Cibona je uvjerljivo slavila protiv Splita

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
UVJERLJIV NASTUP VUKOVA

Cibona kao puštena s lanca, ova ekipa uopće ne nalikuje na onu koju je Split pobjeđivao 10 puta zaredom

Cibona je upisala sedmu pobjedu u ABA ligi, s visokih 84:65 su pobijedili Split
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. veljača 2022. 20:18

Cibona je do sedmog trijumfa u ABA ligi ove sezone stigla glatkom pobjedom nad Splitom, na koncu je bilo 84:65, dok su Vukovi vodili i s plus 25, a Gašper Okorn je iskoristio ovu utakmicu i kako bi razriješio neke dvojbe oko postave svoje momčadi. I to je stigao i pri tome mu rezultat nije došao u opasnost. Što će nešto reći o tome i kakvu je utakmicu u Zagrebu odigrao - Split.

Kao puštena s lanca Cibona je otvorila regionalni ogled protiv Splita. Dvije trice pogodio je Nathan Reuvers, jednu je dodao Amar Gegić i imali su Vukovi otvarajućih 9:0. Tu, na žalost Žutih nije bio kraj kanonade kojoj su bili izloženi u Zagrebu. Jer, prvih pet realiziranih napada bila su za Cibonu pogođene trice, još jedna Gegića, a onda i ona Matea Drežnjaka iz kontre.

Do konca prve četvrtine Cibona je šutirala 7:9 za tri poena, jer Amar Gegić je igrao svoju najbolju šutersku utakmicu karijere. Zaključio je prvu četvrtinu sa šutom za tri 4:4, a Cibona je bila na 29:8.

Srđan Subotić, Splitov trener, pokušao je sve što mogao ne bi li razbudio svoju momčad, ali - nije išlo. Jer, Cibona je bila na šutu za tri 8:10 u 13. minuti i imala 39:14. Bila je to, spakirana utakmica, praktički, prije nego li se Split uopće pojavio na njoj.

Onda je Split dobio šansu. Iako je Okron svjestan kako se Jose Vildoza ne snalazi na playu, opet, valjda je slovenski trener pokušao dovesti Vildozu u situaciju i da to sam shvati. Tako je Argentinac odigrao na playu uvodnih osam i pol minuta treće četvrtine, bez ruke pomoći Lovre Gnjdića ili Krešmira Radovčića, a to je rezultiralo posve neočekivanim epilogom. Ili ipak - realnosti, koja se može dopadati Vildozi ili ne, ali Cibona izgleda bolje kad on nije na playu, kad je na dvojci ili - na klupi. Žuti su svakako kupili šansu, odnosno smanjili su na 49:61 u 29. minuti. Okorn je, međutim, izveo Vildozu, uveo je Gnjidića i Vukovi su do početka posljednje četvrtine napravili niz od 7-2 za mirnih 68:51.

Cibona je tako upisala sedmu regionalnu pobjedu i time se praktički spasila, Gašper Okorn je i dalje mister 100 posto, jer Cibona je pod njegovim ravnanjem upisala i četvrtu pobjedu u četiri odigrane utakmice. Usput, u tri je dana pod ključ stavila Zadar u gostima i Split kod kuće. Iz pozicije momčadi koja je najslabije stajala u tom tercetu, barem prema papirnatim prognozama, ne uzimajući u obzir Splitovu poziciju u ABA lige, sada su Vukovi, uoči završnice Kupa, sasvim druga priča. Osjetili su ih i Zadar i Split, a ova Cibona niti malo ne nalikuje onoj koju je Split pobjeđivao deset puta uzastopno.

Split će morati negdje drugdje tražiti bodove spasa i trebat će mu barem tri pobjede. Usput će navijati za Cibonu već u petak, kad će Vukovi na noge Krki u Novo Mesto.

Dodajmo da je u drugoj utakmici 19. kola ABA lige Zvezda pobijedila Megu 76:69, uz 20 poena (šut 8:10) skorašnjeg hrvatskog reprezentativca Karla Matkovića.

Gašper Okorn, Cibonin trener:

- Otvorili iznad svih očekivanja. Sve je odlučila prva četvrtina. Nije moguće odigrati kao u prvom dijelu, ali preduboki pad u trećoj četvrtoj četvrtini. Dobili smo neke odgovore s petorkom koja je ušla u slabiji ritam, na kraju se broji pobjeda. Škrljevo nas čeka u srijedu, korak po korak. Odigrali smo sjajnu obranu na Carteru u petak i sada na Shorteru, tu Drežnjak i Radovčić rade odličan posao. Gnjidić danas završava bez poena u 26 minuta, ali ima šest asista, sedam skokova, samo dvije izgubljene lopte. Je, trebao se "javiti kući"...

Srđan Subotić, Splitov trener:

- Vrlo je jednostavan komentar, Cibona je imala više žara i energije i riješila sve već u prvoj četvrtini. Tu je sve odlučeno. Mi smo nešto pokušali u trećoj četvrtini, stigli na minus 12, ali onda smo napravili dvije, tri pogreške i tu je bio kraj. Perković bi mogao biti s nama do Kupa, za Jonesa su male šanse. Nastojat ćemo napraviti što je moguće bolji posao do konca ABA lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:36