IGOKEA/MARIJA VURUNA Igokea/Marija Vuruna
ABA LIGA 

Cibona srušila FMP u Beogradu, Vukovi bez važne karike do velikog slavlja, Mustapić briljirao s 20 poena

Cibonu sada očekuju dvije utakmice u Favbet Premijer ligi protiv Zaboka i Bosca, obje u Zagreb
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 05. siječanj 2024. 21:19

FMP – CIBONA 72:77 (18:24, 18:20, 17:16, 19:17)

FMP: Watson 3, Živanović, Foster 10, Rebec 9p, 5s, 16a, Subotić 7, Roberts, Stepanović 2, Šaranović 15p, 4s, Simović 3, Matović, Stojanović 23, Kuzmić.

CIBONA: Katanović, Buljan 2p, 9s, Perasović 6p, 4s, Vuković 9p, 5s, Radovčić 6p, 8s, 8a, Ferderber, Proleta 6, Bošnjak 18, Majcunić 10p, 4a, Mustapić 20p, 6s, 6a.


15. kolo ABA lige donijelo je dvoboj između dva najmlađa trenera u ligi u kojoj je slavio onaj godinu dana iskusniji. Tako je Cibona porazila FMP na gostujućem terenu bez ozlijeđenog Aleksandra Aranitovića, kojeg je više nego dostojno zamijenio Jakov Mustapić s 20 poena i 6 skokova i asistencija. Uz to, Cibona je imala čak 19 skokova više u odnosu na FMP, pa je sve to bilo dovoljno za šesto ovosezonsko slavlje Vukova u ABA ligi.

Početak utakmice zasigurno je donio veliki šok za sve navijače Cibone kada su vidjeli da njihov najbolji igrač Aleksandar Aranitović nije u zapisniku već da u civilu sjedi na klupi. Umjesto najboljeg strijelca Cibone u petorci je na iznenađenje mnogih startao mladi i talentirani Borna Katanović.

Cibona je započela utakmicu šuterski standardno raspoložena, pogodivši čak pet trica u prvoj četvrtini. Nakon druge trice zaredom Jakova Mustapića, morao je minutom odmora reagirati trener FMP-a Mijović jer je Cibona otišla na dotad najvećih plus osam (16-24).

Početkom druge četvrtine FMP je podigao agresivnost i serijom 8-0 vratio se u rezultat iako je Cibona dominirala u napadačkom skoku.

Prvo poluvrijeme obilježile su igre u serijama pa se tako Cibona s 10 poena u nizu vratila u prednost (23-32). Uz raspoloženu osovinu Mustapić Bošnjak, da Cibona na odmor ode s prednošću, pobrinuli su se igrači FMP-a s promašenim slobodnim bacanjima i izgubljenim loptama. Mrlju na sjajno Cibonino prvo poluvrijeme bacila su tri prekršaja Tomislava Buljana i Ivana Perasovića, s obzirom na ionako skraćenu rotaciju.

Početkom drugog poluvremena Mustapić i Bošnjak nastavili su gdje su stali, dok Mijović, osim Vojislava Stojanovića koji je pogađao odakle je htio, nije imao raspoložena igrača.

Tek mu se kasnije priključio Nikola Šaranović, a tricama Fostera i Stojanovića dvije i pol minute prije kraja, FMP dolazi na samo pola koša zaostatka (70-71). Nakon minute odmora Dina Repeše bitne poene postiže Bošnjak, a kasnije hvata dva skoka u istom napadu te slobodnim bacanjima vraća Ciboni mir. Fosterovo zakucavanje preko Buljana poništio je Mustapić, a kada je Rebec promašio tricu u svom stilu, znalo se da bodovi odlaze u Zagreb.

Cibonu sada očekuju dvije utakmice u Favbet Premijer ligi protiv Zaboka i Bosca, obje u Zagrebu, a potom u Draženov dom stiže Partizan u sklopu 16. kola ABA lige.

Uz ovu pobjedu Cibone, Split je ranije svladao Igokeu pa će Zadar ukoliko u utorak pobijedi SC Derby zaokružiti još jedno kolo u kojem su pobjede odnijela sva tri hrvatska kluba i to drugi put u nepunih mjesec dana. Jesu li na vidiku svjetliji dani za hrvatsku košarku?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 19:10