Antonio Jordano, Crvena zvezda - Zadar

 ABA liga
PRAVI PODVIG

Božić je Zadranima stigao i bez Božića! Evo kako je Jusupova momčad uspjela kreirati čudo u Beogradu

Svrstati tog trenera naučnika na klupu euroligaša nova je razina genijalnosti nečijeg bahatog uma...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. studeni 2022. 20:50

U vrijeme kad je za hrvatsku košarku malo dobrih vijesti, u vrijeme dok se reprezentacija skuplja ne bi li prošla pretkvalifikacije za kvalifikacije za Eurobasket, kad se počinje kopati po dnu i kreću se mijenjati svi postulati hrvatske košarke, Zadar je kreirao malo čudo.

Jer, pobijediti Zvezdu u Beogradu, nedodirljivog vladara ABA lige unazad nekoliko godina, skupocjenu euroligašku momčad koja nema manje od deset milijuna eura proračuna, a s druge strane stoji momčad koja košta 350.000 eura, niti lipe više i kojoj, ktome, nije igrao najbolji igrač dosadašnjeg dijela sezone Luka Božić, baš je pravo čudo.

Pa, kako se to dovraga, zbilo?

Danijel Jusup je uhvatio Zvezdu na krivoj nozi, stigao je na noge momčadi koja ima previše igrača da bi postigla kemiju unutar svlačionice, a niti joj na klupi ne sjedi čovjek koji takav projekt momčadi može voditi. Ono što su za Vladimira Jovanovića dok je vodio Cibonu bili Alkar ili Zabok, sada je na klupi Zvezde bio - Zadar. Na kraju dana, i klupa Cibone je za Jovanovića bila previše, a svrstati tog trenera naučnika na klupu euroligaša nova je razina genijalnosti nečijeg bahatog uma.

Ali, što to briga Zadra. Njemu, pak, Luka Božić nije falio u Beogradu. Jer, Zadar nije odigrao bolju utakmicu ove sezone. Čak je dojam da je igra Zadra bila lepršavija, mnogo raznovrsnija nego kad je sve u rukama Luke Božića. Imao je tako Zadar tri igrača na 20 plus poena, sjajnog Darija Drežnjaka, snajper u rukama Antonija Jordana i sveprisutnog "MVP-ija i bez MVP-ija" Marka Ramljaka. Te niz sjajnih rola, poput one Karla Žganeca, Arijana Lakića ili Juana Davisa. Pogodio je Zadar 14 trica, nadskakao je Zvezdu (35-31), imao je veći broj asista (24-22), bio je u ponedjeljak navečer u Beogradu jednostavno - bolja momčad.

I stigao je sačuvati prednost, odigrati mirnu završnicu, uzeti ono što mu se nudilo cijelu večer. Znao je Zadar kako iskorsititi mekanu Zvezdu na startu, pa je stigla i serija trica s kojom su Zadrani otišli na plus 19 u trećoj četvrtini, ali i ideja Danijela Jusupa koji je poremetio promjenama obrane Zvezdinu rutinu na početku, a onda i otupio agresivnost Zvezdinih bekova, gurajući Žganecu ili Drežnjaku u ruke prijenos lopte.

Na sve to se nalijepilo i nešto što je neobično za Zvezdu u vladavini Nebojše Čovića. Znala je Zvezda proteklih godina u regiji imati teških večeri poput ove, ali kad bi ušla u problem, odmah bi zaigrala s osam igrača protiv pet. Sva tri suca su spašavala tada Zvezdu, ako netko nije shvatio. Sada to nije bio slučaj, što bi moglo značiti i da je Čović pustio trenera da se utopi.

Da ne bude zabune, nije Zadar imao sudačku pomoć u Beogradu, imao je suđenje koje je bilo samo - normalno. Problem ABA lige je dugo taj što normalno često nije normalno...

Kako bilo, svima Zadru treba skinuti kapu za ovaj podvig. Kao i za skor 4-2 na uvodu u sezonu. Kako se do sada sa sedam pobjeda ostajalo u ABA ligi, znači da je Zadar dvadeset kola do kraja premašio pola puta do spasa, što je glavni cilj sezone. I Cibona je na 3-3, Split, pak, na 2-4. Kombinirano su naši klubovi na 9-9. A to je skor koji obećava da će se sva tri bez problema spasiti.

Možda se nešto ipak kreće...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 05:27