RANKO SUVAR Cropix
ABA LIGA

Cibona otvorila regionalnu ligu gostujućim porazom, trener Vulić zaradio isključenje krajem prvog dijela

Borac je upisao inicijalnu pobjedu u novoj sezoni ABA lige, u Čačku je svladao Cibonu sa 86:79
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. listopad 2023. 20:41

Borac je upisao inicijalnu pobjedu u novoj sezoni ABA lige, nakon što je u Čačku svladao Cibonu sa 86:79. S obzirom na to da je Cibona opet imala problema s rosterom, još je krajem prvog dijela isključen trener Jakša Vulić, zatim je zaostajala i 15 poena razlike u posljednjoj četvrtini, konačnih minus sedam i nije toliko loš rezultat. Bez obzira na to što su Vukovi posljednjih sezone redovno uzimali bodove Čačku...

Loš šut za tri poena

Iako je imala u rukama odluku klubova vlasnika ABA lige, njih 11, donijetu doduše preglasavanjem, kako u Čačku može zaigrati sa svim igračima, Cibona je ipak zaigrala nekompletna. Naime, opet je bilo onako kako je inzistirala Zvezda, predvodnik inicijative da Cibona ne može zaigrati s Tomislavom Buljanom i Domagojom Proletom. Ipak, u odnosu na utakmicu protiv Zadra u sklopu FAVBET Premijer lige, sada je roster Jakše Vulića bio bogatiji za Alexa Steina, Jakova Mustapića i Mateja Bošnjaka, prizdravio je i Domagoj Vuković. Ta četvorica igrača, uz Ivana Perasovića bila su Vulićev izbor u otvaranju utakmice u Čačku, i Cibona se tu odmah držala u priključku, koji se pojačao ulaskom u igru Aleksandra Aranitovića. Ipak, Borac je početkom druge četvrtine otišao na 31:23, što je Cibona odmah vratila, jer je u šut ušao Ivan Majcunić. Vanjski put bio je i enigma za obje momčadi, pa je u prvih 20 minuta Cibona šutirala za tri 4-13, ali Borac je bio tu još i gori s 3-14 dalekometnih projektila.

Cibona je uspjela okrenuti ritam utakmice, čak i povesti, ali je Borac, uz veliku prednost u s crte (16 slobodnih bacanja za dvadeset minuta naspram pet Vukova), opet poveo. Koncem prvog poluvremena Cibona je ostala i bez trenera Jakše Vulića, koji je protestirao nakon što pod obručem nije suđen faul na Domagojem Vukovićem. Dobio prvu tehničku, a onda i drugu, vezanu te je morao napustiti dvoranu, pri čemu je teatralno zapljeskao slovenskim arbitrima. Vuliću doista nje lako s obzirom na sve što se događa s klubom u zadnje vrijeme, pa je njegova reakcija bila sasvim razumljiva, a gomila negativna energija iscurila je na sucima... Borac je sa 42:25 otišao na veliki odmor.

Cibona se držala u trećoj četvrtini, u posljednjih deset minuta Borac je upao sa 59:56, ali je ključ za ovu utakmicu uslijedio u prve dvije minute posljednje dionice kada je Borac nizom od 11:0 otišao na 70:56 i time se doveo u poziciju da mu je pobjeda samo čudom mogla pobjeći. Imao je Borac i 15 viška, a Cibona je na pogon Aleksandra Aranitovića i Jakova Mustapića još jednom stigla do nada, spustila je na šest poena razlike, ali dalje od toga nije išlo.

Bez hrabrosti i integriteta

Cibona je ušla u sezonu s dva uvodna poraza, a i dalje je situacija oko rostera posve neizvjesna. Ovoga tjedna će morati Vukovi u Sinj na noge Alkaru i to bez pet ovoljetošnjih pojačanja, po svemu sudeći. A i čeka ih domaća utakmica protiv FMP-a, u kojoj će, ako se ništa ne promijeni, Vukovi zaigrati opet bez Prolete i Buljana. Kako je Zvezda bila najglasnija u inzistiranju da ta dva igrača ne zaigraju u Čačku, a s obzirom na to da slijedi utakmica s FMP-om, blisko vezanog za Zvezdu, teško će Cibona u jačem sastavu dočekati momčad iz Železnika.

A kad je već takva situacija, mogli bi čelnici Cibone pokazati malo hrabrosti. I integriteta. Jer da je netko drugi u ABA ligi bio u situaciji u kakvoj je Cibona, pa da je pri tome imao i većinske potpise klubova vlasnika da može zaigrati u punom sastavu, taj bi igrao u punom rosteru. Cibona, eto, nije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 10:38