanjima u regionalnim ligama dodatno upotpunjuju sudačke rabote. Košarkaška utakmica Zadar - Igokea samo nas je podsjetila na derbi Druge regionalne vaterpolske lige Solaris - Radnički, kad je beogradski sudac Dragan Anđelić spornim zvižducima za samo 25 sekundi anulirao dotad sigurno vodstvo Šibenčana i spasio Kragujevčane od poraza.

Tužna i pomalo bijesna zadarska publika je, pak, za neuspjeh domaćina optuživala trenera, upravu, pa čak i HDZ (!?), ignorirajući činjenicu da je “kum” u slavlju Igokee bio slovenski arbitar Saša Pukl. Kad se lomio pobjednik, nije svirao gostima osobnu u napadu, koja bi mogla biti ogledni primjer procjene takvog faula u košarkaškim udžbenicima. Istodobno, oba su njegova “mudrovanja” oko Allenova auta i (ne)namjerne osobne Ivanova imala isti zaključak. Na štetu Zadra.

Ima dana kad u hrvatskoj košarci i vaterpolu, kad je riječ o regionalnim ligama, prevladava nojevsko zabijanje glave u pijesak. Zašto se zvezdašu Draganu Čoviću i sličnima ne udari argumentirana “kontra”!? Kakvog bi, primjerice, smisla imala ABA liga bez Zadra, koji i u najtežim trenucima u Višnjiku okuplja u prosjeku 4 tisuće gledatelja!?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 22:32