JURE MIŠKOVIC/CROPIX
MEGDAN ZA PRESTIŽ

Cibona i Zadar oči u oči po drugi put u tjedan dana, šanse za doigravanje za obje su momčadi - minimalne

‘Ono što je nama bio cilj kroz sezonu jest riješiti pitanje ostanka u ABA ligi bez ikakvog stresa‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. travanj 2023. 13:37

Drugi puta ovoga tjedna, nakon što je u utorak u sklopu Lige za prvaka Zadar svladao Cibonu (93:76), dva hrvatska kluba odmjerit će snage i u ABA ligi. Bit će to posljednji sudar Cibone i Zadra u regionalnoj ligi, a u onom prvom srazu u sezoni Vukovi su odnijeli pobjedu iz Zadra.

Onaj tko bude slavio u ovom srazu zadržat će još neke teoretske šanse za plasman u doigravanje ABA lige, iako su one i za Cibonu i Zadar mizerne. Stoga će ogled u subotu biti prije svega megdan za prestiž.

image
LUKA GERLANC Cropix

Jer, tko bude slavio, taj će, po svoj zgodi biti bolji od onoga drugoga u ABA ligi. Cibona je ionako u jedinom do sada okončanom natjecanju u sezoni bila bolja od Zadra, svladala ga je u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića, kojega je kasnije i osvojila, a ako ubilježi i drugu pobjedu nad Zadrom u ABA ligi, bit će Vukovi ispred Zadra u ABA ligi. Iz perspektive Cibone, nakon odličnog starta Zadra u sezonu, bila eventualna pobjeda u subotu imala dodatnu vrijednost.

Sad možemo mirnije igrati

Puno toga će se u utakmici u subotu naslanjati na ono što je se odigralo u utorak. Doduše, u odnosu na tu utakmicu, Zadar neće moći koristiti usluge Adema Mekića, ali neće to previše promijeniti odnose na parketu. Zadar je poveo s deset poena viška, onda je istovjetnu prednost dograbila Cibona već do odmora, znači, napravila je plus dvadeset u samo desetak minuta. No, sredinom treće četvrtine Zadar se počeo odvajati, proradio mu je vanjski šut i Cibona je bila sređena.

image
LUKA GERLANC Cropix

Josip Sesar je zajedno sa svojim suradnicima analizirao uzroke poraza i Cibona se nada boljoj partiji u subotu.

- Igramo drugu utakmicu u samo pet dana i kroz analizu smo uvidjeli gdje smo griješili u prvoj utakmici. Prije svega moramo podići intenzitet trčanja, jer smo tu pali u zadnjem periodu. Ne smijemo dozvoliti Zadru napadačku tranziciju, jer to je njihov forte i kroz tu tranziciju postižu i do 50 posto svojih poena. Trebamo utakmicu uvesti u naš ritam, a bit će od velike važnosti kako ćemo kontrolirati defanzivni skok - govori Cibonin trener.

Bez obzira kako se bude rasplela utakmica u subotu, male su šanse da bilo tko od dva suparnika dođe do doigravanja.

- Ono što je nama bio cilj kroz sezonu jest da riješimo pitanje ostanka u ABA lige bez ikakvog stresa, a mi smo to osigurali prije posljednjih utakmica. I s time puno mirnije možemo igrati. S druge strane utakmice Zadra i Cibone uvijek su derbiji i u njih se ulazi s posebnom motivacijom, pa sam uvjeren da će se to i što se tiče nas, ali i Zadra osjetiti na terenu - podvukao je Josip Sesar.

image
LUKA GERLANC Cropix

Nakon što odigraju svoju međusobnu utakmicu, Cibona će u posljednjem kolu na noge MZT-u u Skoplju, a Zadar će dočekati u Krešinoj dvorani zahuktalog euroligaša Partizana. Nakon tih utakmica sljedećeg vikenda, za obje će momčadi - ako se ne dogodi neko čudo, pa netko od njih dohvati doigravanje - ostati borba samo za naslov prvaka. I dio sezone u kojemu će jedni i drugi tražiti svoju najbolju formu. Što god se događalo do domaćeg doigravanja, postaje manje važno kad krene odlučujuća borba za naslov hrvatskog prvaka. Uvijek je to tako...

IZJAVA SESAR:

Prije svega moramo podići intenzitet trčanja, jer smo tu pali u zadnjem periodu u Zadru. Ne smijemo im dozvoliti napadačku tranziciju, jer to je njihov forte i kroz tu tranziciju postižu i do 50 posto svojih poena, kaže trener Sesar

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:27