Posao na terenu odrađen je iznad očekivanja, sad je na potezu ‘kancelarija‘ - Lovro Mazalin

 RANKO ŠUVAR/Cropix
NOVOSTI POD TORNJEM

Ciboni ne prijeti gašenje kao lani, kreće slaganje nove momčadi. Hoće li ona biti bogatija i ambicioznija?

Slijede ključni dani u kojima će se skicirati budućnost kluba, a najvažnije je stiže li novac
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 23:23

Kad se lani odigrala posljednja utakmica sezone, ona u kojoj je u finalu protiv Zadra Cibona slavila dvostruku krunu, u isto vrijeme se pisao nekrolog jednom, nekada, velikom klubu. Cibona je, tako je to barem izgledalo lani u ovo vrijeme, bila bliža gašenju, potpunoj propasti nego novom životu.

Aco Petrović pokretao je kampanju za spas kluba, mijenjale su se Uprave, bajke o investitorima su kopnjele i malo se tko usudio prognozirati spas.

Problemi s ozljedama

Do konca kolovoza se krpala momčad, koja je napokon započela sezonu pod vodstvom novog trenera Josipa Sesara i činilo se tada da je već samo to pobjeda. Sve ono što se u protekloj sezoni dogodilo, samo je podebljalo tu priču, jer koncem kolovoza doista nitko nije mogao maštati o tome kako će Cibona, prije svega, uopće započeti sezona, a kamo li da će u njoj glatko ostati u ABA ligi, da će u toj sezoni pasti i nakon devet godina Crvena zvezda, da će Vukovi osvojiti Kup Krešimira Ćosića i dobar dio sezone biti u samom vrhu HT Premijer lige.

Na koncu je put u ovoj sezoni zaustavljen u polufinalu doigravanja, gdje je u dvije utakmice Zadar bio bolji i jači od Vukova. Cibona je u međuvremenu ostala bez Marka Bakovića, koji je otišao u španjolsku drugu ligu, Filip Bundović (rame) i Ivan Perasović (koljeno) otpali su do konca sezone, a uoči ključnih utakmica u doigravanju Sesar je znao na treningu skupiti po četiri, pet, šest igrača. Jer od veljače Borna Kapusta muku muči s preponama, a onda ga je u doigravanju napala i viroza, a Sven Smajlagić ima problema s petom.

I, naravno, nitko nije bio plaćen. Zbog čega je i svlačionica i štrajkala nakon osvajanja Kupa, pa su onda ipak dogovorili da izdrže sezonu do kraja.

Nekako je ostao dojam da su svi skupa u klubu jedva čekali da taj kraj sezone i dođe. I jedina je razlika sada u odnosu situaciju otprije godinu ta što opstojnost Cibone nije u pitanju. Klub je opet u ušao u financiranje Grada Zagreba, nakon što je lani ostao bez te gradske love, a postojeća Uprava je dobar dio posla upravo obavljala tijekom sezone kako bi se Cibona vratila u taj financijski sustav Zagreba.

I pravo je pitanje, ono na koje bismo odgovor trebali dobiti vrlo skoro, po nekim predviđanjima već sljedećeg tjedna, jest kakva će Cibona biti sljedeće sezone? Odnosno, hoće li oni biti s većim proračunom, bogatija i ambicioznija ili će ostati na ovoj razini. Prema signalima koje dolaze iz kluba, ne dolazi u obzir da se ovakva sezona opet ponovi. Međutim, Cibona je i dalje dužna, stići će naplate potraživanja, ne samo od igrača iz ove sezone...

Josip Sesar je izvukao maksimum iz ove sezone i o tome nitko u klubu i oko njega ne dvoji. No, i on sam se prilično potrošio u protekloj sezoni. Čeka i potvrdu svojeg statusa, ali otkriva da su razgovori oko buduće momčadi već krenuli. S kojim proračunom, to još nitko ne zna. Ako je suditi po objavi investitora, koje neki nazivaju i kreditorima, na Eurohoops.netu, trebao bi to biti ozbiljan proračun, ali...

Svima je porasla cijena

- Sada je sve na klubu. Pričao sam ljudima iz kluba, pričao sam i s Marinom Rozićem, otvorili smo temu igrača. Važno je i da znam svoj status. Prema onome što sam doznao na tim razgovorima, postoji zadovoljstvo ovom sezonom što se tiče parketa, jer smo tu izvukli maksimum s obzirom na kasno sastavljanje momčadi i sve probleme koje smo imali tijekom sezone. Dao sam na tim razgovorima neke svoje prijedloge, u suradnji s Marinom Rozićem, pričali smo o postojećim igračima. Međutim, sve će to ovisiti o proračunu, odnosno visini proračuna za sljedeću sezonu. Da bismo uopće krenuli u razgovore s postojećim igračima, treba platiti sve zaostatke - kaže Josip Sesar.

Kako se Cibona ne bi uvela u probleme oko sastavljanja momčad za sljedeću sezonu, čini da bi sve nedoumice trebale biti otklonjene do srpnja, da bi se onda složila momčad koja će početkom kolovoza krenuti s pripremama za novu sezonu.

- Na razini ove sezone teško možemo opstati, jer momci su odradili vrhunski posao i svakome od njih je porasla cijena, a i dobar dio njih već sada ima ponude. Vjerojatno ćemo morati posegnuti i za nekim strancima. Opet, s obzirom kakvo je bilo stanje ove sezone, iskreno sumnjam da bi netko od stranaca ostao ovdje cijele sezone uz tolike zaostatke u plaćanjima. Igračima od ove sezone ja sam se zahvalio na trudu, žrtvi i odricanju, na svemu što su dali. I nekako sam uvjerenja da će stvari krenuti na bolje. Nije lako, klub puno toga rješava, ali je činjenica da se moramo posložiti puno ranije nego je to bio slučaj protekle sezone - zaključio je Josip Sesar, kojega čeka vruće reprezentativno ljeto.

A što čeka Cibonu, trebali bismo saznati vrlo skoro. Možda već idućeg tjedna. Tada bi trebalo biti jasnije i s kojim će se proračunom računati u nastupajućoj sezoni, hoće li Cibona možda zaigrati neki od europskih kupova, kakvi će biti ciljevi, puno toga...

Ali i najvažnije od svega. Stiže li, i točno kad, novac...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:19