Filip Barbalić/ABA liga
ABA LIGA

Cibosi zamalo napravili senzaciju na teškom gostovanju: Gubili 14 poena razlike, pa došli nadomak pobjede

Na koncu su odlučila pogođena slobodna bacanja Karla Matkovića i Justina Cobbsa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. prosinac 2023. 20:11

CEDEVITA OLIMPIJA - CIBONA 93:91 (19:14, 23:22, 27:21, 24:34)

LJUBLJANA - Mala dvorana Tivoli. Gledatelja 1253. Suci: Jovčić, Stefanović i Hadžić.

CEDEVITA OLIMPIJA: Stewart 14p, 4s, 4a, Radović 7p, 3s, 3a, Radičević 6p, 4il, Cobbs 20p, 8a, Glas 5p, 4s, 3il, Blažič 25p, 5s, 7a, 3il, Matković 12p, 9s, 5b, Jones 4p, 5s, Ščuka, Klobučar.

CIBONA: Vuković 19p, 4s, Radovčić 6p, 5a, 3il, Perasović 3, Mustapić 11p, 3s, 5a, Proleta 8, Majcunić 5, Aranitović 19p, 3s, 4il, Stein 6, Buljan 10p, 11s, Bošnjak 4p, 7s, 3a.



Cibona je na gostovanju u Ljubljani izgledala posve izgubljeno kad je Cedevita Olimpija povela 77:63 na manje od osam minuta do konca. Niti do tada Ljubljančani nisu odigrali spektakularnu utakmicu, kao uostalom i Vukovi, ali je Simone Pianigiani imao Jaku Blažiča koji je pogodio čak sedam trica.

Međutim, znate već od kakvog su materijala sazidana Vukovi. Oni se nisu imali namjeru predati. U obrani je Dino Repeša naredio kombiniranu obranu s Domagojem Vukovićem kao prednjim u početnoj postavi 1-2-2. A u napadu se tražio pick s Vukovićem, protiv čega Cedevita Olimpija nije imala obranu. I Cibona je počela nagrizati prednost domaćina, pa je uz doprinos Sanija Aranitovića i Jakova Mustapića, jedan koš faul Tomislava Buljana, stigla i dva napada za vodstvo u samoj završnici, no oba puta nisu bili blizu realizacije.

Na koncu su odlučila pogođena slobodna bacanja Karla Matkovića i Justina Cobbsa, a Cibona je kod 88:91 pokušala odigrati na najsigurniju kartu. Prije toga je Sani Aranitović pogodio svoju petu tricu iz petog pokušaja, i to od table, pa je za posljednju akciju u utakmici, onu koja je Vukove mogla ostaviti na životu, Dino Repeša logično izabrao Aranitovića. Cedevita Olimpija, iako je Pianigiani imao minutu odmora, neshvatljivo nije tražila faul na podu, a Aranitović se podigao na tricu. I tu ga je dočekala rampa Dewaynea Stewarta, a samim time je pobjeda ostala u rukama Ljubljančana.

Cibona je imala velikih problema u Ljubljani, bila je, razumljivo zbog teškog rasporeda, bez energije koju je imala na prethodnom gostovanju kod Igokee u Laktašima. I nije iskoristila sve ono šo je nudila Olimpija. A bilo je toga. Recimo, na koncu prvog dijela je Karlo Matković imao osam poena, pet skokova i pet blokada, a pri tome niti jedna akcija za njega nije kreirana tako da bi ovaj poentirao iz pick and rolla. Jer, jednostavno, niti Cobbs, a niti Radičević koji ga mijenja nisu pick and roll igrači. Slagati momčad bez pick and roll playa, a imati jednog od najboljeg rollera u Europi, samo po sebi je dovoljna priča.

I zato se Cibona, iako hendikepirana energijom, iako u lošem šuterskom dana u prvom poluvremenu, nekako držala u igri. Kad se razgoropadio na šutu Jaka Blažič u drugom dijelu, Cibona je odmah skliznula na minus deset, gubila je i 14 poena razlike, ali je na koncu pronašla nadu. I imala dva napada za povesti na koncu, čak i napad za produžetak na kraju. Usput, dodajmo i to da su Vukovi preko Alexa Steina izvela prva slobodna bacanja u utakmici tek u 33. minuti, a na kraju je Olimpija izvela 21 slobodno bacanje,a Cibona njih osam.

Da je imala energiju kao kroz cijelu utakmicu u Laktašima, Cibona bi dobila i ovo. Ovako je ostala kratka. Imat će sada Dino Repeša pet dana za spremati Borac u kompletnom sastavu za kraj 2023. godine.


POREDAK: Crvena zvezda 11-1, Cedevita Olimpija 10-3, Partizan, Igokea 9-3, Budućnost 8-4, Zadar, Studentski centar 6-6, Mega 5-7, Cibona 5-8, Split 4-8, FMP 3-9, Krka 2-10, Mornar 1-11.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 00:04