Slavlje u Višnjiku nakon pobjede Zadra nad Partizanom

 LUKA GERLANC/CROPIX
EUFORIJA NA VIŠNJIKU

Čarolija Božića obasjala je grad košarke, ali još jedan igrač trenutačno je u životnoj formi

I prije nego je počela utakmica s Partizanom, po Zadru se trubilo kao da je već osvojeno prvenstvo
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 27. prosinac 2023. 13:39

Badnjak u Zadru uvijek donosi poseban šušur. Brojni Zadrani zajedno sa svojim najmilijima “bace đir” po gradu, gdje iz svakog kantuna mirišu bakalar, fritule i kuhano vino, dok je neizostavna i pjesma. No, Badnjak 2023. pamtit će se na drugačiji način. Poseban. Jer su Danijel Jusup i njegovi momci već nešto prije sedam sati navečer svojim navijačima poklonili najljepši mogući božićni poklon. U krcatoj Krešinoj dvorani pao je Partizan.

Mirisala je ova utakmica u zraku desetak dana. Na Badnjak u Zadar dolazi euroligaški Partizan predvođen Željkom Obradovićem. Nije dugo trebalo da se u Zadru rasplamsa ona prava košarkaška priča. O utakmici se pričalo danima i napokon je došlo to dugo iščekivano Badnje jutro. Grad je bio standardno “krcat”. Na Adventu i Forumu, Kalelargom i rivom, pjevale su se božićne pjesme, ali i one navijačke, zadarske. No ovaj put su stihovi “Božić dolazi” imali jedno sasvim drugo značenje.

Ulazilo se u prvoj četvrtini

Stopio se ugođaj Badnjaka i euforije pred utakmicu i to je u gradu kulminiralo pravom feštom. Šal je bio čest modni dodatak, no samo onaj navijački jer se na to poklopio sunčan i topao dan, tako da božićni džemper s likom Luke Božića nije trebalo prekrivati kaputom, dok su oni hrabriji “đirali” gradom u majicama kratkih rukava. Ovog puta standardno pitanje za Badnjak “di si za ručak?”, zamijenilo je ono “ideš na utakmicu?” i “oćemo dobit?”

Nije bilo puno vremena za odmor nakon ručka jer se znalo da će dvorana biti puna i da se mora doći bar sat vremena ranije da bi se izbjegle gužve i uhvatilo svoje mjesto. Tako da su se mladi i stari, žene i muškarci s još neslegnutim blagdanskim ručkom zaputili prema dvorani.

image

Gledatelji u Višnjiku

LUKA GERLANC/CROPIX

Iz mnogih automobila odzvanjao je Zoran Jelenković, trubilo se kao da se osvojilo prvenstvo, a utakmica još nije ni počela.

Bilo je i onih “neiskusnih”, koji su mislili da je dosta doći dvadesetak minuta prije, pa se stvorio red gotovo do Voštarnice. Većina takvih je i propustila dobar dio prve četvrtine.

Više od pola dvorane bilo je popunjeno pola sata prije utakmice, kada su na teren istrčali košarkaši Zadra koje je popratio gromoglasan pljesak i pjesma te se odmah vidjelo da će se utakmica igrati “šest na pet”.

Jusup pod temperaturom

Nije pljesak popratio samo košarkaše Zadra. Kad je pod svodove dvorane Krešimira Ćosića ušetao Željko Obradović, prolomio se gotovo identičan pljesak kao i prema svojim igračima, poneki su se iz poštovanja prema liku i djelu velikog trenera ustali sa svojih sjedala. Poštovanje prema Zadru ima i sam Obradović koji uvijek ističe da mu je drago doći u Zadar te je na pljesak odgovorio tako što se naklonio prema dijelu tribina s najvatrenijim domaćim navijačima.

Poštovanje je iskazao i kada je na parket poslao najjaču petorku, iako su u zgusnutom rasporedu Eurolige odigrali dvije utakmice u tri dana.

Ozračje se s tribina prenijela i na parket pa je tako Zadar i otvorio susret, u transu i odmah pokazao tko je gazda u Krešinoj dvorani.

image

Luka Božić

JURE MIŠKOVIĆ/Cropix

Samo par dana prije utakmice nije se znalo hoće li ju voditi Danijel Jusup, jer je trener Zadra imao visoku temperaturu. Propustio je tako i utakmicu u Sinju protiv Alkara, koju je vodio njegov prvi pomoćnik Toni Dijan. Propustio je Jusup i većinu treninga pred Partizan, ali je na konferenciji za novinare istaknuo da je od doma, pod temperaturom pripremao utakmicu, dok ju je pripremio kao da se radi o diplomskom radu, potpuno je nadmudrio kolegu s druge strane.

Zadar je Partizanu zatvorio igru u reketu koja im je inače jedno od glavnih oružja te igrači Partizana nisu uspijevali doći do laganih poena. Odlučio je Jusup riskirati i puštati im šut za tri poena. Partizan je pogađao, ali ne dovoljno da isključivo sa šutom dobije utakmicu. Kad se na to sve nadoveže da je Partizan dopustio Zadru da igra svoju igru, punu trke i laganih poena, s dominacijom u skoku, ovaj put čak i s impulsom igrača s klupe. Na sve to otvorio se i šut, dok je takav Zadar, nošen navijačima, jako opasan, nebitno tko bio s druge strane.

Već standardno dominirao je najkorisniji igrač ABA lige, Luka Božić. Ovaj put opet je bio blizu triple-double učinka, s 26 poena, te po devet skokova i asistencija. Ovom utakmicom i cijelom sezonom dokazao je da je igrač za ozbiljne stvari, koji svakako mora biti dio reprezentacije. Obradoviću je zasigurno više puta za vrijeme utakmice prošlo kroz glavu kako je Božić možda mogao igrati za njegovu ekipu. Batmana Božića i ovoga puta je pratio njegov Robin - Dario Drežnjak.

Drežnjak je odigrao najbolju utakmicu ove sezone, možda i cijele karijere. Izluđivao je igrače Partizana sa sedam trica i svaki put kad bi se Partizan malo vratio u rezultat, Drežnjak bi napunio municiju i nastavio trpati koš gostiju.

image

Dario Drežnjak

LUKA GERLANC/CROPIX

Veliki junak pobjede je i kapetan Marko Ramljak, koji je uspio zadržati jednog od najboljih igrača u Europi, Kevina Puntera, na samo šest poena.

Možda nije obrana diplomskog rada, ali dobio je Jusup zaslužene povike s tribina “Jupe, Jupe”. Čovjek za kojeg vrijedi ona da je najteže biti prorok u svome selu, već drugu sezonu radi perfektan posao na klupi Zadra i svakako ga se premalo stavlja u fokus.

Dominirali domaći igrači

Podrška pune Krešine dvorane ipak je bila glavni igrač Zadra u ovoj povijesnoj pobjedi. Ambijent koji je stvoren bljeskalicama, kao nekad upaljačima u Jazinama, nešto je o čemu će se još dugo pričati.

Nije ovo obična pobjeda. Ovo je pobjeda zadarske, ali i hrvatske košarke.

Siromašni Zadar pobijedio je višemilijunsku i trenutno šestu momčad u Europi. U utakmici gdje su dominirali domaći igrači. U punoj dvorani. Bez nepotrebnih i neželjenih povika, s aplauzom za Obradovića i ozlijeđenog igrača Partizana, Alena Smailagića.

Postoji još uvijek ta košarka, ponekad medijski nepravedno zapostavljena. Postoji taj Zadar koji je “stvorija košarku”, postoje i bivši prvaci Europe, Cibona koja uz sve svoje probleme također na terenu radi sjajan posao i Split koji iz sezone u sezonu napreduje. Postoji i publika koja će uvijek podržati i prepoznati dobru priču, ta dobra priča zasigurno je bio Badnjak 2023. u Zadru.

Čarolija Božića tako je ranije došla u grad košarke, jer su igrači Zadra poklonili najljepši mogući poklon svojim navijačima za Božić. Zapjevao je na kraju utakmice i oduševio gledatelje komentator Domagoj Pancirov, zapjevala je na kraju i cijela Krešina dvorana...

“Nije u šoldima sve” i “Božić bijeli”.

Zaista je Božić bijeli, u bijelom dresu nastavlja dominirati i uveseljavati svoje navijače. “Šoldi” dođu i prođu, ljubav, emocije i trenuci kao ovaj u Krešinoj dvorani u Badnjem predvečerju ostaju zauvijek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 00:24