Tomislav Buljan i Dario Drežnjak

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
PREOKRET U ZAGREBU

Cibona vodila +11 protiv Zadra, a onda primila seriju 0:13 i tricu s deset metara uz zvuk sirene

Zadar je u Draženovom domu slavio 88:71 i ispravio ono što mu nije uspjelo u domaćem prvenstvu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. siječanj 2024. 22:29

Cibona - Zadar 71:88 (20:11, 16:29, 22:26, 13:22)

Zagreb, KC Dražen Petrović. Gledatelja 2.500. Suci: Porobić (BiH), Vovk (Hrvatska) i Arsenijević (Srbija).

CIBONA: Vuković, Radovčić 10p, 4s, 7a, Perasović 8, Mustapić 5p, 3s, 4a, Proleta 2p, 4s, Majcunić 10p, 5s, Aranitović 15p, 3s, 3a, Ferderder, Buljan 6p, 5s, Bošnjak 6p, 4s, Bundović 9.

ZADAR: Davis 11, Klarica, Vujačić 4, Žganec 8p, 7s, Mazalin 15p, 3s, 4a, Lakić 14p, 6s, 8a, 3ol, Mekić, Jambrović, Drežnjak 14p, 5s, Grbić, Božić 22p, 8s, 6a, 4il, Ramljak.


Ono što Zadru nije uspjelo u domaćem prvenstvu kad su ih petorica seniora Vukova šokirala na Višnjiku, gotovo je rutinski momčad Danijela Jusupa uspjela u Zagrebu, u okviru ABA lige. I to na punu postavu Vukova, u međuvremenu pojačanom i oporavljenikom Filipom Bundovićem.

image

Luka Božić i Krešimir Radovčić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Iako je Zadar zaostajao u prvoj četvrtini deset poena razlike, a u drugoj i 11, već do odlaska na odmor obrana Zadra posve je otupila ideju u napadu Vukova i tricom Arijana Lakića sa sirenom i s deset metara, Zadar je na veliki odmor otišao s prednosti 40:36. Cibona je trebala odigrati bolje tu završnicu prvog dijela, jer u uvodnih dvadeset minuta bila bolja momčad, ali semafor to nije pokazivao.

Cibona je otvorila utakmicu s velikom agresivnošću, napadala je skok u napadu i bla je živa. Imala je 19:9 na koncu prve četvrtine, a onda i 25:14. U oba navrata Cibona je prednost stekla svojom zonskom obranom, na koju se Zadar nije snalazio. Međutim niti jedna zona ne može trajati dugo...

image

Danijel Jusup

DAMIR KRAJAČ/Cropix
image

Dario Drežnjak

DAMIR KRAJAČ/Cropix

- Kad se igra zona, onda se mora nešto i zabiti u napadu, jer u suprotnom se nema vremena za postaviti je. Kako je išla utakmica, tako se i Zadar adaptirao na zonu. Doduše, ja bih volio da je nama zona samo alternativna obrana, da igramo više čovjeka, ali u ovom trenutku mi možemo teško igrati protiv Zadra takvu obranu - objasnit će Dino Repeša, Cibonin trener kasnije.

Kako se Luka Božić vratio u momčad Zadra, tako je odmah Zadar postao napadački moćniji, tim više jer je Božić često ubacivao na jaču, desnu stranu. Usput, bez još uvijek ozlijeđenog Marka Ramljaka Zadar igra s Božićem na dvojci, s tri visoka igrača u postavi, a na takav Zadar su se Cibonini bekovi odlučivali premalo na prodore. Sve je to rezultiralo velikom sterilnošću u napadu Vukova, pa i serijom 13:0 Zadra na koncu prvog dijela.

image

Dino Repeša s igračima

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Cibona je odmah pokušala uhvatiti ritam u nastavku, onaj s početka utakmica, ali sada je to već na parketu bio Zadar s glavom i repom, Zadar koji je znao što želi i posebice kako do toga doći. Jedina šansa za Vukove bila je sekvenca Filipa Bundovića, jednog od rijetkih koji je radio razliku u napadu Vukova, a s čijim su doprinosom na koncu treće četvrtine Vukovi stigli na 58:63. I primili tricu Juana Davisa na koncu treće četvrtine za 58:66.

Bio je to, zapravo, kraj nada Cibone. Vukovi su prvom dijelu imali pet skokova viška u odnosu na Zadar, a u nastavku je Zadar imao četiri skoka više. Usput, Cibona je samo jednom skočila u napadu u posljednjih dvadeset minuta, a u prvom dijelu je imala čak deset ponovnih napada.

image

Drežnjak i Aranitović

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Na koncu je Zadar - uz petardu koja je zvonko odjeknula Draženovom dvoranom, a stigla je od strane Tornada - mirno priveo utakmicu kraju, a konačnih 88:71, s polaganjem Arijana Lakića kada je bilo pristojno stati na loptu, to je pokazivao i Danijel Jusup, ali dečko se zaigrao...

- Imali smo problema s Ciboninim skokom u napadu u prvom poluvremenu. Željeli smo zaustaviti Ciboninu pas igru i time smo im onemogućili šut za tri poena. Neopterećeni smo plasmanom u doigravanje, nama je cilj da igramo svaku utakmicu dobro. Ali nas veseli da se približavamo borbi za doigravanje - kazao je Jusup, koji je otkrio i kako će bez Marka Ramljaka biti još sedam do deset dana, dok je Luka Božić očito posve zdrav jer je odigrao svih 40 minuta pod Tornjem.

image

Aleksandar Aranitović

DAMIR KRAJAČ/Cropix
image

Matej Bošnjak

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Dino Repeša je ovako analizirao novi poraz Vukova.

- Zadar je bio konstantniji svih 40 minuta. Počeli smo dobro, imali smo protok lopte, ciljano smo napadali igrače Zadra. Međutim, koncem poluvremena primili smo seriju 0:13 i tu je sve otišlo na Zadrovu stranu. U drugom dijelu smo imali utakmicu koš na koš, ali opet smo se pogubili koncem treće četvrtine.

Tako će Cibona u sljedeća dva kola pokušati potvrditi ostanak na gostovanju kod Mornara i posebnice domaćinstvu Krki, dok će Zadar u sljedećem kolu traćiti domaću pobjedu nad Megom kako bi beogradski sastav prestigla u lovu na što bolju poziciju uoči play-offa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:51