Cibona je upisala treću pobjedu u ABA ligi

 RONALD GORSIC Cropix
DRAMA U ZAVRŠNICI

Cibona u 10 minuta izgubila 15 poena prednosti, ali se spasila i došla do treće uzastopne pobjede u ABA ligi

Cibona uspjela svladati i Borac te nastavila sa sjajnim otvaranjem sezone.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. listopad 2022. 20:19

CIBONA - BORAC 87:85 (15:17, 21:15, 27:18, 24:35)

Dvorana Dražena Petrovića. Suci: Jovčić, Porobić i Vovk

CIBONA: Radovčić 15, Perasović, Smajlagić 25p, 5s, Majcunić 4, Mazalin 17p, 9s, 8a, Aranitović 3, Baković 5, Kapusta 12p, 9a, Ljubičić, Bundović 6.

BORAC: Glišić, Lešić 2, Đoković, Nikolić, Novaković 15p, 8s, Radonjić 14, Todorović, Milovanović 10p, 6s, Čarapić, Hale 44p, 4s, 5a.


Cibona je i peti puta otkako se nadmeću u ABA ligi sredila Borac, slavila je sa 87:85 i upisala je treću pobjedu u teškim okolnostima, u situaciji kad je posljednjih šest minuta morala odigrati bez centarske pomoći. No, imala je tri velika junaka, Svena Smajlagića, Lovru Mazalina i Bornu Kapustu.

Marko Marinović je donio u Zagreb čist plan za utakmicu protiv Cibone. Marko Radonjić i Ognjen Čarapić trebali su pritiskom na Bornu Kapustu preko cijelog terena osujetiti napade Vukove, a dodatno se Borac spremio za Filipa Bundovića, kojega se u svakoj situaciji kad bi primio loptu na niskom postu agresivno udvajalo. I da, Kapustu se pritiskalo i na picku. Usput, Hunter Hale je otvorio utakmicu u šuterskom ritmu, pa je već za uvodnih 12 minuta ubacio jednak broj poena.

Kako su gosti uvelike stopirali napade Cibone, tako su Vukovi ostali na samo tri poena, sva tri Aleksandra Aranitovića s crte u pet minuta, ili pet poena u uvodnih sedam minuta. Borac je bio na 15:5.

I da to ne budu svi problemi za Vukove, stigli su i oni vezani za osobne pogreške ili - nove ozljede. Tako je Marko Baković vrlo brzo skupio tri penala, a i Filip Bundović dva, no puno se veći problem nazirao nakon što je Bundović zbog ozljede pri 15:23 u 13. minuti morao iz igre.

I tada je za Cibonu stiglo iznenađenje s klupe. Iako nije bio planiran, barem ne u velikoj minutaži, iako se na kažiprstu lijeve ruke nalazila ogromna ortoza, Sven Smajlagić je bio ono što je Cibona čekala.

Premda je u uvodnim kolima bilo velikih problema s Ciboninim šutem, a izvan stroja su bila dva prva šutera, uz Smajlagića, nema još niti Blaža Mesičeka, očito se Marko Marinović nije spremio na kanonadu na koju je bio spreman Smajlagić.

Cibonino dijete koje danas već ima 33 godine i nikada do sada nije za Cibonu odigrao ozbiljne minute, do poluvremena je strpao 12 poena, od čega tri trice, ali i tri pogođena slobodna bacanja nakon faula na šutu za tri poena. Usto se razgoropadio i Lovro Mazalin, koji je povezao Ciboninu igru, a i kombinacija s dva playa, uz Bornu Kapustu bio je tu i Krešimir Radovčić, posve je otupila agresivnost Borca.

I Cibona je na ulazu u 20. minutu imala 36:27. Odnosno za 13 minuta je Borcu napravila 19 poena viška. Jedini problem na odlasku na odmor (36:32) bio je četvrti penal Marka Bakovića.

Srećom, odmah od prve minute nastavka zaigrao je Filip Bundović i odmah razvukao obranu Borca. Ali, ne samo to, jer Cibona je izašla posve goropadna s velikog odmora. Obrana Borca je pala, a kad je Radovčić povezao dvije trice, a jednu su pogodili Mazalin i Smajlagić, Vukovi su otišli na i 61:45 u 28. minuti. I sa 63:50, nakon brutalne Mazalinove blokade sa sirenom na Radonjiću, u zadnju četvrtinu.

Da, problem su bili, veliki problem, po četiri osobne pogreške Bakovića i Bundovića za zadnjih deset minuta. Ali bila je tu i zaliha od 13 poena viška...

Nakon dvije i pol minute igre u zadnjoj četvrtine, kod 66:60, iz igre je zbog pete osobne morao Marko Baković. A onda, nakon samo minute i pol i Filip Bundović. Cibona je morala bez petica do kraja utakmice, imala je 68:66, jer Hunter Hale je već bio na trideset poena i na semaforu je ostalo velikih šest minuta.

image
RONALD GORSIC Cropix

Lovro Mazalin je tada morao na čistog centra, a do tada je io na skok i tri asista do triple-doublea. Ubacio je 13 poena, imao je devet skokova i podijelio je sedam asista. No, tek sada je morao odigrati svoje najbolje minute te večeri.

Međutim, Hunter Hale je postao nezadrživ i sa svojim je 35. poenom doveo Borac do izjednačenja (71:71) na četiri minute do konca.

I kad se sve urotilo protiv Vukova, ukazao se opet Sven Smajlagić, Prvo je pogodio tricu za 74:71, a onda, na samo sekundu do kraja napada za Cibonu, iz auta, stavio je i tricu, svoju šestu za 77:72 na nešto više od dvije minute do sirene.

No, kakva bi tu bila utakmica da svoj pečat nije u njoj dao i Borna Kapusta. Podijelio je dva asista za Lovru Mazalina, a onda i pogodio dva bacanja za 83:76 na ulazu u zadnju minutu, dok su mu tribine Draženova doma klicale "MVP, MVP".

Da, treba i to reći, bilo je 500-tinjak ljudi u dvorani, ali Vukovi su imali osjećaj kao da ih nekoliko tisuća...

Ipak, Borac se nije predavao, Hunter je otišao i na preko 40 poena, a Ivan Majcunić je na 23 sekunde do kraja pogodio jedno slobodna bacanje za 84:81. Milan Milovanović je na 11 sekundi do kraja položio za 83:84, a Borna Kapusta je stao na crtu na suprotnoj strani i ubacio oba penala za 86:83. Majcunić je napravio faul na podu na Haleu, a ovaj je s crte smanjio na 85:86. Sada je Kapusta još jednom imao penale. I pogodio je samo jedno za 87:85.

Radovan Đoković je, pak, propustio položiti čisti zicer za produžetak i pobjeda je ostala u Zagrebu!

Cibona je tako stigla do treće uzastopne pobjede u ABA ligi, pete za redom sveukupno, a Borca, jednog od direktnih suparnika u borbi za ostanak ostavila je na čistoj nuli. I imala je tri heroja. Svena Smajlagića koji je stavio 25 i trice šutirao 6-8, Lovru Mazalina koji je bio skok i dva asista daleko od triple-doublea i Bornu Kapustu koji je držao Vukove na kraju. Bez obzira na ono promašeno bacanje...

Sesar: Hvala Smajlagiću, odigrao je na osobnu odgovornost

Josip Sesar, Cibonin trener:

"Bundović se ozlijedio na treningu, Sven Smajlagić je odigrao na osobnu odgovornost i hvala mu. Nisam ga planirao koristiti, ali bio je vruć, pa mu nisam niti kidao minutažu. Radili su pritisak na Kapustu, a kasnije smo improvizirati, mijenjali smo obranu, pa smo napravili 25 razlike u 15 minuta. Bilo je pitanje vremena kad ćemo pasti. Išao sam s napadom dobiti, imali smo problema s Haleom koji je zabio 44, čak smo ga udvajali na picku na kraju, ali dečko je kvalitetan. Opet je na kaju bila to momčadska utakmica, momčadska pobjeda. I hvala publici na sjajnoj potpori!"

Marko Marinović, Borčev trener

"Neki moji momci nisu došli na utakmicu, od klupe nismo dobili poena, a tako se ne može dobiti Cibona u Zagrebu. Ja se neću predavati, iako treću utakmicu gubimo na identičan način."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:18