RANKO SUVAR Cropix
VELIKO SLAVLJE

Čudo u Draženovu domu, Cibona nakon devet godina srušila Zvezdu: ‘Nitko u dvorani nije ovo očekivao‘

Momčad Josipa Sesara upisala je pobjedu u regionalnoj ligi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. ožujak 2023. 17:33

CIBONA - C.ZVEZDA 85:81 (22:24, 17:16, 22:27, 24:14)

CIBONA: Vuković, Radovčić 17p, 7s, Perasović 6, Smajlagić 1, Majcunić 11p, 4s, Mazalin 15p, 5s, Aranitović 9p, 8s, Baković 2p, 5s, 3a, Kapusta 24p, 3s, 4a, 7il, Bundović.

C. ZVEZDA: Vildoza 14p, 5a, Lazarević 4p, 7s, Campazzo 12p, 6a, Mitrović 4p, 5a, Martin 2, Dobrić 12, Ivanović, Ilić 3p, 5s, Nedović 13, Marković 2p, 3s, Kuzmić, Petrušev 15p, 4s.


Od beogradskog polufinala 2014. godine, u 17 prethodnih utakmica Cibona niti jednom nije svladala Zvezdu. Nikada, pak, razlika u proračunu između ove dvije momčadi, ako ćete iskreno i u suštoj kvaliteti nije bila tolika kao sada. Ali, što sve od usputnih fusnota vrijedi kad je Cibona u jednoj od najboljih utakmica uopće od tog trofeja 2014. godine naovamo svladala euroligaša i regionalnog lidera posljednjeg desetljeća. Slavila je Cibona sa 85:81 u utakmici u kojoj je nadskakala protivnika (41-29), iako je zaigrala bez bolesnog Krešimira Ljubičića i premda je Filip Bundović van stroja 15 dana i odigrao je tek manje od tri minute. Dobila je Cibona u utakmici u kojoj je u posljednjoj četvrtini Ivan Majcunić igrao na poziciji četiri, u utakmici u kojoj je Josip Sesar sludio Zvezdu kombiniranom obranom, a Zvezda je na taj miks zone i čovjeka često bila bezglava. Samo 14 poena koliko je zabio moćni Zvezdin arsenal u zadnjih deset minuta to će zorno objasniti.

Cibona je otvorila hrabro, a Borna Kapusta, očito je, bio je silno motiviran u duelu, kojega će, ispostavit će se na kraju, dobiti. Naime, nasuprot sebe imao je Cibonin play Facunda Campazza, čovjeka koji potpisao za 4,3 milijuna eura za Zvezdu, a to je više od ukupne svote novaca s kojima su raspolagali Cibona, Zadar i Split od 2014. kad je Cibona zadnji puta dobila Zvezdu, pa sve do danas.

Kapusta je pokazao da je Cibona motivirana i da nije prijetio u toj prvoj dionici šutem Ognjen Dobrić, Vukovi bi odmah uspostavili ozbiljniju kontrolu rezultata.

Međutim, nije se Cibona predavala, jer tamo gdje je stao Kapusta, nastavio je Lovro Mazalin, da bi se u završnici prvog poluvremena priključio i Krešimir Radovčić. Zvezda je otišla sa 40:39 na veliki odmor jer je minijaturu izveo na koncu Campazzo. No, bila je to posve otvorena utakmica.

U kojoj su Vukovi nastavili gristi, u kojoj je Aleksandar Aranitović davao je ton obrani i bio na svakom skoku, u kojoj je Mazalin donosio dubinu, a Kapusta je poput šila bušio Zvezdinu obranu. No, Luca Vildoza je počeo trpati, uključio se i Nemanja Nedović te je Zvezda na početku posljednjeg kvartala imala 70:61. I kad se činilo da će sav trud Vukova pasti u vodu, ponovno se dogodio preokret. Da je ovo poseban dan naznačili su neki nemogući šutevi koje su stavljali Krešimir Radovčić i Ivan Majcunić, pa je Cibona vrlo brzo ulovila Zvezdu, izluđivala ju obranom te nizom od 12-0 stigla na 78:73 nakon trice Radovčića na dvije i pol minute do sirene.

I imala je 81:75 na ulazu u zadnju minutu. Međutim, Nedović je pogodio penale, a Marko Baković je izgubio loptu, pa je Campazzo pogodio tricu za 80:81. Tu je na Kapusti napravljen faul, na 11 sekundi do kraja u mrtvom vremenu, pa je ovaj pogodio bacanje, a još jedno je od dva stavio je Sven Smajlagić za 83:80. Campazzo je zabio na drugoj strani jedno od dva, dok je Aranitović uhvatio skok, pa primio faul od Stefana Markovića i stavio dva slobodna bacanja za veliku pobjedu i veliko slavlje Vukova...

- Ajmo biti realni i iskreni. Tko je god dolazio u dvoranu nije očekivao da će ovako završiti. Ali, kako je utakmica išla, kako je vrijeme prolazilo, mi smo sve više vjerovali, tražili na klupi rješenja kako napadati Zvezdu i pokušati do pobjede. Zvezda se nije snašla na našu zonu, a imali smo i sreće, jer je to jako važno za dobiti ovakvu utakmicu. Majcunić i Radovčić su zabijali čudesne lopte - pričao je Josip Sesar, dodajući s kakvim se sve problemima susretao uoči utakmice.

- Nismo znali kako ćemo uopće odigrati, jer je Ljubičić dobio temperaturu i nije mogao igrati, a Smajlagić je odigrao pod temperaturom, na svoju odgovornost. Usput je Kapusta na posljednjem treningu osjetio leđa, pa je igrao pod injekcijom, a Bundović ne trenira već dva tjedna. Ujutro sam razgovarao s našim fizioterapeutom i on mi je kazao, "probaj nešto što nitko ne očekuje". Možda je baš to bilo igranje Majcunića na četiri, iako smo to već pokušavali ove sezone u pobjedama nad Borcem ili MZT-om. Ovu smo pobjedu baš zaslužili, pa velike pohvale mojim momcima i navijačima. I oni su na kraju počeli vjerovati - smijao se Sesar.

Uza sve te probleme koje imao s visokom linijom, Sesar se na koncu mučio s time i kako vratiti u igru Mazalina, jer su mi svi iz petorke Kapusta, Radovčić, Aranitović, Majcunić i Baković radili odličan posao...

- Naravno da je uoči utakmice bio prisutan i neki strah, jer smo imali neka propadanja, gubili neke utakmice s velikom razlikom ove sezone. Međutim, kako je vrijeme odmicalo sve smo više rasli, da bi došli do toga da primimo samo 14 poena u zadnjih deset minuta. Ova je pobjeda velika stvar i za moje momke i za mene, svašta smo prolazili, stvari koje nemaju veze s košarkom - dodirnuo se na kraju trener priče i o financijama.

Duško Ivanović, naravno, nije računao na poraz u Zagrebu. Nakon onoga od Zadra, kad tu momčad on i nije vodio, Zvezda nije izgubila u ABA ligu. On, zapravo, nije nikada izgubio utakmicu u ABA ligi. Do Cibone. A sada ide na noge Partizanu u sljedećem kolu...

- Čestitam Ciboni, jer imala je više želje, borila se više, imala je bolji pristup. Nedopustivo je s kakvim smo pristupom odigrali, kako smo bili bez strpljenja. Ne, nije nas Cibona poremetila u igri s četiri beka, nama od početka do kraja pristup nije bio onakav kakav bi trebao biti - kazao je trofejni crnogorski stručnjak na klupi Zvezde.

Cibona je 17 puta uzastopno izgubila od Zvezde. Ali, nitko ne može Cibona dobiti 18. puta za redom. Čak niti kada je to 30, 40 puta skuplja Zvezda...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 23:25